Hvordan finne gamle nettsteder og søke i hurtigbufrede Google-sider

Fant du det perfekte søkeresultatet bare for å innse at nettstedet er nede? Endret informasjonen seg nylig? Frykt ikke: Du kan bruke dette Google-søkestrikken til å åpne et hurtigbufret bilde av siden og fremdeles finne den nøyaktige informasjonen du trenger. 

Når Google indekserer websider, beholder det øyeblikksbilder av sidens innhold, kjent som bufret sider. URL-er oppdateres med jevne mellomrom med nye hurtigbufrede bilder.

Denne artikkelen ble opprettet ved hjelp av desktopversjonen av Google, men teknikkene som brukes i denne artikkelen fungerer også på mobile versjoner av nettstedet.


Retninger

Det er to måter å se den bufrede versjonen av en side på Google. Du kan gjøre et vanlig søk på skrivebordssiden og deretter åpne hurtigbufret versjon derfra, eller du kan legge til et ord i Google-søket ditt på enten skrivebordet eller mobilnettsteder for å åpne hurtigbufrede versjonen.

Å bruke et normalt Google-søk for å finne hurtigbufret side er så enkelt som å utføre et vanlig søk og deretter klikke på en lenke for å åpne bufret side.

  1. Søk etter ord, uttrykk eller hele nettstedet.

  2. Finn den spesifikke siden i resultatene du vil ha en hurtigbufret versjon for.

  3. Klikk på trekant over sidetittelen og velg deretter bufret.

Ved å klikke på bufret link vil ofte vise deg siden slik den sist ble indeksert på Google, men med søkeordene dine uthevet. Denne metoden er ekstremt nyttig hvis du vil finne en bestemt informasjon uten å måtte skanne hele siden.

Hvis søkeordet ikke er uthevet, er det bare å bruke Ctrl + F (Windows) eller Kommando + F (Mac) hurtigtast for å finne ordet / ordene.

Du kan i stedet klippe til forfølgelsen og gå direkte til den hurtigbufrede siden ved å legge til cache: rett før Google-søket.

  1. Åpne et nytt Google-søk og skriv cache: (inkludert tykktarmen).

  2. Skriv inn URL-en til siden du vil se den hurtigbufrede versjonen for.

    Her er et eksempel:

    cache: liv

    Dette søket er mellom store og små bokstaver, så husk å skrive "cache" med alle små bokstaver. Unngå også å legge til et mellomrom hvor som helst, ellers vil søket ikke fungere. Du kan også utelate standard "http" eller "https" som vises i begynnelsen av nettadresser.

  3. Press Enter for å umiddelbart åpne hurtigbufringen.


Begrensninger av cacher

Husk at hurtigbufferen viser sist siden siden ble indeksert, så noen ganger vises ikke bilder, og informasjonen vil være utdatert. Avhengig av hva du leter etter, kan det imidlertid ikke være en bekymring.

Noen sider instruerer Google gjennom bruk av en protokoll kalt robots.txt for å gjøre historiske sider utilgjengelige. Nettstedsdesignere kan også velge å holde sider private fra Google-søk ved å fjerne dem fra sideindeksen (også kjent som "noindexing").

Google lagrer bare den siste hurtigbufferen på siden, så hvis du prøver å få tilgang til en veldig gammel side - kanskje en som har endret seg mye eller har vært frakoblet i lang tid - kan du prøve Wayback Machine.

Legg igjen en kommentar