Gjest Wi-Fi nettverksoppsett og tips

Noen rutere støtter gjestenettverk, som er en del av det primære nettverket, men bruker et annet passord (eller ingen i det hele tatt) og gir ofte funksjonsbegrensende muligheter. Gjestenettverk er ofte vanlig for bedrifter, men blir stadig mer vanlige for hjemmenettverk.


Fordeler med Wi-Fi-nettverk

Et Wi-Fi-nettverk er gunstig for eieren av nettverket og de som bruker det. Gjestenettverk gir en måte for brukere å få tilgang til et nettverk på få sekunder med lite eller ingen oppsett fra deres side. Avhengig av hvordan gjestenettverket er konfigurert, kan de få tilgang til internett og lokale ressurser i nettverket som filer, skrivere og periferiutstyr for maskinvare.

Fra administratorens synspunkt utvider gjestenettverket rekkevidden til nettverket til besøkende uten å måtte oppgi et nettverkspassord. Gjestenettverk forbedrer også sikkerheten fordi eieren kan begrense hva gjestene har tilgang til, for eksempel internett, men ikke lokale ressurser. Dette forhindrer spredning av ormer som kan komme inn fra en gjests enhet.


Bruke et gjestenettverk

Å bli med i et trådløst gjestenettverk fungerer på omtrent samme måte som å koble til et offentlig Wi-Fi-hotspot eller Wi-Fi hjemme hos en venn. Gjestene må få tilgang til nettverksnavnet og passordet for å få tilgang til nettverket.

Noen gjestenettverk er imidlertid åpne, noe som betyr at det ikke er et passord for å få tilgang til det. I slike tilfeller kan nettverksnavnet (SSID) kalles Guest, Guest Wifi, CompWifi, Free Wifi, eller en annen variant.

Åpent og gratis Wi-Fi for gjester finnes ofte i kjøpesentre, restauranter, parker og andre offentlige steder. På steder som hoteller vil du ofte motta Wi-Fi-informasjon fra personalet. For gjestenettverk som kjører hjemmefra, må du mest sannsynlig be eieren om Wi-Fi-passordet.

Hvis du laster opp eller laster ned mye data, gi administratoren beskjed på forhånd. Å tegne mye båndbredde får hele nettverket til å bremse, så det er alltid best å få tillatelse.


Støtter ruteren gjestenettverk?

Rutere i forretningsklasse er vanlige plattformer for gjestenettverk, men noen hjemmerutere har muligheter for gjestenettverk. Sjekk produsentens nettside for å være sikker, eller prøv å grave i ruterinnstillingene for å se om det er et alternativ for et gjestenettverk.

Gjestenettverksalternativet i en ruter kalles vanligvis Gjestenettverk eller noe lignende, men det er noen unntak:

  • D-Link-rutere kaller det vanligvis Guest Zone.
  • Google Wifi kaller denne funksjonen Gjest-Wi-Fi.
  • Linksys støtter et gjestetilgangsverktøy via sitt Linksys Smart Wi-Fi eksterne styringsgrensesnitt.

Noen rutere støtter bare ett gjestenettverk, mens andre kan kjøre flere gjestenettverk samtidig. Trådløse rutere med to bånd støtter ofte to — en på 2.4 GHz-båndet og en på 5 GHz-båndet. Selv om det ikke er noen praktisk grunn til at en person trenger mer enn ett per bånd, sørger noen Asus RT trådløse rutere for opptil seks gjestenettverk.

Når et gjestenettverk er aktivt, fungerer enhetene på et eget IP-adresseområde fra det for andre enheter. Noen Linksys-rutere reserverer for eksempel adresseområdene 192.168.3.1 til 192.168.3.254 og 192.168.33.1 til 192.168.33.254 for gjesteenheter.


Hvordan sette opp et Wi-Fi-nettverk

Følg disse trinnene for å sette opp et gjestenettverk hjemme:

Hvis disse instruksjonene ikke fungerer med ruteren din, kan du se lenkene nederst på siden for tips relatert til spesifikke rutere.

  1. Logg deg på ruteren som administrator. Dette gjøres ofte i en nettleser gjennom en spesifikk IP-adresse som 192.168.1.1, men ruteren din kan bruke en annen IP-adresse eller ha en ledsagende mobilapp for pålogging.

  2. Aktiver alternativet Gjest Wi-Fi. De fleste rutere har gjestenettverk deaktivert som standard, men gir et av / på-alternativ for å kontrollere det.

  3. Definer SSID som gjestenettverket skal bruke. Dette bør ikke være det samme som den primære SSID-en, men kan være noe lignende, slik at besøkende kan forstå at nettverket er ditt.

    Noen rutere setter automatisk navnet på et gjestenettverk til å være navnet på det primære nettverket med et gemsuffiks, som mynetwork_guest, mens andre lar deg velge et navn.

  4. Slå SSID-kringkasting på eller av for å enten holde nettverksnavnet synlig eller skjule det for potensielle gjester. La SSID-kringkasting være på slik at gjestene kan se hvilket nettverk de skal bruke. Hvis du deaktiverer sendingen, må du gi gjestene nettverksnavnet og sikkerhetsopplysningene slik at de kan sette opp nettverket, noe du kanskje vil unngå når du har mange gjester.

    Er det verdt det å skjule Wi-Fi-nettverket ditt?

  5. Velg passord for gjestenettverket. Dette er ikke nødvendig på noen rutere, men det kan være noe du vil bruke for å unngå å la noen få tilgang til nettverket. Hvis ruteren har et sekundært Wi-Fi-alternativ for gjester som fungerer som normal tilgang på det primære nettverket, velger du et sikkert passord.

    Med mindre du blokkerer viss tilgang, kan gjestene gjøre alt du, administratoren, kan gjøre. Det betyr at de kan laste ned torrenter ulovlig, spre virus til andre enheter eller overvåke nettverkstrafikk og passord på nettstedet.

  6. Aktiver andre alternativer etter behov. Hvis ruteren støtter det, må du begrense tilgangen til alt annet enn internett, eller la gjestene få tilgang til lokale ressurser som fildelinger.

    Noen Netgear-rutere har for eksempel en avkrysningsrute for administratorer som lar gjestene se hverandre og få tilgang til det lokale nettverket. Hvis du lar dette alternativet være deaktivert, blokkeres gjestene fra å nå lokale ressurser, men lar dem komme online via den delte internettforbindelsen.

    Det kan også være lurt å begrense hvor mange gjester som kan koble til nettverket ditt samtidig. Velg et rimelig antall for å forhindre at nettverket overbelastes og bremses til stopp.

    5 tips for å sikre ditt trådløse nettverk

Rutespesifikke retninger

Trinnene ovenfor gir en generell retning for å finne og bruke Wi-Fi-funksjonene til en ruter. Hvis disse instruksjonene ikke ga nok hjelp, kan du besøke produsentens nettsted for mer informasjon.

Gjestenettverk er tilgjengelig fra disse produsentene og andre: Linksys, D-Link, Google, NETGEAR, ASUS og Cisco.


Legg igjen en kommentar