Hjem > H > Hva Mener Man Med Forvaltningsområdet For Samisk Språk?

Hva mener man med forvaltningsområdet for samisk språk?

Forvaltningsområdet for samisk språk er områder der samisk og norsk er likestilte språk, slik at kommunale og statlige organ i kommunene er forpliktet til å legge til rette for bruk av samisk språk.

Les mer

Når fikk samene rettighetene sine?

Norge ratifiserte som første land i verden den nye konvensjonen i juni 1990. Ratifikasjonen internasjonaliserte spørsmålet om samenes rett til land og vann, og konvensjonen spilte en svært viktig rolle i forkant av Stortingets vedtak av Finnmarksloven i 2005. I forhold til dette, hvorfor er det viktig å ta vare på urfolk? Nestlederen i FNs klimapanel mener at urfolk med sitt levesett har på en unik måte utviklet innsikt, perspektiver og kunnskaper om naturen og miljøet. Mandag mottok Al Gore fredsprisen og til NRK Sami Radio sa han at samer og urfolk er viktige for miljøet og klimaet.

Deretter, hvilke urfolk finnes i verden?

Verdens urfolk teller over 250 millioner mennesker, på alle fem kontinenter, både i utviklingsland og industriland. Blant de mest kjente gruppene er inuitter, amerikanske urfolk, samer, Australias opprinnelige befolkning, maorier og sanfolk. Dessuten, hvilke rettigheter har samene som urfolk? De skal ikke nektes retten til sin kultur, sitt språk eller sin tro. Rettighetene presiserer også at urfolk har de samme rettighetene som andre mennesker, slik som ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og rett til utdanning.

Hvem innførte fornorskningspolitikken?

I 1898 kom en instruks fra kirkeminister Vilhelm Andreas Wexelsen (V), den såkalte «Wexelsenplakaten», som medførte kraftig innstramming i bruken av samisk og kvensk/finsk i skolen. Wexelsen fikk også innsatt en skoledirektør for Finnmark, Bernt Thomassen (1859–1929), som skulle overse fornorskingsarbeidet der. Folk spør også hva ble samene utsatt for? Allerede tidlig ble samene utsatt for både røvertokter og skattlegging fra de omkringboende folkene. En del samegrupper ble faktisk til tider skattlagt av tre forskjellige land: både Danmark-Norge, Sverige-Finland og Russland.

Og et annet spørsmål, hva skal til for å være same?

Kriterier til Sametingets valgmanntall

  • Har samisk som hjemmespråk, eller.
  • Har eller har hatt forelder, besteforelder eller oldeforelder med samisk som hjemmespråk, eller.
  • Er barn av person som står eller har stått i Sametingets valgmanntall, kan kreve seg innført i Sametingets valgmanntall.
Hvem kom først til Norge samer eller nordmenn? Samer er ikke det første, eller det opprinnelige folk i Norge. Under siste istid, for om lag ti tusen år siden, var det ingen bosetting i Norge. Da isen smeltet og trakk seg tilbake, kom den første landstripe til syne langs kysten vår. Det var hit de første nordmenn kom.

Hva betyr det å bli diskriminert?

Diskriminering betyr å behandle noen mindre gunstig enn andre. Ordet brukes oftest for å betegne en usaklig eller urimelig forskjellsbehandling av individer på grunnlag av deres kjønn, religion, tilhørighet til etniske grupper, nasjonaliteter eller nedsatt funksjonsevne.

By Darice

Hva oppstod først av bokmål og nynorsk? :: Hvordan ble samene fornorsket?
Nyttige lenker