Kjør programvare på forskjellige Linux-maskiner med «xhost»

I motsetning til den typiske bruken av Windows-baserte hjemme-datamaskiner, i Linux / Unix-miljøer, har det alltid vært normen å jobbe "på nettverket", noe som forklarer de kraftige nettverksfunksjonene til Unix og Linux-operativsystemene. Linux støtter raske og stabile tilkoblinger til andre datamaskiner og kjører grafiske brukergrensesnitt over nettverket. 

Den primære kommandoen for å utføre disse nettverksaktivitetene er xhost - serverens tilgangskontrollprogram for X. The xhost programmet brukes til å legge til og slette vertsnavn (datamaskin) eller brukernavn i listen over maskiner og brukere som har lov til å opprette forbindelse til X-serveren. Dette rammeverket gir en rudimentær form for personvernkontroll og sikkerhet.


Bruksscenario

La oss ringe datamaskinen du sitter på "localhost" og datamaskinen du vil koble til "den eksterne verten." Du bruker den først xhost for å spesifisere hvilken datamaskin (er) du vil gi tillatelse til å koble til (X-serveren til) localhost. Deretter kobler du til den eksterne verten ved hjelp av telnet. Deretter setter du DISPLAY-variabelen på den eksterne verten. Du vil stille denne DISPLAY-variabelen til den lokale verten. Nå når du starter et program på den eksterne verten, vil GUI-en vises på den lokale verten (ikke på den eksterne verten).


Eksempel på brukstilfelle

Anta at IP-adressen til den lokale verten er 128.100.2.16 og IP-adressen til den eksterne verten er 17.200.10.5. Avhengig av nettverket du er på, kan du også bruke datamaskinnavnene (domenenavnene) i stedet for IP-adressene.

  1.  Skriv inn følgende på kommandolinjen til localhost:

    xhost + 17.200.10.5

  2. Logg på den eksterne verten:

    telnet 17.200.10.5

  3. På den eksterne verten (via telnet-tilkoblingen), be den eksterne verten om å vise vinduer på den lokale verten ved å skrive:

    setenv VISNING 128.100.2.16:0.0

    (I stedet for setenv må du kanskje bruke eksport på visse skall.)

  4. Nå kan du kjøre programvare på den eksterne verten. For eksempel, når du skriver "xterm" på den eksterne verten, bør du se et xterm-vindu på den lokale verten.

  5. Når du er ferdig, bør du fjerne den eksterne verten fra tilgangskontrollisten din som følger. På den lokale vertstypen:

    xhost - 17.200.10.5


Rask referanse

De xhost kommandoen inneholder bare noen få varianter for å hjelpe deg med nettverket ditt:

  • xhost + vertsnavn: Legger til vertsnavn i X-serverens tilgangskontrolliste.
  • xhost - vertsnavn: Fjerner vertsnavn fra X-serverens tilgangskontrolliste.
  • xhost + : Slår av tilgangskontroll (alle eksterne verter har tilgang til X-server)
  • xhost - : Slår på tilgangskontrollen igjen.

Fordi Linux-distribusjoner og kjerneutgivelsesnivåer er forskjellige, bruker du mann kommandoen (% mann) for å se hvordan xhost er implementert i ditt spesielle datamiljø.

Legg igjen en kommentar