Hjem > H > Hvem Grunnla Norge?

Hvem grunnla Norge?

På 900-tallet samlet Harald Hårfagre landet til ett rike. I løpet av de neste 400 årene erobret vikingene Island og Grønland, og dro på plyndringstokter over store deler av Europa.

Les mer

Når kristendommen kom til Norge?

I Norge kobles innføringen av kristendommen til de tre kristningskongene, Håkon Adalsteinsfostre (om lag 935–960), Olav Tryggvason (rundt 995–1000) og Olav Haraldsson (1015–1028). Det var den sistnevnte som gjorde kristendommen til landets offisielle religion rundt 1020. Og et annet spørsmål, kor gammal er norge?

Kongeriket Norge
Kongeriket Noreg Norgga gonagasriika Vuona gånågisrijkka Nöörjen gånkarïjhke Norjan kuninkhaanvaltakunta
Grunnlagt26. oktober 1905
Oppkalt etternord, vei
HovedstadOslo

I forhold til dette, hva skjedde med norges politiske stilling etter reformasjonen i 1536 37?

I Kalmarunionen hadde både Norge, Sverige og Danmark vært regnet som selvstendige riker med felles konge. Fra 1537 mistet Norge sin selvstendighet og skulle fra nå av være et såkalt lydrike styrt fra København. Slik skulle det bli helt fram til 1814. Følgelig, hva gjorde reformasjonen med norge? I Norge, som i Europa forøvrig, innebar reformasjonen mer enn et trosskifte. I tillegg til å innføre den lutherske tro og kirke med makt, la kongen Norge under Danmark. I ettertid er reformasjonen et av de store vendepunktene i europeisk historie.

Hvorfor var reformasjonen viktig for utdanning?

Reformasjonen var inspirert av humanismen og renessansen og var med på å fremme enkeltmenneskers ansvar for eget religiøst liv. Den bidro også til å fremme skolegang for barn og unge samt bruken av nasjonale skriftspråk i mange land. Tilsvarende, hvorfor gikk unionen mellom norge og danmark i oppløsning? I 1814 ble Norge selvstendig fra Danmark. Kong Frederik 6 måtte da avstå Norge til Sverige fordi Danmark-Norge var på den tapende siden under Napoleonskrigene.

Man kan også spørre hvorfor var grunnloven viktig for norge?

I løpet av 1814 gikk Norge fra å være et land med liten grad av selvstendighet i en tett forening med Danmark, til å bli et land med stor grad av indre selvstyre i en løs forening med Sverige. Grunnloven dannet grunnlaget for utviklingen av folkestyret. Du kan også spørre hvorfor fikk norge dansk som skriftspråk? Elevane måtte framleis skrive skriftspråket, men dei var ikkje lenger nøydde til å prøve å snakke det. Lærarane skjønte at det blei ein for stor skilnad mellom tale- og skriftspråket, og kravde at noko måtte gjerast. I 1885 blei altså landsmål likestilt med det almindelige skrift- og bogsprog.

Hva ble bestemt i Mossekonvensjonen?

De viktigste bestemmelser i Mossekonvensjonen var at Christian Frederik forpliktet seg til å abdisere og forlate landet, at Norge skulle få beholde grunnloven i unionen med Sverige (bare med de begrensede endringer som unionen krevet) og at det skulle innkalles et ekstraordinært storting.

By Stamata Hevesy

Hva skjer med legemidler i Distribusjonsfasen? :: Hvordan påvirket dansketiden Norge?
Nyttige lenker