Hva er en filbehandling?

En filbehandling er et program som hjelper deg med å administrere filer og mapper på den enheten, samt tilknyttede disker og til og med nettverkslagring. Filbehandlingsprogrammer lar deg kopiere, vise, redigere, slette eller flytte filer og mapper.

Den første grafiske filbehandleren ble introdusert i 1983 på Apples Lisa PC. Mens Lisa ikke var en kommersiell suksess, innledet grensesnittet en ny måte å bruke en datamaskin som inkluderte filadministrasjon.


Hvor er filbehandling i Windows 10?

Standardfilhåndteringsappen i Windows 10 er Filutforsker. Du kan få tilgang til File Explorer på flere forskjellige måter i Windows 10.

Som standard er File Explorer-appen (et mappeikon) festet til oppgavelinjen.

Dette er den raskeste måten å få tilgang til File Explorer. Flere andre alternativer inkluderer:

  • start Menu: Plukke ut Start, Type Filutforskerog velg File Explorer desktop app.
  • Kjør Kommando: Plukke ut Start, Type Kjørog velg Kjør desktop app. Skriv inn i Kjør-appen Explorer og velg OK.
  • Start Høyreklikk: Høyreklikk Start og velg Filutforsker.

File Explorer-appen i Windows 10 er en av de mer funksjonelle filadministrasjonsappene som tilbys av Microsoft. Den inneholder flere ruter for å bla gjennom mapper, administrere filer og forhåndsvise filinnhold.


Åpne Filbehandling på MacOS

File Manager-appen i Mac heter Finder. Den kjører alltid på Mac-en din, og med mindre du endret Macens standardadferd, er det appen Mac-en starter opp i.

File Manager-programvare på Linux

Linux-operativsystemer har alltid hatt rykte om å være kompliserte å bruke. Imidlertid er de beste Linux-skrivebordsmiljøene de siste årene bemerkelsesverdig intuitive og kommer med sine egne kraftige filutforskerapper som konkurrerer med Windows Utforsker.

Noen standardfilbehandlere som er inkludert i populære Linux-distribusjoner inkluderer:

  • Dolphin: KDE Plasma
  • Thunar: XFCE
  • PCManFM: LXDE
  • Box: KOMPIS
  • Nautilus: GNOME
  • Nemo: Kanel
  • Pantheon Files: Elementært operativsystem

Prosessen for å åpne filbehandleren på Linux varierer fra ett operativsystem til et annet. Imidlertid holder Linux-utviklere vanligvis ting som ligner på Windows-opplevelsen. Så, du finner vanligvis tilgang til filbehandleren i en pseudo "Start" -meny, på oppgavelinjen eller på et skrivebordsikon.


Android Filbehandling

Så lenge du bruker et Android OS over 5.0 (Lollipop), kommer det med en standard filbehandling.

For å åpne appen, trykk bare på File manager app i applisten din.

Standard Android-filbehandling er veldig minimalistisk, men det er også veldig enkelt å bruke. Hvis du bare trenger en enkel måte å bla gjennom, kopiere, flytte eller åpne filer, gjør det jobben bra.

iPhone File Manager

Da iPhone kom ut, var det ingen filbehandling-app (og du kunne ikke installere en fordi App Store ikke hadde blitt opprettet ennå).

Med iOS 11 introduserte Apple en Files-app som også kunne få tilgang til og administrere lokale enhetsfiler.

Som standard Android-filbehandling er det en veldig grunnleggende app. Men for viktige filhåndteringsoppgaver gjør den jobben bra.

For å åpne appen, trykk bare på filer app fra en av startskjermene dine.


Legg igjen en kommentar