Hjem > H > Hvilken Dialekt Snakker Man På Østlandet?

Hvilken dialekt snakker man på Østlandet?

Østnorsk er en gruppe av norske dialekter som omfatter dialekter på Østlandet fra Langesundsfjorden til Trøndelag. Dialektene i østnorsk er vikværsk, opplandsmål, midtøstlandsk og midlandsmål. Dialektene i resten av landet kalles vestnorsk, trøndersk og nordnorsk. Østnorske dialekter følger jamvektsloven.

Les mer

Hva skiller Oslo øst og vest?

Østkanten og vestkanten brukes om de to delene av Oslo som dannes av det økonomiske og sosiale skillet som historisk går langs Uelands gate. Akerselva blir også populært oppfattet som grensen mellom øst og vest, men det er upresist, siden arbeiderstrøkene ligger på begge sider av elva. Hva er et førstespråk? Førstespråk. En persons muntlige, eventuelt også skriftlige, hovedspråk. Førstespråk er som oftest synonymt med morsmål.

Hvor stor del av Norge snakker nynorsk?

Etter grensene fra 2020 er det tre fylker som har erklært at de har nynorsk som språkform: Vestfold og Telemark, Møre og Romsdal og Vestland. I Rogaland er også flertallet av kommunene nynorskkommuner, men fylket har likevel erklært seg målformsnøytralt. Man finner nynorskkommuner i 7 av 11 fylker. Når ble det to offisielle skriftspråk i Norge? I 1885 kom jamstillingsvedtaket, som likestilte landsmålet med riksmålet som offisielt norsk skriftspråk.

Hvilket språk snakket Norge før 1814?

Frå 1389 til 1450 var Noreg i union med Sverige og Danmark, og frå 1450 til 1814 med Danmark. Då blei det norske språket lite påverka av dansk, sjølv om dansk blei bruka i skulen og i konfirmasjonsundervisninga. Skriftspråket som blei bruka var reint dansk frå 1530-åra. Men framleis snakka dei fleste norsk i Noreg. Følgelig, hvilket språk snakket nordmenn i 1814? I norsk språkhistorie betyr dansk-norsk det danske skriftspråket som ble brukt i Norge, og som etter hvert tok opp noen norske trekk. Etter 1814 ble dette danske språket gjenstand for en tiltagende fornorsking, både i skrift og tale.

Hvilke land snakket norrønt?

Norrønt var tale- og skriftspråket i Norge og på Island i middelalderen. På det norrøne språket (som på islandsk) betegner imidlertid norrǿnt mál sammen med dǫnsk tunga (dansk tunge) det felles nordiske språket, altså også gammelsvensk og gammeldansk. Og et annet spørsmål, er norrønt og islandsk det samme? Islandsk har mye til felles med norrønt språk slik det ble snakket i Norge frem til cirka 1200-tallet. Moderne islandsk preges av en konservativ språkpolitikk, med vekt på språkrøkt og nyorddannelse.

Hvorfor forsvant norrønt språk?

Med reformasjonen ble dansk administrasjons- og kirkespråk, og dermed døde norrønt raskt ut som et skriftlig språk. Muntlig levde det videre i dialektene, men også disse ble utsatt for sterk påvirkning fra dansk. Elementer fra norrønt språk kan gjenkjennes i enkelte dialekter, f.

By Tonnie

Har Norge forskjellige tidssoner? :: Hvem betaler materialene i Tid for hjem?
Nyttige lenker