Hjem > N > Når Ble Tuberkulose Utryddet I Norge?

Når ble tuberkulose utryddet i Norge?

Etter omfattende og bred innsats, både i frivillig og offentlig regi, var sykdommen altså under kontroll. Selv om den aldri ble utryddet i Norge, var den knapt to tiår etter den siste tuberkulosereformen av 1947 ikke lenger noen folkesykdom.

Les mer

Dessuten, hvor smittsom er tuberkulose?

Tuberkulose er lite smittsomt sammenliknet med mange andre sykdommer, og smitte forutsetter vanligvis tett samvær over tid. Tuberkulosesmitte skjer gjennom luftbåren spredning av tuberkulosebakterien fra en person med lungetuberkulose. Utendørs smitte forekommer svært sjelden. Du kan også spørre hvor i verden finnes tuberkulose? Flest tilfeller forekom i India og Kina, mens Afrika har høyest forekomst per 100 000 innbyggere. I Afrika sør for Sahara er dobbeltinfeksjon med hiv og tuberkulose et betydelig problem. Problemet med dobbeltinfeksjon øker også i Sørøst-Asia.

Er tuberkulose utryddet i Norge?

Tuberkulose er sjelden i Norge, men herjer fortsatt i store deler av verden. Økende antibiotikaresistens gjør at det haster å forske frem nye medisiner og vaksiner. I Norge er tuberkulose mer eller mindre utryddet. Sykdommen er fortsatt utbredt i store deler av Asia og Afrika. Ta dette i betraktning, hvor oppsto polio? Norges og verdens første polioepidemi er beskrevet fra Sør-Odal i 1868. Mer enn 23 000 ble rammet av denne infeksjonssykdommen i Norge på 1900-tallet, og i dag lever 5 000 – 10 000 personer med større eller mindre sekvele etter sykdommen.

Hvordan forsvarer kroppen seg mot polio?

Bakteriene blir da mer effektivt tatt opp i spesielle hvite blodceller (makrofager) slik at de blir drept, og sykdomsutviklingen hemmes. Antistoffer kan også nøytralisere virus og hindre videre utvikling av mange virussykdommer, for eksempel polio. Hvorfor tok vi pirke? Pirquetprøve er en hudprøve for å kontrollere immunreaksjonen mot tuberkelbakterien som forårsaker tuberkulose. Pirquetprøven ble tidligere utført i Norge vanligvis som kontroll etter BCG-vaksinasjon, men er nå erstattet av mantouxprøven.

Hva er anbefalingen for vaksinering mot difteri stivkrampe kikhoste og polio DTP-IPV vaksine hos voksne?

Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Vi anbefaler oppfriskningsvaksine mot sykdommene difteri, stivkrampe, kikhoste og polio når det er gått ca. ti år siden forrige vaksinedose. Dette gjelder alle voksne, også personer som ikke har tenkt seg på utenlandsreise. Man kan også spørre hvor ofte må vaksiner fornyes? Folkehelseinstituttet anbefaler at alle voksne tar oppfriskningsdoser av vaksinen omtrent hvert tiende år. Alle vaksinene kan gis samlet i én sprøyte. Anbefalingen gjelder for alle voksne, ikke bare de som har tenkt seg på utenlandsreise.

Også, hvor mange døde av tuberkulose på 1900 tallet?

Omkring 1900 døde det årlig over 6 000 mennesker av tuberkulose i Norge. Omkring 1940 var dette tallet redusert til vel 2 600 (1). Først etter krigen kom vaksinasjon og antibiotika i bruk, og tuberkulosen ble etter hvert så godt som utryddet i den vestlige verden.

By Orms

Hvordan blir noe magnetisk? :: Hva kommer tuberkulose av?
Nyttige lenker