Hjem > H > Hvordan Ble Samene Fornorsket?

Hvordan ble samene fornorsket?

Fornorsking av samer er resultatet av det kulturpresset og den aktive norske assimileringspolitikken som det samiske folk, med sin kultur og levesett, opplevde fra den norske staten og majoritetssamfunnet i Norge fra tidlig på 1700-tallet og fram til moderne tid, gjennom kirke, skole og andre virkemidler.

Les mer

Derav, hvilke konsekvenser fikk fornorskningspolitikken for samenes kultur?

Likevel skal det understrekes at mange i lang tid var sterkt påvirket av den fornorskningspolitikken som var ført. Folk mistet språket og identiteten sin som kulturell minoritet, og man hadde også tidligere vært gjenstand for misjonsvirksomhet som gjorde at den samiske religionen nærmest var forsvunnet. Og et annet spørsmål, hva slags rettigheter har samene? Retten til å kunne bruke samiske språk i møte med det offentlige og rett til opplæring i og på samisk er blant de viktigste rettighetene for samene som folk. Det å kunne bruke sitt morsmål i møte med det offentlige er blant annet knyttet til den enkeltes rettsikkerhet.

Ta dette i betraktning, hvorfor er det viktig å beskytte urfolks rettigheter?

For urfolk er erklæringen viktig fordi det styrker deres muligheter til å bestemme over egne landområder og ressurser, selv om de ligger innenfor en stats grenser. Det gir også en økt beskyttelse av urfolks særegne kulturer, som ofte er under hardt press fra storsamfunnene urfolk som regel er omringet av. Hva gjorde fornorskingspolitikken mot samene? Fornorskingspolitikk er en betegnelse som brukes om den offentlige politikk som norske myndigheter førte for å assimilere samene i det norske samfunnet. I om lag 100 år (fra cirka 1850) var den offisielle norske politikken at samene skulle assimileres i det norske samfunnet.

Også, hvordan ble samene diskriminert?

Fra 1700-tallet og langt ut på 1900-tallet ble samer undertrykt av norske myndigheter og utsatt for et sterkt press om å undergrave sin egen tro og kultur. På 1800-tallet ble dette fornorskningskravet sterkere og på 1900-tallet ble samiske barn sendt i internatskoler hvor det kun ble tilatt å snakke norsk. Dessuten, hvordan blir samene behandlet i dag? Fortsatt oppgir mange samer i Norge at de føler seg diskriminert både sosialt og strukturelt, selv om det varierer hvor ofte de opplever dette. Samer som bor i byer eller andre områder med lav samisk befolkning, føler seg mindre diskriminert enn samer i områder med høyere samisk befolkning.

Følgelig, hvordan samene ble behandlet?

Fra 1850 og fremover helt til over krigen ble samene forsøkt fornorsket, altså assimilert og samisk ble lite eller ikke brukt i skolen. Samene skulle bli norske og lære seg det norske språket. Kofta deres ble byttet til dress og de fikk altså ikke snakke samisk! Hva er typisk for samisk håndverk? Duodji. Innen samisk kunsthåndverk skiller man mellom “myk” duodji, tekstil- og skinnarbeider, som tradisjonelt utføres av kvinner, og “hard” duodji, som består av metallarbeider og skjæring i tre, stein og horn/bein, og tradisjonelt utføres av menn.

Tilsvarende, hva sier sameloven?

Sameloven, lov om Sametinget og andre samiske rettsforhold av 12. juni 1987. Lovens formål er å legge forholdene til rette for at den samiske folkegruppen i Norge kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv (§ 1–1).

By Glenine

Hva mener man med forvaltningsområdet for samisk språk? :: Hvorfor fikk Norge 2 skriftspråk?
Nyttige lenker