Hvordan unngå karbonmonoksidforgiftning i bilen

Karbonmonoksidforgiftning er en alvorlig risiko når karbonmonoksid frigjøres i et lukket rom, for eksempel i et hjem, en garasje eller en bil. Alvorlig nevrologisk skade kan oppstå etter bare få minutters eksponering, og folk dør av karbonmonoksidforgiftning i bilene hvert år.

Problemet med karbonmonoksid er at det er både luktfritt og fargeløst, og når du begynner å føle effekten av det, kan det være for sent. Ifølge Centers for Disease Control blir 50,000 430 mennesker innlagt på sykehus hvert år, og XNUMX dør på grunn av utilsiktet karbonmonoksidforgiftning.

Fordi du ikke kan se eller lukte karbonmonoksid, er den beste måten å unngå utilsiktet forgiftning å forhindre eksponering i utgangspunktet.


Redusere risikoen: En sjekkliste

Mens trusselen om eksponering for karbonmonoksidforgiftning i bilen din er veldig reell, kan du ta noen ekstremt enkle forholdsregler for å redusere faren til nesten ingenting. Disse spenner fra å sørge for at eksosanlegget er i god stand for å unngå visse farlige situasjoner. Du kan til og med installere en bærbar karbonmonoksyddetektor for ekstra sikkerhet.

Web / Daniel Fishel

Se denne sjekklisten:

  1. Inspiser og reparer eksosanlegget regelmessig. Lekkasjer i eksosanlegget kan tillate at karbonmonoksid kommer inn i bilen din. Eksosanleggslekkasjer mellom motoren og katalysatoren er spesielt farlige.
  2. Inspiser jevnlig utslippssystemet ditt og sørg for at motoren er innstilt. Konsentrasjonen av karbonmonoksid i eksos fra moderne kjøretøy er relativt lav. Hvis motoren ikke stemmer overens, eller utslippssystemet ikke fungerer, kan karbonmonoksidnivået skyte i været.
  3. Unngå å kjøre bil med hull i gulvet eller bagasjerommet, eller med bagasjerommet eller heisporten åpen. Eventuelle hull i undersiden av kjøretøyet kan tillate at eksos kommer inn i bilen. Dette er spesielt farlig hvis eksosanlegget har lekket, eller du sitter mye i trafikken.
  4. La aldri passasjerer ri i en lastebil dekket med en baldakin. Lastebilsenger og baldakiner er ikke forseglet, så vel som kupéer. Karbonmonoksidnivåer kan spike under et baldakin uten at sjåføren merker det.
  5. Unngå å kjøre bilen inne i en garasje eller et annet lukket rom. Selv om vinduene er rullet opp eller garasjeporten er åpen, vil sannsynligvis karbonmonoksidet inne i kjøretøyet nå farlige nivåer.
  6. Kjør aldri motoren hvis kjøretøyet er delvis dekket av snø. Hvis avgangsrøret er delvis blokkert, kan eksos bli omdirigert under kjøretøyet og komme inn i kupeen.
  7. Ikke start og stopp motoren gjentatte ganger i et forsøk på å holde deg varm. Dette kan faktisk generere mer karbonmonoksid enn bare å kjøre det kontinuerlig.
  8. Installer en 12-volts eller batteridrevet karbonmonoksid-detektor. Du kan ikke se eller lukte karbonmonoksid, så den eneste måten å være helt trygg er å installere en detektor.

Hvorfor er karbonmonoksidforgiftning så farlig?

Når du puster inn, binder oksygen seg til de røde blodcellene dine, som deretter fører det gjennom kroppen din. Deretter frigjøres karbondioksid når du puster ut, noe som frigjør dine røde blodlegemer for å hente mer oksygen fra neste pust.

Den enorme faren med karbonmonoksid er at det også binder seg til de røde blodcellene, akkurat som oksygen. Faktisk er hemoglobinet i blodet ditt mer enn 200 ganger mer tiltrukket av karbonmonoksid enn oksygen, slik at blodet ditt lett kan miste evnen til å føre oksygen til vevet i kroppen din.

Når det skjer, er symptomene vanligvis kvalme og hodepine, men alvorlig vevsskade kan oppstå hvis eksponeringen er sterk nok eller varer lenge nok. Hvis konsentrasjonen er høy nok, vil bevisstløshet ofte oppstå før du merker andre symptomer. Det er derfor det er så viktig å unngå eksponering for karbonmonoksid i utgangspunktet.


Hvordan kommer karbonmonoksid i bilen din?

Forbrenningsmotorer fungerer ved å gjøre om den potensielle energien i diesel eller bensin til kinetisk energi, men prosessen resulterer også i mange biprodukter som blir utvist som eksosgasser. Noen av disse er inerte, slik som nitrogen, eller ufarlige, som vanndamp.

Noen andre komponenter i avgass, som karbonmonoksid, hydrokarboner og nitrogenoksider, kan være ekstremt skadelige for menneskers helse. Så selv om de fleste av forbindelsene som utgjør eksos er ufarlige, er faktum at eksosrøret også tapper giftig karbonmonoksid i miljøet.

Under normale kjøreforhold med et eksosanlegg som er i god stand, forsvinner karbonmonoksid fra utrøret raskt til trygge nivåer. Men når noen ting går galt, kan det endre seg veldig raskt.


Hvordan utslippskontroll og eksosanlegg påvirker forgiftning av karbonmonoksid

I moderne biler og lastebiler er nivåene av karbonmonoksid produsert av motoren mye høyere enn nivåene som faktisk frigjøres til atmosfæren. Denne reduksjonen oppnås gjennom utslippskontroller som ble introdusert på 1970-tallet og kontinuerlig raffinert, så klassiske biler legger frem mye mer karbonmonoksid enn noe kjøretøy som selges i dag.

Når utslippskontrollsystemet i en moderne bil eller lastebil slutter å fungere riktig, vil datamaskinen vanligvis oppdage at noe er galt, og Kontroller motoren lyset slås på. Det er derfor det er så viktig å finne ut hvorfor dette lyset lyser, selv om motoren ser ut til å gå helt fint.

Problemet er at hvis utslippssystemet ikke fungerer som det skal, kan du ende opp med mye høyere konsentrasjoner av karbonmonoksid i eksosen enn du ellers ville gjort. En katalysator kan faktisk redusere mengden karbonmonoksid, hydrokarboner og nitrogenoksider med så mye som 90 prosent.

Dette er også grunnen til at noen eksoslekkasjer kan utgjøre et så stort problem. Hvis et eksosanlegg har en lekkasje foran katalysatoren, kan eksosgasser med mye høyere nivåer av karbonmonoksid sive inn i kupeen.


Hvorfor lukkede rom og karbonmonoksid kan være så dødelige

Ifølge Occupational Safety and Health Administration (OSHA) er 50 ppm den høyeste konsentrasjonen av karbonmonoksid som en sunn voksen kan tåle i en gitt åtte timers periode. Konsentrasjoner utover 50 ppm kan forårsake alvorlig skade og til og med død hvis eksponeringen varer lenge nok.

Ved 200 PPM kan en sunn voksen forvente å oppleve symptomer som svimmelhet og kvalme etter omtrent to timer. Ved konsentrasjoner på 400 ppm vil en sunn voksen være i livsfare etter omtrent tre timers eksponering, og konsentrasjoner på 1,600 ppm vil indusere symptomer i løpet av minutter og kan drepe innen en time.

Avhengig av motorens tilstand og hvor godt den er innstilt, vil konsentrasjonen av karbonmonoksid som er tilstede i forbrenningsgass typisk være mellom 30,000 og 100,000 ppm. I fravær av en fungerende katalysator kan den massive konsentrasjonen av karbonmonoksid akkumuleres veldig raskt.

Selv om en fungerende katalysator vil redusere mengden karbonmonoksid drastisk, betyr det bare at det vil ta lengre tid å bygge opp til giftige nivåer. Derfor kan det være farlig å bruke bilen din som generator under strømbrudd, men til og med å varme opp bilen i garasjen kan føre til problemer.

I følge en studie fra Iowa State University, førte en bil inne i en garasje med døren åpen, at karbonmonoksidnivået i garasjen traff 500 ppm på bare to minutter. Videre var konsentrasjonen fortsatt høy nok til å skade hele 10 timer senere.

Oppdage karbonmonoksid i bilen din

Selv om vedlikehold av eksos- og utslippssystemene dine vil føre til å forhindre karbonmonoksidforgiftning, og å unngå farlige situasjoner kan redusere risikoen ytterligere, ved å tilsette en karbonmonoksiddetektor kan gi enda mer trygghet.

De fleste karbonmonoksiddetektorer er designet for bruk hjemme eller på kontoret, men du kan bruke den samme grunnleggende teknologien i bilen eller lastebilen. Den viktige forskjellen er at for å være nyttig, må en bilmonoksiddetektor kjøre på et 12-volts tilbehøruttak eller batteristrøm.

Dessuten kan detektorer som er designet for bruk hjemme eller på kontoret, kanskje ikke takle temperatur- og fuktighetssvingningene som oppleves i en bil som står utenfor i forskjellige slags vær.

I tillegg til elektroniske karbonmonoksiddetektorer som er designet for bruk i bilen din, er et annet alternativ en biomimetisk eller optokjemisk sensor. Dette er vanligvis påmonterte sensorstrimler eller knapper som ikke bruker batterier. I stedet for skifter de bare farge når de utsettes for karbonmonoksid.


Legg igjen en kommentar