Hva er en internettkafé og hvordan finner du en?

Internettkafeer, også kalt nettkaféer eller nettkafeer, er virksomheter som tilbyr datamaskiner med internettilgang for offentlig bruk, vanligvis mot et lite gebyr.

Cybercaféer kan variere i utseende, alt fra vanlige mellomrom fylt med datamaskinarbeidsstasjoner, til små steder med hull i veggen med en enkel datamaskin og oppringt modem, til faktiske kafeer som tilbyr mat og drikke for kjøp.

Offentlig internettilgang er ikke lenger begrenset til kafeer-stil etablissementer. Du finner datamaskiner med offentlig internettilgang i kopisentre, hoteller, flyplasser, på cruiseskip og mer. Mange steder tilbyr også utskrift og skanning.


Hvem bruker internettkafeer?

Internettkafeer er spesielt nyttige for reisende som bestemte seg for ikke å ta med bærbare datamaskiner på reisen. De er vanlige i mange land, og det er ofte billig å bruke tjenestene deres, spesielt hvis du bare sjekker e-post, deler digitale bilder eller bruker VoIP i korte perioder.

I mange land der datamaskiner og internettilgang ikke er allment tilgjengelige eller rimelige, gir nettkaféer også en viktig tjeneste for lokalbefolkningen. Dette kan være veldig travle steder med strenge bruksgrenser.


Gebyrer for bruk av internettkafeer

Internettkafeer belaster vanligvis kunder basert på hvor lang tid de bruker en datamaskin. De kan ta betalt per time eller til og med minutt, og prisene kan variere mye, avhengig av sted. For eksempel kan internettilgang på et cruiseskip være veldig dyrt, og forbindelser er ikke alltid tilgjengelige; vær sikker på at du forstår kostnadene før du begynner. 

Noen steder kan tilby pakker for hyppige brukere eller de som trenger lengre økter. Igjen, spør på forhånd for å se hva som er tilgjengelig og hva som fungerer best for dine behov.


Tips for å finne og bruke en internettkafé

Gjør din undersøkelse hjemme før du reiser, og ta med deg en liste over anerkjente nettkaféer. Reiseguider tilbyr ofte steder for internettkafeer for reisende.

Gjør et Google-søk etter nettkaféer i områdene du planlegger å besøke. Et Google Maps-søk på det tiltenkte målet ditt vil finne steder. 

Sjekk på forhånd for å finne ut om en internettkafé fortsatt er åpen. De har ofte uvanlige timer og lukkes med liten eller ingen varsler.


Internet Cafe sikkerhetstips

Datamaskiner på internettkafeer er offentlige systemer, så de er mindre sikre enn de du bruker hjemme eller på kontoret. Ta ekstra forholdsregler når du bruker dem, spesielt hvis sensitiv informasjon er involvert.

Ta med en USB-minnepinne

Ta med en USB-flashstasjon med bærbare programmer, innstillinger og dokumenter. Du vil ha alle dataene dine med deg, men når du kobler fra USB-minnepinnen, forblir ingen av informasjonen på datamaskinen. Forsikre deg om at USB-flashstasjonen har et antispionprogram og antivirusprogram installert.

Vær imidlertid oppmerksom på at noen steder ikke tillater deg å bruke en personlig USB-stasjon på systemene av sikkerhetsmessige årsaker.

Husk påloggingsinformasjonen

Husk påloggingsinformasjonen for alle systemene du trenger å få tilgang til, for eksempel e-postkontoen din. Se etter meldingen fra et system som spør om du får tilgang til fra en offentlig eller privat datamaskin, og sørg for å velge "offentlig". Dette bidrar til å sikre at personlig informasjon ikke blir oppbevart på datamaskinen etter at du er ferdig.

Ikke slapp av vanlige sikkerhetsprosedyrer

Husk at dataskjermen kan være synlig for andre som går forbi eller sitter bak deg. Når du er ferdig med en pålogget økt, for eksempel e-post, må du alltid logge av når du er ferdig, slik at neste bruker ikke ved et uhell får tilgang til kontoen din.

Fjern nettleserloggen, midlertidige filer og informasjonskapsler når du er ferdig. Det er best å unngå å logge på nettsteder der du har sensitive data, for eksempel bankkontoen din, hvis det er mulig.


Internet Cafe Generelle tips

Gjør nettkaféopplevelsen jevnere og mer effektiv med noen praktiske råd.

Kjenn Reglene

Hvis du har tekniske problemer på datamaskinen, snakk med en leder og bytt arbeidsstasjon (det vil gå mye raskere enn å vente på teknisk støtte). Vær også alltid oppmerksom på eventuelle tidsbegrensninger for bruk, ellers kan du finne deg selv logget ut av systemet mens du er midt i noe viktig.

Husk hvor du er

Hvis passordene du bruker til systemer du håper å få tilgang til på en internasjonal nettkafé, bruker spesialtegn, for eksempel tegn, kan du vurdere å endre dem, ettersom disse tegnene kanskje ikke er tilgjengelige på utenlandske tastaturer.

Holde seg frisk

Tastaturer kan inneholde mange bakterier, og offentlige tastaturer kan være spesielt dårlige kilder for bakterier. Forskere ved University of Arizona fant at det gjennomsnittlige skrivebordet kan inneholde 400 ganger flere bakterier enn det gjennomsnittlige toalettsetet. Vask alltid hendene eller bruk en håndrensemiddel etter bruk av et offentlig tastatur. 

Ettersom smarttelefoner gjør mobilnettet allestedsnærværende, ser internettkafeer over hele verden synkende antall kunder.


Legg igjen en kommentar