Slik starter du opp fra en USB-enhet (Flash Drive eller Ext HDD)

Det er mange grunner til at du kanskje vil starte opp fra en USB-enhet, som en ekstern harddisk eller en flash-stasjon, men det er vanligvis slik at du kan kjøre spesielle typer programvare.

Når du starter fra en USB-enhet, kjører du datamaskinen din med operativsystemet som er installert på USB-enheten. Når du starter datamaskinen din normalt, kjører du den med operativsystemet installert på din interne harddisk - Windows, Linux, etc.

Tid kreves: Oppstart fra en USB-enhet tar vanligvis 10–20 minutter, men det avhenger mye av om du må gjøre endringer i hvordan datamaskinen starter.


Hvordan starte opp fra en USB-enhet

Følg disse enkle trinnene for å starte opp fra en flash-stasjon, en ekstern harddisk eller en annen oppstartbar USB-enhet:

  1. Endre BIOS-oppstartsrekkefølgen slik at alternativet USB-enhet vises først. BIOS er sjelden satt opp på denne måten som standard.

    Hvis USB-oppstartsalternativet ikke er først i oppstartrekkefølgen, vil PC-en din starte "normalt" (dvs. starte fra harddisken) uten å se på noen oppstartsinformasjon som kan være på USB-enheten.

    BIOS på de fleste datamaskiner viser USB-oppstartsalternativet som USB eller flyttbare enheter, men noen viser det forvirrende som et harddiskalternativ, så sørg for å grave rundt hvis du har problemer med å finne den rette å velge.

    Etter å ha satt USB-enheten som den første oppstartsenheten, vil datamaskinen sjekke den for oppstartsinformasjon hver gang datamaskinen starter. Å la datamaskinen være konfigurert på denne måten, bør ikke forårsake problemer med mindre du planlegger å la den oppstartbare USB-enheten være tilkoblet hele tiden.

  2. Koble USB-enheten til datamaskinen din via en hvilken som helst tilgjengelig USB-port.

    pbombaert / Moment / Getty Images

    Å lage en oppstartbar flash-stasjon eller konfigurere en ekstern harddisk som oppstartbar, er en oppgave i seg selv. Sjansen er stor for at du har gjort det til disse instruksjonene her fordi du vet hvilken USB-enhet du har skal være oppstartbar etter riktig konfigurering av BIOS.

    Se hvordan du brenner en ISO-fil til en USB-stasjon for generelle instruksjoner om hvordan du gjør akkurat det, noe som pleier å være grunnen til at folk trenger å finne ut hvordan du starter opp fra en.

  3. Start datamaskinen på nytt.

    Siden du faktisk ikke er inne i operativsystemet på dette punktet, er omstart ikke det samme som å bruke vanlige omstartknapper. I stedet bør BIOS forklare hvilken tast du skal trykke på - for eksempel F10—For å lagre endringene i oppstartrekkefølgen og starte datamaskinen på nytt.

  4. Se etter en Trykk på hvilken som helst tast for å starte opp fra ekstern enhet ... melding.

    På noen oppstartbare enheter kan du bli bedt om å trykke på en tast før datamaskinen starter fra flash-stasjonen eller en annen USB-enhet.

    Hvis dette skjer, og du ikke gjør noe, vil datamaskinen din se etter oppstartsinformasjon på neste oppstartsenhet i listen i BIOS (se trinn 1), som sannsynligvis vil være din harddisk.

    Det meste av tiden når du prøver å starte fra en USB-enhet, er det ingen tastetrykk-ledetekst. USB-oppstartsprosessen starter vanligvis umiddelbart.

  5. Datamaskinen din skal nå starte fra flash-stasjonen eller USB-basert ekstern harddisk.

    Hva som skjer nå, avhenger av hva den oppstartbare USB-enheten var ment for. Hvis du starter opp fra Windows 10, Windows 8 eller Windows 7 installasjonsfiler på en flash-stasjon, starter operativsystemoppsettet. Hvis du starter opp fra en DBAN-flash-stasjon du opprettet, vil den starte. Du får ideen.


Hva du skal gjøre når USB-enheten ikke starter

Hvis du prøvde trinnene ovenfor, men datamaskinen ikke startet opp fra USB-enheten, kan du se noen av tipsene nedenfor. Det er flere steder denne prosessen kan henges opp på.

  1. Kontroller oppstartrekkefølgen i BIOS (trinn 1). Den viktigste årsaken til at en oppstartbar flash-stasjon eller en annen USB-enhet ikke starter, er fordi BIOS ikke er konfigurert til å sjekke USB-porten først.

  2. Fant du ikke en "USB Device" oppstartsordreoppføring i BIOS? Hvis datamaskinen din ble produsert rundt 2001 eller tidligere, har den kanskje ikke denne muligheten.

    Hvis datamaskinen din er nyere, kan du se etter andre måter som USB-alternativet kan være formulert. I noen BIOS-versjoner kalles det "Removable Devices" eller "External Devices".

  3. Fjern andre USB-enheter. Andre tilkoblede USB-enheter, som skrivere, eksterne mediekortlesere osv., Kan forbruke for mye strøm eller forårsake andre problemer, noe som hindrer datamaskinen i å starte fra en flash-stasjon eller en annen enhet. Koble fra alle andre USB-enheter, og prøv på nytt.

    Eller hvis du har flere oppstartbare enheter koblet til samtidig, kan datamaskinen bare starte opp på feil enhet, i så fall vil den enkleste løsningen være å fjerne alle USB-lagringsenheter, men den du vil bruke akkurat nå.

  4. Kopier filene til USB-enheten igjen. Hvis du selv opprettet den oppstartbare flash-stasjonen eller den eksterne harddisken, som du sannsynligvis gjorde, gjenta trinnene du tok igjen. Du kan ha gjort en feil under prosessen.

    Se Slik brenner du en ISO-fil til USB hvis du startet med et ISO-bilde. Å få en ISO-fil på en USB-stasjon, som en flash-stasjon, er ikke like lett som å bare utvide eller kopiere filen der.

  5. Bytt til en annen USB-port. BIOS på noen hovedkort sjekker bare de første få USB-portene. Bytt til en annen USB-port og start datamaskinen på nytt.

  6. Oppdater hovedkortets BIOS. Hvis datamaskinen din er veldig gammel, støtter kanskje ikke versjonen av BIOS som kjører på hovedkortet oppstart direkte fra en USB-enhet. Prøv å blinke BIOS og se etter denne funksjonen igjen.


Legg igjen en kommentar