Forskjell på lokal og Microsoft-konto i Windows

Når du installerer Windows 10 for første gang, velger du mellom å bruke en lokal eller Microsoft-konto. Microsoft-kontoer er en ny funksjon, og Microsoft vil ikke at du skal bruke en lokal konto i Windows 10. Feil valg her kan tvinge deg til å gå glipp av de flotte funksjonene som tilbys av Windows 10.


Hva er en lokal konto?

Drew Angerer / Getty Images

Hvis du noen gang har logget på en hjemme-datamaskin som kjører Windows XP eller Windows 7, har du brukt en lokal konto.

Navnet kan kaste nybegynnere, men det er ikke mer enn en konto å få tilgang til datamaskinen som standardadministrator. En lokal konto fungerer på den spesifikke datamaskinen og ingen andre.

Fordelene ved å bruke en lokal konto inkluderer:

  • Mer sikkert - Du lager et komplekst passord som fungerer på en datamaskin og ingen andre steder.
  • Privat - Innstillingene dine og databrukere overfører ikke til eksterne servere. Alt lagres lokalt på en datamaskin.
  • Internett-uavhengig - En Microsoft-pålogging krever en tilkobling til internett for å hente brukerinnstillinger og preferanser.
  • Egendefinert påloggingsnavn - Du bruker ikke e-postadressen din som et påloggingsnavn, så den vises ikke på påloggingsskjermen når skjermen låses.

Velg en lokal konto hvis du vil beholde opplevelsen slik den var i tidligere versjoner av Windows. Du logger inn, endrer innstillingene, installerer programvare og holder brukerområdet ditt atskilt fra andre på systemet. Imidlertid vil du også gå glipp av en rekke funksjoner muliggjort av Microsoft-kontoer. 


Hva er en Microsoft-konto?

En Microsoft-konto er et nytt navn på det som tidligere ble kalt Windows Live ID. Hvis du har brukt tjenester som Xbox Live, Hotmail, Outlook.com, OneDrive eller Windows Messenger, har du en Microsoft-konto. Microsoft har kombinert disse tjenestene, og gir tilgang til dem med en enkelt e-postadresse og passord.

Å ha en Microsoft-konto betyr at du får lettere tilgang til alle Microsofts forskjellige tjenester, men å bruke den med Windows 10 gir noen flere fordeler.


Tilgang til Windows Store

Når du logger på Windows, får du tilgang til Windows Store hvor du kan laste ned apper til Windows-datamaskinen. Disse appene ligner på appene som finnes i Google Play Store eller iTunes App Store. Forskjellen er at Windows Store-apper kan brukes på en PC. På Windows 10 kan Windows Store-appene brukes som vanlige stasjonære apper.

Du finner tusenvis av gratis apper i kategorier, inkludert spill, sport, sosialt, underholdning, foto, musikk og nyheter. Noen er betalte apper, men mange flere er gratis, og de er alle enkle å bruke.


Gratis skylagring

Å sette opp en Microsoft-konto gir deg 5 GB lagringsplass i skyen, gratis. Denne tjenesten, kjent som OneDrive, lagrer filer på nettet slik at du får tilgang til dem fra andre enheter.

Ikke bare er dataene dine lettere å komme til, men det er også lettere å dele. Du kan gi venner og familie tilgang til filer som er lagret i OneDrive-kontoen din. Med din tillatelse kan de logge på for å se disse filene eller laste ned en kopi.

OneDrive gir også verktøy for redigering av filene dine ved hjelp av Office Online: en pakke med forenklede Microsoft Office-programmer for redigering og oppretting av dokumenter som er lagret i OneDrive.

Hvis du bestemmer deg for ikke å bruke Microsoft-kontoen din med PCen, har du fortsatt 5 GB gratis lagringsplass med OneDrive.


Synkroniser kontoinnstillingene dine

Den kanskje mest spennende funksjonen til en Microsoft-konto er at den lagrer Windows 10-kontoinnstillingene dine i skyen. Når du logger på kontoen din på en Windows-datamaskin og konfigurerer den slik du vil, lagres endringene i skyen gjennom en prosess som synkroniserer skrivebordet ditt med OneDrive.

En Windows 10-konto gjør synkronisering enda bedre ved å synkronisere nettverksprofiler, passord og Windows Store-appinnstillinger mellom kontoer. Windows 10 gjør det også mulig for deg å dele Wi-Fi-passord sømløst i bakgrunnen med dine venner og kolleger.

Ulemper med å logge på med en Windows-konto

Noen av ulempene ved å bruke en Microsoft-konto for å logge på Windows-datamaskinen din inkluderer:

  • Hackbar - Siden Microsoft-kontoen din er lagret på internett, får hackeren tilgang til datamaskinen din og alle Microsoft-tjenestene du bruker, hvis den blir hacket.
  • Internett trengs - Det er mulig å logge inn på datamaskinen din hvis du ikke har internettilgang, men det krever et ekstra trinn for å bekrefte at du vil bruke de siste lagrede innstillingene.
  • Delt passord - Hvis du deler en Microsoft-pålogging med noen slik at de får tilgang til datamaskinen, har de tilgang til Microsoft-tjenestene dine og all sensitiv informasjon som er lagret der.
  • Mindre privatliv - Datamaskininnstillingene lagres på Microsofts servere, sammen med datamaskinbruk, nettsteder du besøker og apper du bruker.
  • Synkroniserte innstillinger - Hvis du bruker den samme Microsoft-kontoen på alle enhetene dine, blir innstillingene dine automatisk synkronisert på tvers av disse enhetene.

Å bli låst ut av Microsoft-kontoen din betyr også at du blir låst ut av alle enhetene du bruker med den kontoen. Heldigvis er det enkelt å låse opp Microsoft-passordet ditt.

Hvilken kontotype bør du velge?

En Microsoft-konto tilbyr mange funksjoner som en lokal konto ikke gjør, men det betyr ikke at den er for alle.

Hvis du ikke bryr deg om Windows Store-apper, bare har en datamaskin og ikke trenger tilgang til dataene dine annet enn hjemmet ditt, vil en lokal konto fungere fint. Det får deg til Windows og gir deg personlig plass til å ringe dine egne.

Hvis du er interessert i å få tilgang til alle funksjonene som Windows 10 har å tilby, trenger du en Microsoft-konto for å dra full nytte av dem.


Legg igjen en kommentar