Hva er Tizen OS?

Tizen OS er et operativsystem basert på Linux som vedlikeholdes av Linux Foundation og primært brukes av Samsung. Siden Tizen OS er åpen kildekode, kan utviklere få tilgang til det for å lage kompatible apper og innlemme det i tredjepartsenheter som smartklokker og smarte TV-er.


Hvilke enheter bruker Tizen OS?

Flere varianter av Tizen OS er utviklet for å drive forskjellige typer enheter. For eksempel kan du finne Tizen Wearable på en rekke Samsung-smartklokker som Samsung Galaxy Watch og Galaxy Gear-serien. Tizen Mobile kjører på Samsungs Z-serie med budsjett-smarttelefoner. Andre versjoner av Tizen inkluderer OS IVI (In-Vehicle Infotainment) for biler og Tizen TV for smarte TV-er.

Tizen Wearable OS: Samsung Smartwatches

Mens de fleste av Samsungs smarttelefoner kjører på en modifisert versjon av Android, kjører smartklokkene på Tizen Wearable, som har et økosystem med apper skilt fra Wear OS (tidligere Android Wear). Tizen Store har et mindre utvalg av apper sammenlignet med Wear OS, men det har massevis av klokkeflater. Samsung-smartklokker har også Gear-appen, som kobler det bærbare til smarttelefonen din og bygger en bro mellom Tizen-apper og Android-operativsystemet.

Tizen OS fungerer med den roterende rammen på Samsungs smartklokker, noe som gjør det enkelt å se varsler og navigere gjennom innstillinger og andre deler av grensesnittet. Samsung sier at Tizen OS også er optimalisert for å gi lengre batterilevetid. 


Tizen i smarte TV-er, biler og smart hjemmeenheter

Tizen OS brukes også i en rekke biler for å administrere ombord underholdning og navigering. Du finner den også på Samsungs smarte TV-er og andre smarte apparater, inkludert kjøleskap, vaskemaskiner og tørketrommel, termostater og lyspærer.

På TVer er Tizen grensesnittet du bruker for å få tilgang til streaming-apper som Netflix. Tizen er også det som gjør at en smart vaskemaskin kan sende deg en tekst når syklusen er ferdig. Smarte apparater kobles til Samsung SmartThings-mobilappen, slik at du kan bruke smarttelefonen til å kontrollere dem.


Tizen vs. Bruk OS

Det er mange flere Wear OS-klokker enn Samsung-klokker fordi Google jobber med mange produsenter. Alle Samsung-klokker har en roterende ramme for navigering, som mange brukere foretrekker fremfor å sveipe opp og ned og side til side gjentatte ganger. Noen Wear OS-klokker har roterende rammer, men mange ikke.

Google oppfordrer utviklere til å legge til Wear OS-støtte til apper som allerede er i Play Store, så det er et bredere utvalg av apper tilgjengelig. Samsung-klokker har en rekke innebygde Samsung-apper, men tredjepartsapper er mindre tilgjengelig. Selskapet har samarbeidet med noen tredjepartsfirmaer for å lage Tizen-vennlige apper, inkludert Spotify og Flipboard.

Den andre hovedforskjellen er den innebygde virtuelle assistenten for talekommandoer. Slik det ser ut er Google Assistant på Wear OS-klokker mer populært enn Samsungs Bixby, men begge plattformene fortsetter å forbedre seg over tid. For mobilbetalinger bruker Wear OS Google Pay, mens Samsung-klokker har Samsung Pay.


Legg igjen en kommentar