Hjem > H > Hva Er De Ulike Målmerkene?

Hva er de ulike Målmerkene?

  • Tonegang.
  • Tjukk l.
  • Skarre-r.
  • Palatalisering.
  • Nektingsadverbet "ikkje"
  • Apokope.
  • Infinitivendinga.
  • Personleg pronomen.

Les mer

Følgelig, hva kjennetegner nord norsk dialekt?

I tillegg til manglande jamvektssystem har nordnorsk eit målmerke som er svært typisk for desse måla nord i Noreg. Det gjeld apokopen (bortfall av vokalar og bøyingsendingar). A -mål og e -mål har også stor utbreiing i nordnorsk. Også, hvor i norge sier man æ? Nordnorsk I Nord-Norge sier de fleste e, eg, æ eller æg. Mange sier "ikkje", men i byene og i Finnmark sier de fleste "ikke". Helt i sør har mange tjukk l (pLomme), men ellers har de tynn (plomme).

Deretter, hva skjer med de norske dialektene?

Og det var nok mange som kvittet seg med dialekten sin da de flytta til byen for å studere eller å finne jobb. Målet var å passe inn i det gode selskap. Men på 70-tallet fikk dialektene økt status. Og i dag er det ingen ting i veien for å snakke dialekter i offisielle sammenhenger i Norge. Hva er et Målmerke i dialekt sammenheng? Språklige særtrekk som kjennetegner en bestemt dialekt, talemålet vårt. Eksempelvis infinitiv av verb. I store deler av Nordland fylke sier man å skriv, mens man på Østlandet sier å skrive. Her ser vi at endinga -e har falt bort, og vi kaller det apokope, som er et målmerke.

Så, hvilke målmerker har vestnorsk?

Vestnorsk har anten former med -a i alle, som ei veka, ei smia, ei visa, eller med endinga -e i alle, som ei veke, ei smie, ei kiste. Svake hankjønnsord endar i vestnorske dialekter på -e: ein hane, ein låve, ein stabbe. Dessuten, hva er jamvektsloven? Jamvektsloven står for en språklig regel som forklarer hvorfor vi i mange norske dialekter finner to typer tostavingsord. Disse to ordtypene får som regel ulik vokal i endingen. Et eksempel er de østnorske infinitivene å væra (med a-ending) og å kaste (med e-ending).

Hvilken dialekt snakker de i Bodø?

Bodødialekt, også kalt bodømål eller bodøværing, er dialekten i Bodø by i Nordland fylke. Dialekten har utviklet seg fra det tradisjonelle saltenmålet, også kalt «bygdemålet», som er dialekten i distriktet rundt Bodø, men har i nyere tid blitt sterkt påvirket av bokmål. Hvor mange dialekter finnes det i Nord-Norge? I nyere dialektforskning har det blitt vanligere å skille nordnorsk fra vestnorsk og trøndersk fra østnorsk, slik at dialektene deles i til sammen fire hovedgrupper.

Følgelig, hva mener vi med regionalisering når vi snakker om talemålsutvikling?

Regionalisering. En viktig tendens vi ser i talemålsutviklingen i Norge, er regionalisering. Det vil si at talemålet innenfor et større område blir utjevnet, og da ofte i retning av områdets største by. Eksempler på slike byer som påvirker områdene rundt er Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø.

By Polak Tetzloff

Hva er Tonegang? :: Hvor snakker de vestlandsk?
Nyttige lenker