Hvordan bruke Excel MROUND Funksjon

De MROUND funksjon runde tall opp eller ned i Excel til nærmeste multiplum. For eksempel, når du gjør økonomiske beregninger i et regneark, kan du avrunde et beløp til nærmeste 5 cent, og unngå å håndtere øre.

I motsetning til formateringsalternativer som lar deg endre antall desimaler som vises uten å endre verdien i en celle, blir MROUND funksjons endrer cellenes data. Å bruke denne funksjonen til å runde data vil derfor påvirke resultatene av formler.

Disse instruksjonene gjelder Excel 2019, 2016, 2013, 2010 og Excel for Microsoft 365.


MROUND Funksjon Syntaks og argumenter

Oppsettet til en funksjon kalles syntaksen som inkluderer funksjonens navn, parenteser og argumenter. Syntaksen for MROUND funksjonen er:

= HØYRE

Antall (obligatorisk) er verdien du vil runde opp eller ned til nærmeste multiplum. Dette argumentet kan inneholde de faktiske dataene for avrunding, eller det kan være en cellehenvisning til plasseringen av dataene i regnearket.

multiple (obligatorisk) er multiplumet du vil avrunde Antall.

Noen ting å merke seg om MROUND funksjonens argumenter:

  • De Antall og flere argumenter må ha samme tegn. Det vil si at hvis tallet er positivt, må multiplumet være positivt. Hvis tallet er negativt, må multiplumet også være negativt. Hvis ikke, returnerer funksjonen en #PÅ EN! feil i cellen.
  • Dersom Antall og flere Argumenter er begge negative, funksjonen returnerer et negativt tall.
  • Dersom flere argumentet er null (0), returnerer funksjonen en verdi på null.

MROUND Funksjonseksempler

For de seks første eksemplene i bildet nedenfor, er tallet 4.54 avrundet opp eller ned av MROUND funksjon ved å bruke en rekke verdier for faktorargumentet, slik som 0.05, 0.10, 5.0, 0 og 10.0. Formelen er i kolonne B, resultatene er i kolonne C, og en beskrivelse av hvert resultat er i kolonne D.

Hvordan funksjonen bestemmer om det siste gjenværende sifferet (avrundingssifferet) skal rundes opp eller ned, avhenger av resultatet av å dele Antall argument av flere argument. Derfor:

  • Hvis resultatet er større enn eller lik halvparten av verdien av flere argument, runder funksjonen det siste sifferet opp (bort fra null).
  • Hvis dette resultatet er mindre enn halvparten av verdien av flere argument, runder funksjonen det siste sifferet ned (mot null).

De to siste eksemplene (i rad 8 og 9 på bildet) demonstrer hvordan funksjonen håndterer avrunding opp eller ned.

  • In rad 8, siden flere argumentet er et ensifret heltall (5), blir 2 avrundingssifferet i tallet 12.50 i celle A8. Siden 2.5 (12.5 / 5) er lik halvparten av verdien av flere argument (5), runder funksjonen resultatet opp til 15, som er nærmeste multiplum av 5 større enn 12.50.
  • In rad 9, siden 2.49 (12.49 / 5) er mindre enn halvparten av verdien av flere argument (5), runder funksjonen resultatet ned til 10, som er nærmeste multiplum av 5 mindre enn 12.49.

Bruker Excels MROUND-funksjon

Alternativer for å angi funksjonen og dens argumenter inkluderer:

  • Skrive hele funksjonen i en regnearkcelle
  • Velge funksjonen og dens argumenter ved hjelp av Funksjonsdialogboks

Mange synes det er enklere å bruke dialogboksen til å legge inn en funksjons argumenter ettersom den tar vare på funksjonens syntaks.

Ta følgende trinn for å gå inn i funksjonen i bildet ovenfor celle C2 bruker Funksjonsdialogboks:

  1. Plukke ut celle C2 for å gjøre den til den aktive cellen.

  2. Velg Formler-fanen av bånd.

  3. Velg på Math & Trig ikonet for å åpne funksjonsrullegardinmenyen.

  4. Plukke ut MROUND i listen for å åpne Funksjonsdialogboks.

  5. Velg Antall linje.

  6. Plukke ut celle A2 i regnearket for å legge inn denne cellereferansen som nummerargument.

  7. Velg multiple linje.

  8. Skriv inn 0.05 slik at tallet i celle A2 vil bli avrundet opp eller ned til nærmeste multiplum av 5 cent.

  9. Plukke ut Ferdig for å gå tilbake til regnearket. Verdien 4.55 skal vises i celle C2 siden det er nærmeste multiplum på 0.05 større enn 4.54.

  10. Når du velger celle C2Vil hele funksjonen vises i formel Bar over regnearket.


Legg igjen en kommentar