Hjem > H > Hvorfor Er Stortingsmelding 35 Opptatt Av Å Beholde Norsk Som Et Samfunnsbærende Språk I Norge?

Hvorfor er Stortingsmelding 35 opptatt av å beholde norsk som et samfunnsbærende språk i Norge?

Nyanser og assosiasjoner går tapt, språket blir rett og slett fattigere, og språkbrukerne er kulturelt underlegne i generasjoner. Det er derfor stortingsmelding 35 er opptatt av å beholde norsk som et samfunnsbærende språk i Norge.

Les mer

Og et annet spørsmål, hvordan sluttet mellomnorsk?

Bakover i tid blir grensa mellom norrønt og mellomnorsk ofte sett til 1370. Dette har samanheng med svartedauden: Mange av dei som kunne skrive, døydde i denne pesten. Det må ha fått store konsekvensar for opplæring og språkleg tradisjon. Følgelig, hva skjer med talemålet i mellomnorsk tid? Mellomnorsk tok gradvis over for det norrøne språket etter svartedauden hadde herjet landet omkring 1349. Talemålet i Norge hadde da begynt å endre seg betydelig fra den klassiske norrøne grammatikken, og det innfløkte norrøne bøyingssystemet ble kraftig forenklet.

Så, hva sto pa munch for?

Historikeren P. A. Munch (1810–1863) foreslo at man skulle ta utgangspunkt i én norsk dialekt, en av de "reneste". Denne dialekten skulle man systematisk sammenholde med norrønt og på denne måten rekonstruere og konstruere et skriftspråk. Hva som påvirker språket vårt? Alder, kjønn, utdannelse, yrke, sosial bakgrunn og miljø/gruppe er sosiale faktorer som har betydning for måten vi bruker språket på. I tillegg kan vi også trekke inn kulturelle faktorer. Vi tilpasser språket avhengig av hvem vi snakker med og hva vi snakker om, fordi sosiale og kulturelle faktorer varierer.

Hva kommer til å skje med det norske språket?

Det norske språket kommer ikke til å forandre seg så veldig mye på hundre år, tror språkforskerne. Men fremtidsmenneskene kommer til å bruke ord som vi ikke har i språket vårt i dag. Det kan for eksempel være engelske ord. De bruker vi allerede mange av. Også, hva vil det si at et ord skrives lydrett? Ortofoni er lydrett skrivemåte, det vil si at skriftspråket i stor grad tilsvarer uttalen av et språk. En bokstav i skriftspråket skal representere ett fonem i talespråket. En motsatt normeringsmåte er etymologisk skriftspråksnormering.

Du kan også spørre hvilken språkfamilie tilhører det norske språket?

For eksempel tilhører norsk språkgruppa germansk, men germansk er en undergruppe av indoeuropeiske språk, og er derfor ingen språkfamilie. Den eldste kjente stamfaren til norsk er protoindoeuropeisk, og norsk er derfor medlem av den indoeuropeiske språkfamilien. Når døde det norrøne språket? En regner at overgangen fra urnordisk til eldre norrønt språk i store trekk var fullført omkring år 700, men enkelte lydendringer ser ut til å ha kommet noe senere. Språket holder seg forholdsvis stabilt, men omkring 1050 setter man gjerne ei grense mellom eldre og yngre norrønt.

Hvem kunne lese og skrive i mellomnorsk tid?

Det ble innført skoleplikt i Danmark-Norge. Alle skulle lære å lese biblen. Både bibelen og alle andre bøker som ble brukt på skolen var skrevet på dansk. Norske barn lærte derfor å lese og skrive på dansk og ikke på norsk.

By Thatch

Hvordan legge to bilder ved siden av hverandre iPhone? :: Kan ikke åpne Bilder i Windows 10?
Nyttige lenker