Hva betyr det når en fil er skrivebeskyttet?

En skrivebeskyttet fil er hvilken som helst fil med den skrivebeskyttede filattributtet slått på.

En fil som er skrivebeskyttet kan åpnes og vises som alle andre filer, men det er ikke mulig å skrive til filen (f.eks. Lagre endringer i den). Med andre ord kan filen bare leses fra, ikke skrives til.

En fil som er merket som skrivebeskyttet, innebærer vanligvis at filen ikke skal endres, eller at det må utvises stor forsiktighet før du gjør endringer i den.

Andre ting i tillegg til filer kan også leses som spesielt konfigurerte flash-stasjoner og andre solid state-lagringsenheter som SD-kort. Enkelte områder av dataminnet kan også angis som skrivebeskyttet.

erhui1979 / Getty Images


Hvilke typer filer er vanligvis skrivebeskyttet?

Bortsett fra den sjeldne situasjonen hvor du, eller noen andre, har satt et skrivebeskyttet flagg manuelt på en fil, er de fleste av disse filtypene du finner viktige som operativsystemet ditt trenger for å starte riktig, eller når det endres eller fjernet, kan føre til at datamaskinen krasjer.

Noen filer som bare er skrivebeskyttet i Windows inkluderer bootmgr, hiberfil.sys, pagefile.sys og swapfile.sys, og det er bare i rotkatalogen! Et antall filer i C: Windows-mappen og undermappene er skrivebeskyttet som standard.

I eldre versjoner av Windows inkluderer noen vanlige skrivebeskyttede filer boot.ini, io.sys, msdos.sys og andre.

De fleste Windows-filer som er skrivebeskyttet, er også vanligvis merket som skjulte filer.


Hvordan gjør du endringer i en skrivebeskyttet fil?

Skrivebeskyttede filer kan være skrivebeskyttet på fil- eller mappenivå, noe som betyr at det kan være to måter å håndtere redigering av en skrivebeskyttet fil avhengig av hvilket nivå den er merket som skrivebeskyttet.

Hvis bare én fil har en skrivebeskyttet attributt, er den beste måten å redigere den på å fjerne merket for skrivebeskyttet attributt i filens egenskaper (for å slå den av) og deretter gjøre endringer i den. Når redigeringen er ferdig, aktiverer du skrivebeskyttet attributt på nytt når du er ferdig.

Men hvis en mappe er merket som skrivebeskyttet, betyr det vanligvis at alle filene i mappen også er skrivebeskyttet. Forskjellen i dette og et filbasert skrivebeskyttet attributt er at du må gjøre endringer i mappens tillatelser som helhet for å redigere filen, ikke bare enkeltfilen.

I dette scenariet vil du kanskje ikke endre skrivebeskyttet attributt for en samling filer bare for å redigere en eller to. For å redigere denne typen skrivebeskyttet fil, vil du redigere filen i en mappe som tillater redigering, og deretter flytte den nylig opprettede filen til den originale filens mappe og overskrive originalen.

For eksempel er et vanlig sted for skrivebeskyttede filer C: Windows System32 drivers etc, som lagrer vertsfilen. I stedet for å redigere og lagre vertsfilen direkte tilbake til "etc" -mappen, noe som ikke er tillatt, må du gjøre alt arbeidet andre steder, som på skrivebordet, og deretter kopiere den tilbake.

Når det gjelder vertsfilen, vil det spesifikt gå slik:

  1. Kopier verter fra etc-mappen til skrivebordet.

  2. Gjør endringene i vertsfilen som er på skrivebordet.

  3. Kopier vertsfilen på skrivebordet til etc-mappen.

  4. Bekreft filoverskrivingen.

Hvordan redigere HOSTS-filen i Windows

Redigering av skrivebeskyttede filer fungerer på denne måten fordi du faktisk ikke redigerer den samme filen, du lager en ny og erstatter den gamle.


Legg igjen en kommentar