Slik løser du problemer under Windows-påloggingsprosessen

Noen ganger slår datamaskinen på seg slik du forventer, du kommer til Windows-påloggingsskjermen, men da skjer det noe. Datamaskinen din kan fryse, starte på egenhånd eller bare stoppe og ikke svare på noe du gjør.

Kanskje ser du påloggingsskjermen, men etter at du har angitt passordet ditt, skjer ingenting. På den annen side, kanskje du kan logge på, men så fryser Windows, og du må starte på nytt manuelt. Så igjen, kanskje Windows ser ut til å starte, men skrivebordet ditt dukker aldri opp, og alt du kan gjøre er å flytte musen rundt en tom skjerm.

Uavhengig av detaljene, er dette feilsøkingsveiledningen du kan bruke hvis Windows starter for det meste, men du ikke kan logge på eller skrivebordet ditt aldri lastes helt inn.

Hvis du ikke en gang kommer til Windows-påloggingsskjermen, eller hvis du ser noen form for feilmelding, kan du se at det er trinn å følge for å fikse en datamaskin som ikke kan slå på.

Disse trinnene gjelder for Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista og Windows XP.


Slik løser du problemer med å stoppe, fryse og starte på nytt under Windows-pålogging

  1. Start Windows i sikkermodus. Hvis det starter helt, er det bare å starte datamaskinen på nytt derfra som normalt, og se om Windows starter riktig. En mislykket oppdatering eller en gangs oppstartsprosess kan noen ganger føre til problemer med å stoppe, fryse eller starte loop på nytt under påloggingsprosessen. Ofte er alt Windows trenger en ren oppstart i sikkermodus og deretter en omstart for å fjerne problemet.

  2. Start Windows med den siste kjente gode konfigurasjonen. Dette vil føre driver- og registerinnstillingene tilbake til den tilstanden de var i sist gang Windows startet og ble slått av ordentlig, og muligens returnerte datamaskinen din til å fungere.

    Selvfølgelig vil dette bare fungere hvis årsaken til Windows-påloggingsproblemet ditt er relatert til registeret eller en driverkonfigurasjon.

    Det er trygt å prøve Safe Mode før Last Known Good Configuration fordi den verdifulle informasjonen som er lagret i registeret for å få Last Known Good Configuration til å fungere riktig, skrives ikke før Windows starter vellykket i Normal Mode.

  3. Reparer Windows-installasjonen. En vanlig årsak til at Windows mislykkes mellom påloggingsskjermen og vellykket lasting av skrivebordet, er fordi en eller flere viktige Windows-filer er skadet eller mangler. Reparasjon av Windows erstatter disse viktige filene uten å fjerne eller endre noe annet på datamaskinen din.

    I Windows 10, 8, 7 og Vista kalles dette en Startup Repair. I Windows XP er det referert til som en reparasjonsinstallasjon.

    Windows XP reparasjonsinstallasjon er mer komplisert og har flere ulemper enn Startup Repair tilgjengelig i senere Windows-operativsystemer. Hvis du bruker Windows XP, vil du kanskje vente til du har prøvd trinn 4, 5 og 6 før du prøver dette.

  4. Start Windows i sikkermodus, og bruk deretter Systemgjenoppretting til å angre nylige endringer. Windows kan fryse, stoppe eller starte på nytt under påloggingsprosessen på grunn av skade på en driver, viktig fil eller en del av registeret. En systemgjenoppretting vil returnere alle disse tingene til en tid da datamaskinen din fungerte, noe som kunne løse problemet ditt helt.

    Hvis du av en eller annen grunn ikke kan gå inn i sikkermodus, kan du også utføre en systemgjenoppretting fra oppstartsinnstillinger (tilgjengelig for Windows 10 og 8 via avanserte oppstartsalternativer). Windows 7 og Vista-brukere kan få tilgang til sikkermodus i System Recovery Options, som er tilgjengelig fra Advanced Boot Options-menyen, samt fra Windows 7 eller Windows Vista Setup DVD.

    Du vil ikke kunne angre en systemgjenoppretting hvis den er gjort fra sikkermodus, oppstartsinnstillinger eller fra systemgjenopprettingsalternativer. Det bryr deg kanskje ikke siden du uansett ikke kommer til Windows normalt, men det er noe du bør være oppmerksom på.

  5. Skann datamaskinen din for virus, igjen fra sikkermodus. Hvis du har problemer med å komme så langt, kan det være lurt å få tak i gratis oppstartbare antivirusverktøy for noen programmer som vil skanne etter virus selv uten tilgang til Windows. Et virus eller annen slags skadelig programvare kan ha forårsaket et spesifikt nok problem med en del av Windows til å mislykkes under påloggingen.

  6. Fjern CMOS. Hvis du tømmer BIOS-minnet på hovedkortet, blir BIOS-innstillingene tilbakestilt til fabrikkinnstillingene. En BIOS-feilkonfigurasjon kan være grunnen til at Windows ikke kommer helt til skrivebordet.

    Hvis tømming av CMOS løser Windows-påloggingsproblemet, må du sørge for at endringene du gjør i BIOS er fullført en om gangen, så hvis problemet kommer tilbake, vet du hvilken endring som var årsaken.

  7. Bytt ut CMOS-batteriet hvis datamaskinen din er mer enn tre år gammel eller hvis den har vært av i lengre tid.

    CMOS-batterier er veldig rimelige, og en som ikke lenger holder en ladning, kan forårsake all slags merkelig oppførsel når som helst under datamaskinens oppstartsprosess, helt opp til lasting av Windows-skrivebordet.

  8. Sett på plass alt på datamaskinen du kan. Resetting vil gjenopprette de forskjellige tilkoblingene på datamaskinen din, og det kan fjerne problemet som hindrer Windows i å starte helt.

    Prøv å gjenopprette følgende maskinvare og se om Windows vil starte helt:

    • Sett alle interne data- og strømkabler på plass.
    • Sett på plass minnemodulene.
    • Sett eventuelle utvidelseskort på plass igjen.

    Koble fra tastaturet, musen og andre eksterne enheter også.

  9. Se etter årsakene til elektriske kortslutninger inne i datamaskinen. En elektrisk kortslutning er noen ganger årsaken til problemer under Windows-påloggingsprosessen, spesielt omstartsløkker og harde fryser.

  10. Test RAM. Hvis en av datamaskinens RAM-moduler mislykkes fullstendig, slår datamaskinen ikke en gang på. Mesteparten av tiden vil imidlertid bare en del av datamaskinens minne mislykkes.

    Hvis systemminnet ditt svikter, kan datamaskinen fryse, stoppe eller starte på nytt når som helst, inkludert under eller etter Windows-påloggingsprosessen.

    Bytt minne på datamaskinen hvis minnetesten viser noen form for problem.

    Forsikre deg om at du har prøvd ditt beste for å fullføre feilsøkingstrinnene opp til denne. Trinn 11 og 12 involverer begge vanskeligere og destruktive løsninger for at Windows ikke starter for fullt. Det kan være at en av løsningene nedenfor er nødvendig for å fikse problemet, men hvis du ikke har vært flittig med feilsøking til nå, kan du ikke vite helt sikkert at en av de enkleste løsningene ovenfor ikke er riktig en.

  11. Test harddisken. Et fysisk problem med harddisken din er absolutt en grunn til at Windows kanskje ikke starter helt. En harddisk som ikke kan lese og skrive informasjon riktig, kan ikke laste inn filene som er nødvendige for at Windows skal starte.

    Bytt ut harddisken hvis testene viser et problem. Etter å ha byttet harddisken, må du utføre en ny installasjon av Windows.

    Hvis ingen harddiskproblemer blir funnet, er harddisken fysisk bra, noe som betyr at årsaken til problemet ditt må være med Windows, i så fall vil neste trinn løse problemet.

  12. Utfør en ren installasjon av Windows. Denne typen installasjon vil slette stasjonen Windows er installert på og deretter installere operativsystemet igjen fra bunnen av.

    I trinn 3 anbefaler vi at du prøver å løse dette problemet ved å reparere Windows. Siden denne metoden for å fikse viktige Windows-filer er ikke-ødeleggende, må du sørge for at du har prøvd det før den helt ødeleggende, siste utvei ren installasjon i dette trinnet.


Legg igjen en kommentar