PHP-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med .PHP-filtypen er en PHP-kildekodefil som inneholder Hypertext Preprocessor-kode. De brukes ofte som websidefiler som vanligvis genererer HTML fra en PHP-motor som kjører på en webserver.

HTML-innholdet som PHP-motoren lager fra koden er det som sees i nettleseren. Siden webserveren er der PHP-koden kjøres, gir ikke tilgang til en PHP-side deg tilgang til koden, men gir deg i stedet HTML-innholdet som serveren genererer.

Noen PHP-kildekodefiler kan bruke en annen filtype som .PHTML, PHP3, PHP4, PHP5, PHP7 eller PHPS.


Hvordan åpne PHP-filer

Notisblokk i Windows er et eksempel på en PHP-filåpner, men syntaksutheving er så nyttig når du koder i PHP at en mer dedikert PHP-editor vanligvis foretrekkes.

Noen tekstredigerere inkluderer syntaksmarkering; se vår liste over de beste tekstredigererne for noen alternativer som Visual Studio Code. Her er noen andre måter å redigere PHP-filer på: Atom, Sublime Text, Coda, Codeanywhere, Programmer's Notepad, Vim og CodeLobster IDE.

Mens disse programmene lar deg redigere eller endre PHP-filer, lar de deg imidlertid ikke kjøre en PHP-server. For det trenger du noe sånt som Apache Web Server. Se installasjons- og konfigurasjonsveiledningen på PHP.net hvis du trenger hjelp.

Noen .PHP-filer kan faktisk være mediefiler eller bilder som ved et uhell ble kalt med .PHP-filtypen. I disse tilfellene er det bare å gi nytt navn til filtypen til den rette, og da skal den åpnes riktig i programmet som viser filtypen, for eksempel en videospiller hvis du jobber med en MP4-fil.


Hvordan konvertere en PHP-fil

For å generere PDF-filer fra PHP, se FPDF eller dompdf.

Se dokumentasjonen om json-koding på PHP.net for å lære hvordan du konverterer PHP-arrays til Javascript-kode i JSON-format (JavaScript Object Notation). Dette er bare tilgjengelig i PHP 5.2 og nyere.

Du kan ikke konvertere PHP-filer til ikke-tekstbaserte formater som MP4 eller JPG. Hvis du har en fil med .PHP-filtypen som du vet burde ha blitt lastet ned i et format som et av disse, er det bare å gi nytt navn til filtypen fra .PHP til .MP4 (eller hvilket format det skal være).

Å gi nytt navn til en fil som dette utfører ikke en ekte filkonvertering, men lar i stedet bare det rette programmet åpne filen. Ekte konverteringer foregår normalt enten i et filkonverteringsverktøy eller i programmets Lagre som- eller Eksport-meny.


Hvordan få PHP til å fungere med HTML

PHP-kode innebygd i en HTML-fil forstås som PHP og ikke HTML når den er omsluttet av disse kodene i stedet for den vanlige HTML-koden:

<? php [PHP-kode går her]?>

For å koble til en PHP-fil fra en HTML-fil, skriv inn følgende kode i HTML-filen, der footer.php er navnet på din egen fil:

Du kan noen ganger se at en webside bruker PHP ved å se på URL-en, for eksempel når standard PHP-filen heter index.php. I dette eksemplet kan det se ut som http://www.examplesite.com/index.php.


Mer informasjon om PHP

PHP har blitt portet til nesten alle operativsystemer og er helt gratis å bruke. Det offisielle PHP-nettstedet er PHP.net. Det er en hel dokumentasjonsdel som fungerer som en online PHP-håndbok hvis du trenger hjelp til å lære mer om hva du kan gjøre med PHP eller hvordan det hele fungerer. En annen god kilde er W3Schools.

Den første versjonen av PHP ble utgitt i 1995 og ble kalt Personal Home Page Tools (PHP Tools). Endringer ble gjort gjennom årene med nye versjoner som ble gitt ut med noen måneders mellomrom.

Skripter på serversiden er den vanligste bruken av PHP. Som beskrevet ovenfor fungerer dette med en PHP-parser, webserver og nettleser, der nettleseren får tilgang til en server som kjører PHP-programvaren, slik at nettleseren kan vise hva serveren produserer.

En annen er kommandolinjeskript der verken en nettleser eller server brukes. Disse typene PHP-implementeringer er nyttige for automatiserte oppgaver.

PHPS-filer er syntaksmarkerte filer. Noen PHP-servere er konfigurert til automatisk å markere syntaksen til filer som bruker denne filtypen. Dette må aktiveres ved å bruke httpd.conf-linjen.


Legg igjen en kommentar