Hjem > H > Hva Skjedde Under Språkdebatten?

Hva skjedde under språkdebatten?

På 1830-talet begynte folk for alvor å diskutere kva slags språk vi skulle skrive i Noreg. Dansk hadde vore skriftspråket i Noreg sida Danmark overtok makta i Noreg i 1380. Då Noreg blei sjølvstendig att i 1814, var det viktig å skape ei nasjonalkjensle og då sto språkspørsmålet sentralt.

Les mer

Er norrønt og gammelnorsk det samme?

I Norge har betegnelsen også blitt brukt om middelalderspråket i landområder som ble befolket fra Norge i vikingtiden. Dette fellesspråket kalles nå til vanlig norrønt på norsk, et begrep som dekker både gammelnorsk og gammelislandsk. Så, hvor ble det snakket norrønt? Norrøn litteratur er diktning og litterære fortellinger på norrønt eller gammelnorsk språk fra den norrøne perioden ca. 800 e.kr. til 1350 e.kr. Norrønt språk ble skrevet og snakket i Norge, Sverige og Danmark og deretter på Island, Færøyene og Grønland.

Du kan også spørre kan du forklare hvorfor det norrøne språket gikk til grunne?

Nevn noen årsaker til at det norrøne skriftspråket gikk til grunne. Svartedauden, det ble ikke skrevet originallitteratur på norrønt, Norge kom under et Dansk styre i 1380 og Svenske, Danske og Nordtyske adelsmenn tok over mye av makten. Bibelen ble ikke skrevet på norsk. Ta dette i betraktning, hva er det ortofone prinsipp? Ortofoni er lydrett skrivemåte, det vil si at skriftspråket i stor grad tilsvarer uttalen av et språk. En bokstav i skriftspråket skal representere ett fonem i talespråket. En motsatt normeringsmåte er etymologisk skriftspråksnormering.

Også, hva betyr ortofone?

Ortofon rettskriving, en rettskriving som går lengst mulig i å tillempe skriftspråk til talespråk, altså at skrift og tale er så likt som mulig. Finsk er et eksempel på et språk med en utpreget ortofon rettskrivning. Følgelig, hvem ville ha bokmål? Knud Knudsen tilhørte dem som ville fornorske det danske skriftspråket, og kalles ofte bokmålets far.

Hva betyr dei?

Personleg pronomen, tredje person fleirtall. Det vil seie ei gruppe som inneheld korkje talaren eller tilhøyraren. Eg vil ikkje vere i lag med dei. Også, hvor mange nynorskbrukere i norge? Noen statistikk over nynorskbrukere finnes ikke, men tallet blir alminnelig antatt å ligge mellom 10 og 15 prosent.

Kom bokmål eller nynorsk først?

Nynorsk, før 1929 kalt landsmål, er et av de to offisielle norske skriftspråkene som ble vedtatt ved likestillingsvedtaket av 12. mai 1885. Det er basert på de moderne norske dialektene og det gamle landsmålet, i motsetning til bokmål, som ble basert på riksmål som igjen er basert på dansk.

By Dasha Prutt

Hvor kaldt er det i Norge på vinteren? :: Hvem lagde norsk?
Nyttige lenker