Hjem > H > Hva Heter Alfabetet Vi Bruker I Norge?

Hva heter alfabetet vi bruker i Norge?

Det norske alfabetet byggjer på det latinske alfabetet. Det finst i hovudsak 29 bokstavar i det norske alfabetet. Alfabetet blir ofte kalla det dansk-norske alfabetet av di alfabetet er likt for språka nynorsk, bokmål og dansk.

Les mer

Og et annet spørsmål, hva er en alfabet?

Et alfabet er en ordnet rekke av bokstaver. Ordet kommer av de to første bokstavene i det greske alfabetet: Alfa og beta. Alle vesteuropeiske språk bruker varianter av det latinske alfabetet, som er det mest brukte alfabet i verden. Følgelig, hva heter det greske alfabetet? Det greske alfabetet brukes i dag til å skrive språket gresk. Ordet alfabet kommer fra de to første bokstavene i det greske alfabetet, alfa og beta. Det greske alfabetet regnes som forløperen til de latinske og kyrilliske alfabetene.

Hvorfor bruker vi det latinske alfabetet?

Det latinske alfabetet kom til Norge allerede på 900-tallet, hovedsakelig via England. Grunnen til at det fikk innpass i Norge selv om vi allerede hadde et fungerende alfabet, var at det kom som en del av en pakkeløsning, nemlig kristendommen. Deretter, hvor kommer bokstaven Æ fra? Æ er opprinnelig en sammenskrivning eller ligatur av a og e. På latin ble ae, egentlig en diftong (jamfør at Caesar ble opptatt av germanerne i formen Kaiser), i sen tid uttalt æ. I tysk og svensk ä representerer ¨ en liten gotisk e skrevet over bokstaven.

Hvor mange konsonanter er det i alfabetet?

Det består av 22 konsonanter, hvorav fire også kan brukes for lange vokaler. Har de Å i Sverige? I tillegg til de vanlige bokstavene i det latinske alfabetet, A–Z, har det svenske alfabetet de tre bokstavene «Å», «Ä» og «Ö». Disse tre bokstavene er ansett som egne bokstaver i svensk, og sorteres etter «Z», slik som ovenfor.

Ta dette i betraktning, er aa Å?

Aa er tegn for lang a i språk som skriver lange vokaler dobbelt, som finsk og estisk. Aa står også for å i dansk og norsk. I Norge ble aa erstattet med å i offisiell rettskrivning i 1917, i Danmark i 1948. I forhold til dette, når begynte vi med æøå? Æ og Ø kom i bruk i nordiske språk i middelalderen. Ä, Ö og Å (svenskenes versjon) kom litt senere.

Hvor mange samiske språk er det?

Samiske språk snakkes i Norge, Sverige, Finland og Russland. De ti ulike samiske språkene blir tradisjonelt klassifisert som en del av den finno-ugriske grenen av den uralske språkfamilien.

By Shelby Schuch

Hvilke funksjoner har Apple Watch? :: Har dansk æøå?
Nyttige lenker