Hva er en offentlig IP-adresse?

En offentlig IP-adresse er en IP-adresse som hjemmet eller ruteren din mottar fra Internett-leverandøren din og brukes når du får tilgang til internett. Offentlige IP-adresser kreves for all offentlig tilgjengelig nettverksmaskinvare, for eksempel en hjemmerouter og serverne som er vert for nettsteder.


Hva gjør en offentlig IP-adresse?

Offentlige IP-adresser skiller enhetene som er koblet til det offentlige internett. Hver enhet som får tilgang til internett bruker en unik IP-adresse. En offentlig IP-adresse kalles noen ganger en Internett-IP.

Miguel Co / Web

Det er denne adressen hver internettleverandør bruker for å videresende internettforespørsler til et bestemt hjem eller en virksomhet, i likhet med hvordan et leveransebil bruker en fysisk adresse for å videresende pakker til huset ditt.

Tenk på den offentlige IP-adressen din som hvilken som helst annen adresse du har. For eksempel er e-postadressen din og hjemmeadressen din unik for deg, og derfor sender du e-post til disse adressene for at meldinger kommer til deg og ikke noen andre.

Den samme eksklusiviteten gjelder IP-adressen din, slik at de digitale forespørslene dine sendes til nettverket ditt og ikke til et annet nettverk.


Private mot offentlige IP-adresser: Hva er forskjellen?

En privat IP-adresse er, på de fleste måter, den samme som en offentlig IP-adresse. Det er en unik identifikator for alle enhetene bak en ruter eller annen enhet som serverer IP-adresser.

Med private IP-adresser kan enhetene hjemme hos deg ha de samme private IP-adressene som naboens enheter, eller noen andre over hele verden. Dette er fordi private adresser ikke kan rutes - maskinvareenheter på internett er programmert for å forhindre at enheter med en privat IP-adresse kommuniserer direkte med annen IP utover ruteren de er koblet til.

Fordi disse private adressene er forhindret fra å nå internett, trenger du en adresse som kan nå resten av verden, og det er derfor en offentlig IP-adresse er nødvendig. Denne typen oppsett gjør at alle enhetene i hjemmenettverket ditt kan videreformidle informasjon frem og tilbake mellom ruteren og Internett-leverandøren ved hjelp av en enkelt adresse (en offentlig IP-adresse).

En annen måte å se på dette er å tenke på ruteren hjemme hos deg som en internettleverandør. Ruteren serverer private IP-adresser til enhetene som er koblet privat bak ruteren din, en ISP leverer offentlige IP-adresser til enhetene som er offentlig koblet til internett.

Både private og offentlige adresser brukes til kommunikasjon, men rekkevidden for denne kommunikasjonen er begrenset basert på adressen som brukes.

Når du åpner et nettsted fra datamaskinen din, sendes forespørselen fra datamaskinen til ruteren som en privat IP-adresse, hvoretter ruteren ber om nettstedet fra Internett-leverandøren din ved hjelp av den offentlige IP-adressen som er tildelt nettverket ditt. Når forespørselen er kommet, blir operasjonene omvendt: ISP sender adressen til nettstedet til ruteren din, som videresender adressen til datamaskinen som ba om det.


Private og offentlige IP-adresser

Visse IP-adresser er reservert for offentlig bruk og andre for privat bruk. Dette er det som gjør at private IP-adresser ikke kan nå det offentlige internett fordi de ikke er i stand til å kommunisere ordentlig med mindre de eksisterer bak en ruter.

Følgende områder er reservert av Internet Assigned Numbers Authority (IANA) for bruk som private IPv4-adresser:

  • 10.0.0.0 til 10.255.255.255
  • 172.16.0.0 til 172.31.255.255
  • 192.168.0.0 til 192.168.255.255

Bortsett fra adressene ovenfor, varierer offentlige IP-adresser fra 1 til 191.

192.xxx-adressene er ikke registrert offentlig, noe som betyr at de bare kan brukes bak en ruter som private IP-adresser. Dette området er der de fleste private IP-adresser faller, og derfor er standard IP-adresse for de fleste Linksys-, D-Link-, Cisco- og NETGEAR-rutere en IP i dette settet, for eksempel 192.168.1.1.

IPv6-adresseplassen er så stor at behovet for en privat IP ikke er etterspurt. Imidlertid er det et spesielt unikt unicast IP-utvalg av fc00 :: / 7. Dette området er imidlertid globalt.


Slik finner du din offentlige IP-adresse

Du trenger ikke å vite den offentlige IP-adressen din mesteparten av tiden, men det er situasjoner der det er viktig eller til og med nødvendig å ha det, som å få tilgang til nettverket ditt, eller en datamaskin i det når du er borte fra hjemmet eller virksomheten din .

Det mest grunnleggende eksemplet vil være når du bruker et program for ekstern tilgang. Hvis du er på et hotellrom i Shanghai, men trenger å "fjernkontrollere" til datamaskinen din hjemme i Denver, må du kjenne den internettilgjengelige IP-adressen (den offentlige IP-adressen din hjemme-router bruker) slik at du kan instruere den programvaren om å koble til riktig sted.

Det er enkelt å finne din offentlige IP-adresse. Bruk Web System Info Tool for å se din akkurat nå:

Selv om det ikke er så enkelt som et enkelt klikk med dette verktøyet, kan du også finne din offentlige IP via ruteren administrasjonsside. Du må logge på ruteren for å gjøre det.

Fangsten med begge metodene, forutsatt at du er ute etter denne informasjonen av årsaker til ekstern tilgang, er at du må gjøre dette fra din hjemme-datamaskin eller en annen enhet. Hvis du er borte, må en venn eller kollega gjøre det for deg. Du kan også bruke en DDNS-tjeneste, hvorav noen til og med er gratis. Ingen IP er et eksempel, men det er andre.


Hvorfor offentlige IP-adresser endres

De fleste offentlige IP-adresser endres, og relativt ofte. Enhver type IP-adresse som endres kalles en dynamisk IP-adresse.

Da Internett-leverandørene var nye, koblet brukerne til internett i bare en kort periode og ble deretter koblet fra. En IP-adresse som ble brukt av en kunde, ville da være åpen for bruk av en annen som trengte å koble til internett.

Denne måten å tildele IP-adresser medførte at ISP ikke trengte å kjøpe et stort antall adresser. Denne generelle prosessen er fortsatt i bruk i dag, selv om de fleste alltid er koblet til internett.

Imidlertid har de fleste nettverk som er vert for nettsteder statiske IP-adresser fordi de vil sørge for at brukerne har konstant tilgang til serveren sin. Å ha en IP-adresse som endrer seg, vil ødelegge formålet, ettersom DNS-poster må oppdateres når IP-en endres, noe som kan føre til uønsket nedetid.

Hjemmenettverk får derimot dynamiske IP-adresser av motsatt grunn. Hvis en ISP ga et hjemmenettverk en uendret adresse, er det mer sannsynlig at det blir misbrukt av kunder som er vert for nettsteder hjemmefra, eller av hackere som kan prøve samme IP-adresse om og om igjen til de bryter et nettverk.

Dette er en grunn til at det er dyrere å ha en statisk IP-adresse enn å ha en dynamisk IP-adresse. DDNS-tjenester er en vei rundt dette til en viss grad.

En annen grunn til at de fleste nettverk har offentlige IP-adresser som endres, er at statiske IP-adresser krever mer administrasjon, og derfor normalt koster mer for en kunde å ha enn en dynamisk. For eksempel, hvis du skulle flytte til et nytt sted noen miles unna, men bruk samme Internett-leverandør, ville det å ha en dynamisk IP-adressetildeling ganske enkelt bety at du ville få en annen IP-adresse som er tilgjengelig fra adressepasset. Nettverk som bruker statiske adresser, må konfigureres på nytt for å gjelde for deres nye plassering.

Skjule din offentlige IP-adresse

Du kan ikke skjule din offentlige IP-adresse fra Internett-leverandøren din fordi all trafikken din må bevege seg gjennom dem før du når noe annet på internett. Du kan imidlertid skjule IP-adressen din fra nettstedene du besøker, samt kryptere dataoverføringene (og dermed skjule trafikk fra Internett-leverandøren din) ved først å filtrere dataene dine gjennom et virtuelt privat nettverk (VPN).

Normalt, når du går inn på et nettsted, kan nettstedet se at den spesifikke offentlige IP-adressen din ba om å få se nettstedet deres. Å gjøre et raskt søk på et IP-funn-nettsted vil fortelle det nettstedet hvem din ISP er. Siden Internett-leverandøren din vet hvilke IP-adresser som er tildelt deg, vil det spesifikt bety at besøket ditt på nettstedet kan festes direkte til deg.

Å bruke en VPN-tjeneste legger til en annen ISP på slutten av forespørselen din før du åpner et annet nettsted. Når den er koblet til en VPN, skjer den samme prosessen som ovenfor, bare denne gangen, i stedet for at nettstedet ser IP-adressen som din ISP har tildelt deg, ser de IP-adressen som VPN har tildelt.

Her er et eksempel på at Google viser en offentlig IP-adresse før og etter at en VPN er brukt:

I dette eksemplet, hvis Google ønsket å identifisere deg, ville de be om informasjon fra VPN-tjenesten i stedet for fra din ISP, fordi det igjen er IP-adressen de så fikk tilgang til deres nettsted.

På dette tidspunktet henger anonymiteten din av om VPN-tjenesten er villig til å gi opp IP-adressen din, noe som selvfølgelig avslører identiteten din. Forskjellen mellom de fleste ISP-er og de fleste VPN-tjenester er at det er mer sannsynlig at en ISP er lovpålagt å fortelle hvem som har tilgang til nettstedet, mens VPN-er noen ganger eksisterer i land som ikke har en slik forpliktelse.

Det er flere gratis og betalte VPN-tjenester som tilbyr forskjellige funksjoner. Det kan være en god start å lete etter en som aldri lagrer trafikklogger, hvis du er bekymret for at Internett-leverandøren din spionerer på deg.

Noen få gratis VPN-tjenester inkluderer FreeVPN.me, Hideman, Faceless.ME og Windscribe VPN. Det er også mange andre gratis VPN-programmer som tilbyr gode tjenester.

Mer informasjon om offentlige IP-adresser

Rutere tildeles en privat adresse kalt standard gateway-IP-adresse. På samme måte som et hjemmenettverk som har en IP-adresse som kommuniserer med det offentlige internett, har en ruter en IP-adresse som kommuniserer med andre tilkoblede private nettverk.

Selv om det er sant at myndigheten til å reservere IP-adresser hviler på IANA, er de ikke en slags sentral kilde for all internettrafikk. Hvis en ekstern enhet bryter nettverket ditt, har det ingenting å gjøre med IANA.


Legg igjen en kommentar