Hjem > H > Hvorfor Arbeide Med Språk I Barnehagen?

Hvorfor arbeide med språk i barnehagen?

Språk og samhandling blir for eksempel en naturlig del av leken i sandkassa og fellesopplevelsene på tur til butikken. Personalet skal fremme tillit mellom barna og de voksne og barna imellom slik at barna kjenner seg trygge og kan oppleve glede ved å kommunisere og bruke språket sitt.

Les mer

Og et annet spørsmål, hvorfor er rim og regler viktig for barn?

Mange barn liker godt å høre og prøve seg på morsomme rim og regler. Gjennom slike regler øker vi barnets språklige bevissthet. De blir oppmerksomme på lyder, struktur og rytme. Regler som «Akka bakka bonka rakka» og «Ole dole doff» vil barn gjerne lære seg og si om igjen og om igjen. Hvordan jobbe med flerspråklige barn? Barna kan for eksempel først utrykke seg på førstespråket, og man kan så sammen prøve å oversette dette til norsk. Dette kan gi gode muligheter for å utforske og prøve ut språk. Slike samtaler med barn i smågrupper (både enspråklige og flerspråklige) med utgangspunkt i bilder, bøker andre konkreter er nyttige.

Hvordan skape et godt språkmiljø?

For å få til et godt språkmiljø bør vi altså ha:

  1. Kompetente kommunikasjonspartnere. personer som bruker ASK når de snakker.
  2. Et tilgjengelig språk – også når nødvendig ordforråd er i form av papirmateriell eller ligger på en talemaskin.
  3. Spennende og interessante ting å snakke om.
Så, hvorfor er det viktig å ha et språk? Språk er avgjørende for læring, kommunikasjon og sosiale relasjoner, og arbeid med barns språk er en sentral del av barnehagens hverdag. Ansatte i barnehagen må ha god kunnskap om barns språkutvikling og evne til å forstå barns ulike uttrykksformer, for å skape et rikt og variert språkmiljø i barnehagen.

Derav, hvordan kan vi skape et godt språkmiljø i barnehagen?

Samvær, samtaler og deling av rike opplevelser er den viktigste ressursen i barnehagen når det gjelder språkmiljø og språkstimulering. Personalet må vite at de selv er svært viktige språklige modeller for barna. Vi lærer barn sosiale og språklige omgangsformer. Derav, hvorfor er rim viktig? Rim og rytme skaper en sammenheng i teksten ved at klanger og takter blir gjentatt. Denne musikalske sammenhengen kommer i tillegg til sammenhengen i selve teksten.

Så, hva er viktig når du skal være en god språklig rollemodell?

Å bli en enda bedre språklig rollemodell kan best læres – mener de – gjennom veiledning og ved å legge til rette for refleksjon over egen praksis. Vi skiller mellom spontan veiledning, som kan skje mellom de ansatte underveis i hverdagen, og organisert veiledning. Hva er god språkstimulering? I språkstimulering er det vanlig at tiltaket inneholder en del spesifikke ord man øver på, i tillegg til mer generelle språkleker.

Når begynner tospråklige barn å snakke?

Som andre barn, vil de fleste tospråklige barn si sine første ord når de er rundt ett år. Ved toårsalderen kan de fleste sette sammen to ord til en setning. Dette er den samme utviklingen som man ser hos barn som bare lærer ett språk.

By Debi

Hvordan møte foreldre i barnehagen? :: Hvor lenge varer en SWAP avtale?
Nyttige lenker