Krita vs GIMP

Programvare med åpen kildekode gir mange fordeler, men fordi alle bare kan lage en app og slippe den, er det noen ganger flere alternativer som kan se ut til å utføre den samme oppgaven. Et eksempel på dette er grafikkprogrammer, der GIMP og Krita er blant lederne. Imidlertid tjener disse to programmene litt forskjellige formål, og vi forklarer nøyaktig hva dette betyr. 

På grunn av noen negative konnotasjoner av "GIMP" -navnet, har en rekke utviklere opprettet en "gaffel" av det som heter Glimpse. Disse har for tiden lignende funksjonalitet, selv om dette kan endres i fremtiden basert på avgjørelsene til det nye Glimpse-teamet.


Krita vs GIMP: Generelle funn

GIMP

  • Mer moden generelt.

  • Større utvalg av funksjoner.

  • Kjent, palettbasert brukergrensesnitt.

  • Ekspansive alternativer for eksportformater.

Krita

  • Nyere, raskere utvikling.

  • Bedre out-of-the-box støtte for å åpne filer.

  • Mer avanserte børstemotorer.

  • Bedre tegning av nettbrettstøtte.

  • macOS-versjonen bare tilgjengelig i "utvikling" -utgivelser.

Begge disse applikasjonene er svært dyktige grafikkprogrammer, plassert over startnivåprogrammer som MS Paint og lignende. De er til og med oppført blant de beste alternativene til Photoshop. Og begge gir funksjonalitet som setter dem i samme klasse. Imidlertid er det mindre forskjeller som kan føre til at du velger det ene fremfor det andre. 


GIMP og Krita: Begge er åpen kildekode og gratis

Begge disse appene er open source-prosjekter, og er derfor helt gratis. I tillegg vil eventuelle verktøy eller funksjoner du legger til, sannsynligvis også være gratis, slik at du kan legge igjen store prislapper og månedlige abonnementsgebyrer. 

Kompatibilitet: Krita har bedre tegningstabellstøtte

GIMP er tilgjengelig på store stasjonære plattformer, inkludert Windows, macOS og Linux (samt andre Unix-baserte operativsystemer). Den "viktigste" grenen av Krita (dvs. "stabile" utgivelser) støtter bare Windows og Linux. Du kan få programmet til macOS, men du må bruke en testversjon. Du kan til og med få Krita fra Microsoft Store, og pengene vil bidra til å støtte prosjektet ytterligere.

Det er ingen direkte porter på hver app til iOS eller Android. Hvis du ønsker å gjøre noe grafisk arbeid mens du er på farten, kan du se etter en app som støtter et av filformatene du foretrekker, som vi vil diskutere i neste avsnitt.

Bortsett fra OS-støtte, er det også verdt å merke seg at Krita angivelig har bedre støtte for tegning av nettbrett. Dette er fornuftig, ettersom appens hovedmål er digitale artister i stedet for enkeltpersoner som for eksempel vil røre noen få bilder. Men selv om GIMP også støtter nettbrett, rapporteres det ganske mange problemer angående deres oppførsel, og brukere rapporterer at konfigurasjonene for disse nettbrettene (f.eks. Hvordan de reagerer på trykk) ikke er så raffinert som Krita.


Støtte for filformat: Kritas system er mer intuitivt

Den viktigste forskjellen mellom de to appene i denne forbindelse er at Krita har mer intuitiv filstøtte for arbeidsfilene dine, eller filene du reviderer og lagrer hver dag.

For eksempel kan Krita åpne Photoshop PSD-filer direkte, der GIMP trenger å importere / konvertere dem. Dette gjør filutveksling og samarbeid med andre vanskeligere. I tillegg støtter ikke GIMP RAW-filer uten hjelp fra en plug-in, noe som kan føre til at fotografer tar pause.

Begge filene har utmerket støtte, men for eksportfilformater. GIMP tilbyr litt flere alternativer, men begge deler de som brukerne trenger for nybegynnere til mellomnivå, for eksempel .JPG, .GIF og .PNG. Igjen har GIMP det bredere utvalget av alternativer her som et mer generelt grafisk verktøy.


Funksjoner: GIMP har mer, men Krita er bedre

Hovedforskjellen mellom disse programmene er ikke så mye hvilke funksjoner de har, men heller hvor godt visse funksjoner er implementert. Krita, på den ene siden, har verktøy som pensel og fargevalg, som gjør det lettere å lage bilder fra bunnen av, spesielt ved hjelp av en tegnetavle. Baksiden av dette er at mer generiske funksjoner som å fylle et omriss med en valgt farge ikke er like nøyaktige som de i GIMP.

Derimot tar GIMP mer av et bredt slag. Flertallet av funksjonene, som filtre, inneholder flere alternativer Krita, da det retter seg mot et bredere bilderedigeringsmålgruppe. Dessverre, selv om det har malingsverktøy som penner og børster, er de ikke så mange eller godt konfigurert som de som finnes i Krita.

Brukergrensesnitt: Det er en blandet veske

De som leter etter et alternativ til Photoshop, vil finne en blandet pose når det gjelder GIMP. Selv om den kan bruke den kjente "flytende paletten" -metaforen, er det også et stort antall kontroller på venstre panel (Photoshop-brukere vil være vant til dem til høyre). Denne blandingen av kjent og annerledes kan føre til en viss forvirring.

Krita vil også kreve litt omlæring, men av litt andre grunner. Som et mer fokusert program valgte designerne å forenkle grensesnittet, og dette er fokusert på maleri / digital kunst. Verktøy som ikke er direkte relatert til dette målet, kan begraves lenger nede i menystrukturer eller tilleggsdialoger.

Krita vs GIMP: Endelig dom 

Hvis du ønsker å gjøre et bredt spekter av bilderedigering og grafikkarbeid, vil GIMP gi deg det beste utvalget av verktøy. Imidlertid, hvis å lage digital kunst er din greie, vil Krita gi mest hjelp til å få arbeidet ditt gjort.

Når det er sagt, er en av de gode tingene med programvare med åpen kildekode at den (generelt) er tilgjengelig gratis. Så du kan installere begge deler, prøve dem og se hvilken du liker best. Det kan vise seg å være begge deler.


Legg igjen en kommentar