Hvordan sammenligne to Excel-filer

Å vite hvordan man kan sammenligne to Excel-filer er viktig i ethvert miljø der mange gjør endringer i den samme filen. Dette er vanlig i et forretningsmiljø, eller i tilfelle der Excel-filer deles på skyen og mange har tilgang til å gjøre endringer.

Heldigvis er det flere måter å sammenligne to Excel-filer på. I noen tilfeller kan du til og med slå sammen endringene i to forskjellige Excel-filer til en enkelt fil.

Instruksjonene i denne artikkelen gjelder for Excel 2019, 2016, 2013, 2010; Excel for Microsoft 365, og Excel for Mac


Hvordan sammenligne to Excel-filer

Hvis du har to Excel-filer med flere ark, er den enkleste tilnærmingen å gjøre en full sammenligning av regneark ved hjelp av tredjepartsverktøy.

Du kan finne noen få verktøy på nettet som hjelper deg med å sammenligne Excel-filer, men det er også noen du kan bruke gratis. En av disse er Spreadsheet Compare, tilgjengelig fra SourceForge.

Last ned og kjør appen, som installerer et tillegg i Excel-applikasjonen.

Regneark sammenligning fungerer på alle versjoner av Excel etter Excel 2000. Det er bare kompatibelt med Windows-operativsystemet.

Slik bruker du regneark sammenligning for å sammenligne to Excel-filer:

  1. Åpne begge Excel-filene du vil sammenligne, og velg Add-ins Meny. I denne menyen ser du tre alternativer: Full sammenligning, hurtig sammenligning og rekkevidde sammenligning.

  2. Plukke ut Full sammenligning. Du ser et popup-vindu som viser begge filene i to felt. Hvis filen før endringene ble gjort ikke er i det øverste feltet, er det bare å velge Bytt knapp. Velg deretter neste.

  3. I neste vindu kan du tilpasse hvordan sammenligningen utfører. Du kan endre hvor i arket sammenligningen starter, om det er store og små bokstaver, og hvordan feilparringer blir identifisert. Plukke ut neste for å gå til neste vindu.

  4. Velg arkene du vil sammenligne, og velg Legg å flytte arkene til ruten til høyre. Plukke ut neste og gjør det samme for neste ark også.

  5. Plukke ut neste for å se vinduet med konfigurasjonsinnstillingene for rapporten. Endre dem hvis du ønsker det, og trykk deretter på neste to ganger og Sammenligne å bli ferdig.

  6. Til slutt ser du hvert originale ark oppdatert med de endrede cellene uthevet i rødt. Verktøyet lager også et tredje ark med en rapport som viser den gamle verdien overstreket og den nye verdien i stedet.

  7. Dette verktøyet er en kraftig måte å sammenligne hele Excel-regneark og se raske resultater med alle endringene. Du kan bla gjennom og beholde eller fjerne endringene du vil beholde.


Bruk Excel til å sammenligne to ark

Hvis du har individuelle regneark i en Excel-fil å sammenligne, kan du gjøre dette på noen forskjellige måter. Den ene er å bruke formler for å lage et tredje regneark som viser alle forskjellene. En annen er gjennom betinget formatering for å markere celler som har endret seg.

Sammenlign Excel-regneark ved hjelp av formler

Hvis du har to ark du vil sammenligne, kan du opprette et tredje ark som markerer hvilke celler som er forskjellige og viser forskjellen. Dette oppnås ved å bruke en IF-formel.

IF-formelen er nyttig for å sammenligne en celle om gangen, og bruke Excels autofyll-funksjon for å fylle et helt resultatark med sammenligningsresultater. Det er ikke nyttig å sammenligne hele arbeidsbøker uten mye ekstra arbeid.

  1. For å starte en sammenligning av to ark, opprett et tredje ark. Merk den Resultater for å gjøre resultatarket lettere å identifisere senere.

  2. In Cell A2 i resultatarket, lim inn følgende formel og trykk Enter:

    = IF (Ark1! A2 <> Ark2! A2, "Ark1:" & Ark1! A2 & "Og Ark2:" & Ark2! A2, "Ingen forskjell")

    Du kan endre denne formelen for å starte i hvilken som helst celle du vil. Hvis dataene i arket ditt begynner på rad B og kolonne 3, vil du endre formelen for å bruke B3 i stedet for A2.

  3. Denne formelen sammenligner cellen fra Ark1 med den samme cellen i Ark2. Hvis cellene er de samme, vises resultatarket Ingen forskjell. Hvis de er forskjellige, vil cellen gi forskjellige verdier fra hvert ark.

  4. Klikk på hjørnet av cellen og dra musen over arket til den siste kolonnen som har data fra de andre arkene du sammenligner. Dette vil fylle sammenligningsformelen til den siste kolonnen og automatisk justere cellereferansene.

  5. Når den samme raden er uthevet, klikker du på hjørnet til den siste cellen og drar musen nedover arket til den siste raden som har data fra de andre arkene du sammenligner. Dette vil fylle sammenligningsformelen til den siste raden og automatisk justere cellereferansene.

  6. Bla gjennom arket, du vil se alle cellene som er forskjellige mellom Ark1 og Ark2 vises med verdiene fra hvert ark. Bare bla gjennom for å identifisere alle forskjellene.

  7. Å bruke formler er en av de enkleste måtene å sammenligne enkeltark, fordi du ikke trenger å endre originalarkene på noen måte.

Sammenlign Excel-ark med betinget formatering

En annen tilnærming til å sammenligne to ark er å bruke betinget formatering. Som du kan se fra resultatarket ovenfor, med alle celler som bruker samme formatering, kan det være vanskelig å få øye på forskjellene mellom arkene.

Å bruke betinget formatering er spesielt nyttig for store ark med mye data. Endring av farge eller formatering av celler som har forskjeller gjør det mye lettere å identifisere disse forskjellene, selv i ark med mange rader og kolonner med data.

Du kan bruke betinget formatering for å identifisere forskjellene.

  1. Først markerer du alle celler i resultatarket. Velg Hjem menyen, og velg deretter Betinget formatering fra Stiler gruppe, og velg Ny regel.

  2. Ny formateringsregel vindu som vises, velger du Bruk en formel for å bestemme hvilke celler som skal formateres. på Formater verdier der denne formelen stemmer felt, lim inn følgende formel.

    = Ark1! A2 <> Ark2! A2

    Akkurat som med formeltilnærmingen, kan du starte formateringsfunksjonen i hvilken som helst celle. Hvis dataene dine starter på B3 i stedet for A2, kan du redigere denne formelen for å bruke B3 i stedet. Formateringen starter ved B3 og fyller alle rader og kolonner under og til høyre for den.

  3. Plukke ut dannet, og konfigurer deretter formateringen du vil at cellene skal ha når det er forskjeller mellom de to arkene. Velg deretter OK.

  4. Nå kan du se at hvor cellene mellom de to arkene har forskjeller, er formateringen annerledes. Dette gjør disse forskjellene mye lettere å få øye på.


Sammenlign Excel-regneark manuelt

En enkel og rask måte å sammenligne to regneark på er å gjøre det visuelt. Excel gir en enkel måte å sammenligne to ark visuelt ved siden av hverandre.

  1. Velg regnearket der du har to ark du vil sammenligne Utsikt Meny. Å velge Nytt vindu for å åpne den samme arbeidsboken i et nytt Excel-vindu i bakgrunnen.

  2. Velg Utsikt menyen igjen, og klikk Vis side om side. Dette plasserer de to arbeidsbokvinduene side om side, som hver fyller halvparten av skjermen.

  3. I det ene vinduet velger du det andre arket du vil sammenligne. Når du ruller arket i vinduet på den ene siden, ser du arket i det andre vinduet bla samtidig.

  4. Side-ved-side-visning er spesielt nyttig i situasjoner der to regneark stort sett er like, men du vet at det er noen forskjeller. Synkronisert rulling lar deg skanne ned regnearket visuelt for å finne forskjellene.


Vise side om side i Excel 2010 og tidligere

Hvis du bruker en tidligere versjon av Excel, åpnes de enkelte regnearkfilene i samme vindu. Du kan fortsatt bruke View Side-by-Side-funksjonen, men å finne den er litt annerledes.

  1. Åpne begge filene i samme Excel-vindu.

  2. Utsikt menyen, velg Ordne alle for å dele de åpne filene i flere undervinduer.

  3. Velg Vis side om side ikonet for å vise undervinduene side om side og bla begge samtidig.

Alternativer gjør det enklere å sammenligne to Excel-filer

Hvilket alternativ du bruker for å sammenligne data i Excel, avhenger av datamengden og hvor den er lagret. Hvis du har flere ark i to forskjellige Excel-filer, er det beste alternativet å bruke et tillegg fra tredjepart som Spreadsheet Compare.

Men hvis du bare ønsker å sammenligne to eller flere ark i en arbeidsbok, fungerer noen av de andre alternativene best. Bruk formler og betinget formatering for store regneark med bare noen få små endringer spredt over det du trenger å finne. Bruk den visuelle tilnærmingen side om side hvis du har to regneark med mange dataendringer som er lettere å identifisere visuelt.


Legg igjen en kommentar