Hjem > N > Når Kom Norsk Til Norge?

Når kom norsk til Norge?

Moderne norsk kan spores bakover i tid. De eldste tidsangivelsene er usikre. Moderne norsk: fra 1525. Mellomnorsk: 1350 til 1525.

Les mer

Hvorfor trengte Norge et nytt skriftspråk?

I 1814 kunne ikke nordmenn lese eller skrive norsk, for det fantes ikke et norsk skriftspråk. De måtte lese og skrive dansk. Til og med den norske Grunnloven ble skrevet på dansk. Å utvikle et eget norsk skriftspråk ble viktig for å skape felles, norsk identitet og selvfølelse etter at Norge ble selvstendig nasjon. Hvordan gikk Ivar Aasen fram for å skape landsmålet? Aasen ville rett og slett skape eit skriftspråk for "almuen", altså for vanlege folk, og han arbeidde mellom anna etter desse prinsippa:

  • Fellestrekk skal kome fram. Skriftspråket skal synleggjere det felles systemet i dialektane så langt som mogleg.
  • Gammalt framfor nytt.
  • Norsk framfor utanlandsk.
  • Fast norm.

Også, har norsk språk en fremtid?

Det norske språket kommer ikke til å forandre seg så veldig mye på hundre år, tror språkforskerne. Men fremtidsmenneskene kommer til å bruke ord som vi ikke har i språket vårt i dag. Det kan for eksempel være engelske ord. Hvor lenge har det norske språket eksistert? Det eldste språket vi kjenner frå Noreg, er urnordisk. Språket i urnordisk tid (frå ca. 400 evt.) kjenner vi gjennom innskrift i det eldre runealfabetet.

Følgelig, hvem snakket urnordisk?

Urnordisk er et nordisk språk som vi kjenner fra innskrifter med runer fra rundt 200–700 evt. Urnordisk er det eldste språket vi kjenner i Norge, Sverige og Danmark. Også, hva var bakgrunnen for at ivar aasen ønsket et nytt språk? Det var viktig for Aasen å ha et norsk skriftspråk fordi det sa noe om den nasjonale identiteten vår. Det var viktig for Aasen at det norske språket var lett å lære, og bruke, for alle i landet vårt. Det var viktig for Aasen at skriftspråket skulle likne talemålet.

I forhold til dette, hva mente henrik wergeland om språk?

Henrik Wergeland ønsket ei gradvis fornorsking av det danske skriftspråket. Danske ord og uttrykk måtte avløses av norske, og skrivemåten burde bli mer tilpasset norsk uttale. Hvorfor er det viktig med nynorsk på skolen? Både nynorsk og bokmål er offisielle norske språk. På skolen skal ein få ålmennkunnskap om det norske samfunnet. Språket er den viktigaste berebjelken i kulturen vår. Språket vårt er ein del av oss, ein del av identiteten vår som norske.

Når kom landsmål?

Gjennom arbeidet til Ivar Aasen blei norsk til eit skriftspråk att på 1800-talet, under namnet Landsmaal (det vil seie målet for heile landet), frå 1917 skrive landsmål, og sidan 1929 kalla nynorsk (i motsetnad til gamalnorsk).

By Marolda Jacque

Når ble landsmålet tatt i bruk som skriftspråk? :: Når snur sola sommer 2021?
Nyttige lenker