Hjem > H > Hva Mener Henrik Wergeland Om Språk?

Hva mener Henrik Wergeland om språk?

Henrik Wergeland ønsket ei gradvis fornorsking av det danske skriftspråket. Danske ord og uttrykk måtte avløses av norske, og skrivemåten burde bli mer tilpasset norsk uttale.

Les mer

Deretter, hva var bakgrunnen for at ivar aasen ønsket et nytt språk?

Det var viktig for Aasen å ha et norsk skriftspråk fordi det sa noe om den nasjonale identiteten vår. Det var viktig for Aasen at det norske språket var lett å lære, og bruke, for alle i landet vårt. Det var viktig for Aasen at skriftspråket skulle likne talemålet. Hvorfor er det viktig med nynorsk på skolen? Både nynorsk og bokmål er offisielle norske språk. På skolen skal ein få ålmennkunnskap om det norske samfunnet. Språket er den viktigaste berebjelken i kulturen vår. Språket vårt er ein del av oss, ein del av identiteten vår som norske.

Og et annet spørsmål, hvorfor ville welhaven ha dansk?

Som konservativ romantiker, ønsket Johan Sebastian Welhaven å bevare det dans ke skriftspråket. Og det var flere grunner til dette: - Etter å ha vært i union med Danmark i over 100 år, var det danske skriftspråket blitt en del av Norge. Alle som kunne skrive, skrev dansk. Deretter, hvordan prøvde henrik wergeland å reformere skriftspråket? Henrik Wergeland prøvde å reformere det danske skriftspråket ved å ta inn nokre norske ord og uttrykksmåtar. P. A. Munch var sterkt ueinig med Wergeland og ville i staden skape eit heilt nytt skriftspråk ved å byggje på eitt bygdemål. Dette skulle vere så «reint» og likt norrønt som mogleg.

Hvordan arbeidet Ivar Aasen for å skape et nytt norsk språk?

Ivar Aasen skapte et nytt norsk skriftspråk, landsmålet, med utgangspunkt i norsk talemål og språktrekk som kunne føres tilbake til norrønt. Han tok elementer fra flere dialekter og fant fellestrekk mellom dem. Landsmålet ble utgangspunkt for det vi i dag kaller nynorsk. Ta dette i betraktning, hvilke språk kunne ivar aasen? Ivar Aasen/Språk

Du kan også spørre hva er norsk folkemål?

Folkemål er i norsk språkdebatt og språknormering et begrep som dels er brukt om den enkelte dialekt (slik også svensk folkmål, dansk folkemål), dels om talemålet hos «de brede lag» av folket sett under ett. Og et annet spørsmål, er det viktig med nynorsk? Nynorsk byggjer på norsk folkemål og den nynorske skrifttradisjonen, i motsetnad til bokmålet, som byggjer på ein dansk skrifttradisjon og «den dannede dagligtale» – i utgangspunktet eit dansk talemål.

Du kan også spørre hva er fordelen med nynorsk?

Språkforskning ved NTNU konkluderer med at nordmenn som bruker både nynorsk og bokmål, får mange av de samme positive fordelene som flerspråklige. Flerspråklige personer er smartere, mer kreative, har bedre språklig bevissthet, blir bedre til å oppfatte det som blir sagt og presterer bedre på skolen i matte.

By Werra

Hva er positivt med nynorsk? :: Hva skjedde med det norske skriftspråket fra Unionsoppløysinga i 1814?
Nyttige lenker