Bruk dagens dato i regnearkberegninger i Excel

I DAG-funksjonen legger du til gjeldende dato i et regneark og i datoberegninger. Funksjonen er en av Excels automatiske funksjoner, noe som betyr at den oppdaterer seg hver gang et regneark som inneholder funksjonen blir beregnet på nytt.

Informasjonen i denne artikkelen gjelder for Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007; Excel for Microsoft 365, Excel Online, Excel for Mac, Excel for iPad, Excel for iPhone og Excel for Android.


IDAG Funksjonssyntaks og argumenter

En funksjonssyntaks refererer til utformingen av funksjonen og inkluderer funksjonens navn, parenteser, kommaadskillere og argumenter.

Syntaksen for TODAY-funksjonen er:

IDAG bruker datamaskinens seriedato, som lagrer gjeldende dato og klokkeslett, som et tall, som et argument. Den får denne informasjonen på gjeldende dato ved å lese datamaskinens klokke.

Det er to alternativer for å legge inn IDAG-funksjonen i et Excel-regneark:

  • Skriv hele funksjonen i en regnearkcelle.
  • Gå inn i funksjonen ved hjelp av dialogboksen IDAG.

Siden IDAG-funksjonen ikke har noen argumenter som kan legges inn manuelt, er det like enkelt å skrive inn funksjonen som det er å bruke dialogboksen.

Hver gang et regneark åpnes, endres datoen med mindre automatisk omberegning er slått av. For å forhindre at datoen endres hver gang et regneark åpnes ved hjelp av automatisk omberegning, bruker du en hurtigtast for å angi gjeldende dato.


Bruk IDAG i Excel-beregninger

Nytten av IDAG-funksjonen blir tydelig når den brukes i datoberegninger, ofte sammen med andre Excel-datofunksjoner.

I bildet nedenfor trekker rad 3 til 5 ut informasjon relatert til gjeldende dato (for eksempel inneværende år, måned eller dag) ved å bruke utdataene fra IDAG-funksjonen i celle A2 som argument for ÅR, MÅNED og DAG-funksjonene .

IDAG-funksjonen beregner også intervallet mellom to datoer, for eksempel antall dager eller år. Se rad 6 og 7 i bildet ovenfor.


Datoer som tall

Datoene i formlene i rad 6 og 7 kan trekkes fra hverandre fordi Excel lagrer datoer som tall. Disse tallene er formatert som datoer i regnearket for å gjøre dem enklere å bruke og forstå.

For eksempel har datoen 11/1/2018 (1. november 2018) i celle A2 et serienummer på 43405 (antall dager siden 1. januar 1900). 15. oktober 2015 har serienummer 42,292.

Subtraksjonsformelen i celle A6 bruker disse tallene for å finne antall dager mellom de to datoene, 43,405 - 42,292 = 1113.

Formelen i celle A6 bruker Excels DATE-funksjon for å sikre at datoen 10 er angitt og lagret som en datoverdi.

Eksemplet i celle A7 bruker YEAR-funksjonen for å trekke ut gjeldende år fra DAGS-funksjonen i celle A2 og trekker deretter fra 1999 for å finne forskjellen mellom de to årene, 2018 - 1999 = 19.

Celle A7 ble formatert som Generell før formelen ble angitt og viser et feil resultat. For å løse dette problemet, se delen Løs problemer med datoformat på slutten av denne artikkelen.


Feilsøk problemer med datoberegning

Hvis TODAY-funksjonen ikke oppdateres til gjeldende dato hver gang regnearket åpnes, er automatisk omberegning for arbeidsboken slått av.

Slik aktiverer du automatisk omberegning:

  1. Trykk på filen > alternativer. Trykk på Mac Excel> Innstillinger.

  2. Trykk på Formler. Trykk på Mac Beregning.

  3. Velg så Beregningsalternativer Automatisk for å slå på automatisk omberegning.

  4. Lukk dialogboksen og gå tilbake til regnearket.

Løs problemer med datoformat

Når du velger to datoer i Excel, vises resultatet ofte som en annen dato i stedet for et tall. Dette skjer hvis cellen som inneholder formelen ble formatert som Generell før formelen ble angitt.

Fordi formelen inneholder datoer, endrer Excel celleformatet til Dato. Celle A7 i eksemplet viser en celle som er formatert som en dato. Den inneholder feil informasjon. For å se formelresultatet som et tall, må celleformatet settes tilbake til Generelt eller til Nummer:

  1. Fremhev cellen eller cellene med feil formatering.
  2. Høyreklikk på de uthevede cellene for å åpne hurtigmenyen.
  3. Plukke ut Formater celler for å åpne dialogboksen Formatere celler.

  4. Velg Antall kategorien for å vise formateringsalternativene.

  5. Velg Kategori-delen Generelt.

  6. Plukke ut OK for å lukke dialogboksen å gå tilbake til regnearket.


Legg igjen en kommentar