Hvordan sette opp Facebook

Denne trinnvise "Lær Facebook-opplæringen" forklarer hva hver nye Facebook-bruker skal vite for å forstå hvordan Facebook fungerer i seks områder oppført nedenfor.


Grunnleggende om Facebook

For det første en kort oversikt: Facebook er internettets mest brukte sosiale nettverk, med nesten 1 milliard mennesker som bruker det til å få kontakt med gamle venner og møte nye. Dens uttalte oppdrag er å gjøre verden "mer åpen og forbundet" ved å koble mennesker sammen og legge til rette for kommunikasjon mellom dem.

Folk bruker Facebook for å lage personlige profiler, legge til andre brukere som "Facebook-venner" og dele informasjon med dem på utallige måter. Hvordan Facebook fungerer kan være litt mystisk for nye brukere, men det handler om kommunikasjon, så det er viktig å lære nettverkets viktigste kommunikasjonsverktøy.

Etter å ha registrert seg og lagt til venner, kommuniserer folk med noen eller alle sine Facebook-venner ved å sende private, semi-private eller offentlige meldinger. Meldinger kan ha form av en "statusoppdatering" (også kalt et "innlegg"), en privat Facebook-melding, en kommentar om en venns innlegg eller status, eller et raskt klikk på i likhet med knappen for å vise støtte for en venns oppdatering eller selskapets Facebook-side.

Når de lærer Facebook, deler de fleste brukere all slags innhold - bilder, videoer, musikk, vitser og mer. De blir også med på Facebooks interessegrupper for å kommunisere med likesinnede som de ellers kanskje ikke kjenner. Etter å ha blitt kjent med hvordan Facebook fungerer, bruker de fleste også spesielle Facebook-applikasjoner som er tilgjengelige for å planlegge arrangementer, spille spill og delta i andre aktiviteter.


Ny Facebook-konto satt opp

Det første trinnet i å bruke Facebook er å registrere seg og få en ny Facebook-konto. Gå til www.facebook.com og fyll ut "Registrer deg" -skjemaet til høyre. Du bør oppgi ditt virkelige for- og etternavn sammen med e-postadressen din og resten av skjemaet. Klikk på det grønne påmelding knappen nederst når du er ferdig.

Facebook vil sende en melding til e-postadressen du oppga med en lenke der du blir bedt om å bekrefte e-postadressen din. Du må gjøre dette hvis du vil ha full tilgang til Facebooks funksjoner.

Hvis du registrerer deg for å opprette en bedrifts- eller produktrelatert side på Facebook, klikker du på lenken under påmeldingsskjemaet som sier lag en side for en kjendis, et band eller en bedrift og fyll ut registreringsskjemaet i stedet.


Din Facebook tidslinje og profil

Etter å ha registrert deg på Facebook, hopp over neste del der den ber om å importere e-postkontaktene dine for å hjelpe deg med å lage vennelisten din. Du kan gjøre det senere. Først bør du fylle ut Facebook-profilen din før du begynner å koble til mange venner, slik at de får noe å se når du sender dem en "venneforespørsel".

Facebook kaller profilområdet ditt tidslinje fordi det ordner livet ditt i kronologisk rekkefølge og viser en løpende liste over aktivitetene dine på Facebook. Øverst på tidslinjen er det et stort horisontalt bannerbilde som Facebook kaller ditt "forsidefoto". Innfelt under er det et område reservert for et mindre, firkantet "profil" -bilde av deg. Du kan laste opp bildet du ønsker; til du gjør det, vises en skyggefull avatar.

Tidslinjesiden din er også der du kan laste opp grunnleggende biografisk informasjon om deg selv som utdanning, arbeid, hobbyer, interesser. Forholdsstatus er også en stor avtale på Facebook, selv om du ikke trenger å offentliggjøre forholdet ditt hvis du ikke har lyst til det. Dette tidslinje / profilområdet er der andre mennesker vil gå for å sjekke deg ut på Facebook, det er også dit du kan gå for å sjekke ut vennene dine fordi hver av dem har en tidslinje / profilside.


Finn og ta kontakt med venner på Facebook

Etter å ha fylt ut profilen din, kan du begynne å legge til venner ved å sende dem en "venneforespørsel" via en intern Facebook-melding eller til deres e-postadresse hvis du vet det. Hvis de godtar venneforespørselen din, vises navnet deres og en lenke til profilen / tidslinjesiden automatisk på listen over Facebook-venner. Facebook tilbyr forskjellige måter å finne venner på, inkludert en skanning av din eksisterende e-postkontaktliste hvis du gir tilgang til e-postkontoen din.

Å søke etter enkeltpersoner etter navn er et annet alternativ. Vår Facebook-søkeveiledning forklarer hvordan Facebook-søk fungerer, slik at du kan se etter folk du kjenner på Facebook. Så snart du har noen få venner og har "likt" noen selskaper, kommentarer eller produkter, vil Facebooks automatiserte venneanbefalingsverktøy sparke inn og begynne å vise deg lenker til "personer du kanskje kjenner." Hvis du kjenner igjen ansiktet deres når profilen deres er bildet vises på Facebook-siden din, kan du bare klikke på lenken for å sende dem en venneforespørsel.


Organiser Facebook-vennene dine

Når du har mange venneforbindelser, er det en god ide å organisere Facebook-vennene dine i lister, slik at du kan sende forskjellige typer meldinger til forskjellige grupper. Facebook-vennelistefunksjonen er en fin måte å administrere vennene dine for å oppnå det.

Du kan også velge å skjule Facebook-venner hvis meldinger du egentlig ikke vil se; Skjul-funksjonen lar deg opprettholde Facebook-vennskapet ditt med noen mens du holder meldingene fra å rote opp den daglige strømmen av Facebook-oppdateringer. Det er veldig nyttig for å håndtere venner som publiserer detaljer om livet deres.

Facebook News Feed

Når hver bruker logger på, får de vist en hjemmeside som inneholder en personlig informasjonsstrøm som Facebook kaller "nyhetsstrømmen" eller "strømmen". den er full av informasjon lagt ut av vennene sine. Nyhetsfeeden vises i den midterste kolonnen på hjemmesiden. Du kan alltid gå tilbake til din personlige hjemmeside ved å klikke på Facebook-ikonet øverst til venstre på hver Facebook-side.

I nyhetsfeeden er det innlegg eller statusoppdateringer som en brukers venner har lagt ut i nettverket, vanligvis bare vist til sine Facebook-venner. Hver bruker ser en annen nyhetsfeed basert på hvem vennene deres er og hva vennene legger ut. Strømmen kan inneholde mer enn bare tekstmeldinger; den kan også inneholde bilder og videoer. Men hovedpoenget er at denne strømmen av oppdateringer på hjemmesiden din handler om vennene dine og hva de legger ut.

Historier vises til høyre

På høyre sidefelt på hjemmesiden er Stories, Facebooks navn for en annen strøm av informasjon om vennene dine. I stedet for statusoppdateringer eller innlegg, viser Stories vennenes publiserte historier, akkurat som på Instagram og Snapchat. De er vanligvis noen få sekunder med video eller stillbilder. Du kan også legge til medier i dine egne historier med den store Plus-knappen.

Tidslinje og profil

I tillegg til en hjemmeside med nyheter fra venner, har hver bruker en egen side som handler om seg selv. I mange år kalte Facebook dette "profil" eller "vegg" -området. Men Facebook redesignet og omdøpte profilen / veggområdet og begynte å kalle det "Tidslinje" i 2011. Du kan nå din tidslinjeside ved å klikke på navnet ditt øverst til høyre på hver Facebook-side.

Denne opplæringen på Facebook News Feed, Wall og Profile forklarer mer om forskjellene mellom disse områdene.

Statusoppdateringer, meldinger og Messenger

Kommunikasjon er hjerteslaget til Facebook (det er til og med en Facebook Portal-enhet som lar deg dele videokommunikasjon med vennene dine) og foregår i forskjellige former, inkludert tre store:

Statusoppdateringer

"Statusoppdatering" er det Facebook kaller en melding som du legger ut via publiseringsboksen som sier "Hva tenker du på?" Publiseringsboksen (vist på bildet ovenfor) vises øverst på både hjemmesiden og tidslinjesiden. Folk bruker statusoppdateringer for å kommunisere aktivitetene sine, legge ut lenker til nyheter, dele bilder og videoer og kommentere livet generelt.

Messenger / Chat

Chat er Facebooks navn for direktemeldingssystemet, også kjent som Messenger på mobilen. Du kan delta i sanntidssamtale med noen av dine Facebook-venner som tilfeldigvis er online og logget på samtidig som du er. Facebook Chat-boksen er nederst til høyre i grensesnittet og inneholder en liten grønn prikk ved siden av "Chat". Hvis du klikker på den, åpnes chat-boksen og viser en grønn prikk ved siden av navnet på vennene som tilfeldigvis er logget på Facebook på den tiden. Facebook Chat har et tannhjulikon med innstillinger du kan endre for å bestemme hvem som kan se at du er online og når.

Hvordan Facebook Privacy fungerer

Facebook lar hver bruker kontrollere hvem som kan se sin personlige informasjon og hver bit av innhold de legger ut i nettverket. Det er globale innstillinger som hver bruker bør tilpasse for sitt personlige personvernkomfortnivå når de først begynner å bruke Facebook.

Det er også individuelle kontroller via publikumsvelgerknappen under publiseringsboksen. For eksempel kan du søke om å endre visningstillatelsen for innlegg fra sak til sak. Det kan være lurt å la bare dine nærmeste venner se noen av dine villere eller latterlige aktiviteter, for eksempel mens du holder dem skjult for arbeidskollegene eller kjære gamle mamma. Du kan til og med kontrollere hvilke oppdateringer du ser på tidslinjen din ved å fjerne venner eller utsette oppdateringene deres.


Legg igjen en kommentar