Hva er Port 443?

Det er mange forskjellige porter når du snakker om datamaskiner. Nettverksporter er ikke fysiske porter på en datamaskin eller hvilken som helst enhet. I stedet er de virtuelle. Nettverksporter er nummererte adresser, som port 80, port 443, port 22 og port 465, som datamaskiner kan bruke for å lede riktig type nettverkstrafikk til rett sted.


Hva er porter for?

Når du går på et nettsted, når datamaskinen din ut til serveren som er vert for den. Det ser etter en tilkobling på enten HTTP- eller HTTPS-porten, fordi det er de som er knyttet til webtrafikk. Serveren vil koble til en av portene og sende tilbake informasjon om nettstedet, som datamaskinen din vil motta på samme port.

Pixabay 

Porter sørger ikke bare for at nettverkstilkoblinger kommer til riktig sted, de sørger også for at trafikken ikke blir blandet. Havner er også verdifulle av sikkerhetsmessige årsaker. Du kan kontrollere hvilke som er åpne og tilgjengelige, enten på datamaskinen din eller på en server på Internett. Ved å blokkere tilgang til ubrukte porter, enten med en brannmur eller annen mekanisme, kan du minimere måter en angriper kan få tilgang til datamaskinen din.


Hva er Port 443 til?

Har du noen gang sett låsikonet ved siden av en URL i nettleserens adressefelt? Kanskje du til og med har lagt merke til "https: //" i stedet for "http: //" i begynnelsen av en nettadresse? I begge tilfeller har du koblet til et nettsted ved hjelp av den sikre HTTPS-protokollen i stedet for HTTP.

 Pixabay

HTTPS oppretter en kryptert forbindelse med en webserver, i stedet for den ukrypterte HTTP-en. Siden HTTP og HTTPS er to forskjellige protokoller, bruker de to forskjellige porter. HTTP er tilgjengelig på port 80, og HTTPS er på port 443. Når du kobler til et nettsted som begynner med "https: //" eller du ser låseikonet, kobler du til den webserveren via port 443.


Hvorfor er Port 443 viktig?

Port 443 er standardport for all sikret HTTP-trafikk, noe som betyr at den er helt avgjørende for de fleste moderne nettaktiviteter. Kryptering er nødvendig for å beskytte informasjon, da den gjør veien mellom datamaskinen din og en webserver. Denne krypteringen forhindrer at ting som passord og sensitiv informasjon som vises på sider (som bankinformasjon) blir snoket av noen underveis. Med vanlig HTTP over port 80 er alt utvekslet mellom datamaskinen og et nettsted tilgjengelig for alle å se i ren tekst.

Port 443 gjør det også mulig for nettsteder å være tilgjengelige over både HTTP og HTTPS. De fleste nettsteder er konfigurert til å fungere med HTTPS over port 443, men hvis den ikke er tilgjengelig av en eller annen grunn, vil nettstedet fortsatt være live via HTTPS på port 80. Tidligere støttet ikke alle nettlesere HTTPS, noe som betyr at det ikke var ' t universelt tilgjengelig. Nå beveger de fleste store nettlesere seg for å markere nettsteder som ikke tilbyr HTTPS-trafikk som usikre.


Hvordan bruke port 443

Når du surfer på nettet, er det vanligvis ikke noe du trenger å gjøre for å koble til via port 443. Du kan angi "https: //" manuelt før nettadressene du besøker, men det er vanligvis ikke nødvendig.

Hvis du vil sikre at du bruker HTTPS når det er mulig, kan du se på HTTPS Everywhere-tillegget fra Electronic Frontier Foundation (EFF). Den er tilgjengelig for Chrome, Firefox og Opera.

Serveradministratorer må være ekstra forsiktige for å sikre at nettstedene deres er tilgjengelige over port 443. Du må konfigurere Apache eller Nginx for å betjene nettstedet ditt på port 443; for at krypteringen skal fungere, trenger du et krypteringssertifikat. Du kan kjøpe dem fra webhotellet eller et hvilket som helst antall sertifikatmyndigheter. LetsEncrypt er et annet utmerket alternativ for gratis SSL-krypteringssertifikater.


Legg igjen en kommentar