Hjem > H > Hva Vil Det Si At Norsk Er Et Ortofont Språk?

Hva vil det si at norsk er et Ortofont språk?

Det norske skriftspråket er langt på vei ortofont, men det fins en del ord med bokstaver som ikke lenger uttales – de har blitt "stumme". Ordet landet uttaler vi for eksempel /lane/, og hv-spørreorda hvem, hva osv.

Les mer

Folk spør også hva ville knud knudsen ta utgangspunkt ii arbeidet med å lage et nytt norsk skriftspråk?

Knud Knudsen prøvde å utvikle et norsk skriftspråk og var opptatt av hvordan det danske skriftspråket kunne fornorskes i tråd med det ortofone prinsippet. Også, hvorfor ville knud knudsen ha riksmål? Som lærer og pedagog så Knud Knudsen hvor viktig det var for elevene å få et skriftspråk som var bedre tilpasset til norsk dagligtale enn det danske skriftspråket de måtte lære seg.

Dessuten, hvordan ble riksmålet til?

Moderne riksmål oppstod i konkurranse til den samnorskpregede bokmålsnormeringen i første halvdel av 1900-tallet som følge av den norske språkstriden, og baserer seg på 1907-reformen av bokmålet, den gang kalt riksmål, og på deler av 1917-reformen. Hvem ville ha riksmål? Læreren Knud Knudsen var fra Sørlandet og regnes som «far til riksmålet og bestefar til bokmålet» (Einar Lundeby). Han var den viktigste representanten og utvikleren av den linjen som ville ha gradvis fornorsking bygd på den dannede dagligtale.

Hva er Ortofon språk?

Ortofon rettskriving, en rettskriving som går lengst mulig i å tillempe skriftspråk til talespråk, altså at skrift og tale er så likt som mulig. Finsk er et eksempel på et språk med en utpreget ortofon rettskrivning. Deretter, hva er spesielt med det norske språk? Det norske språket har 9 vokaler, men i andre land så er det vanligst med bare 6. Det norske alfabetet er det eneste som har ÆØÅ. Engelsk har ord med å-lyd men norsk er et språk med egen bokstav for dette. Typisk for norsk er også at vi har 3 kjønn i substantivbøyning, hankjønn, hunkjønn og intentkjønn.

I forhold til dette, hvilke særtrekk har norsk som ikke andre språk har?

Et særtrekk ved det norske språket når det gjelder uttale, er at vi har svært mange vokaler, sammenlignet med andre språk. Dette kan være en utfordring for de som lærer norsk i voksen alder. På norsk har vi enkelte konsonanter som er uvanlige i andre språk – spesielt det som kalles «retroflekse lyder». Hvorfor ville Knud Knudsen fornorske det danske skriftspråket? Det var viktig for Knudsen å ha et norsk skriftspråk fordi det sa noe om den nasjonale identiteten vår. Det var viktig for Knudsen at det norske språket var lett å lære, og bruke, for alle i landet vårt. Det var viktig for Knudsen at skriftspråket skulle etterlikne talemålet, ikke omvendt.

Hva var Jamstillingsvedtaket fra 1885?

Jamstillingsvedtaket var eit vedtak i Stortinget i 1885 der det vart vedteke å «sidestille det norske Folkesprog» med «det almindelige Skrift- og Bogsprog», det som i dag er skriftspråka nynorsk og bokmål.

By Vaas

Er Avira trygt? :: Finnes på nynorsk?
Nyttige lenker