Av en eller annen grunn tar det meste av publiseringsverdenen ikke programvare med åpen kildekode på alvor. Det er unntak: et stort antall nasjonale myndigheter, store selskaper, gigantiske Internett-leverandører og webhotellfirmaer bruker det. Men i desktop publishing? Det er vanskelig å finne til og med en omtale av åpen kildekode på trykk eller online.
Den siste artikkelen her på Web med tittelen "Mix and Match Software" var et eksempel - selv helt på slutten av artikkelen hvor både billige og gratis programvarealternativer ble oppført, de kraftigste, profesjonelle og gratis verktøyene for fotoredigering, tekstbehandling, layout og presseklar PDF-generering ble fullstendig utelatt. Derfor skriver jeg denne artikkelen!
Da jeg startet mitt eget lille forlag for to år siden, var budsjettet en skotring kombinert med peanøtter. Jeg hadde allerede brukt Linux-operativsystemet i mange år, inkludert noen ekstremt kraftige open source-fotoredigeringsverktøy for min "ekte" jobb som profesjonell fotograf. Det tok ikke lang tid å finne all den gratis programvaren jeg trengte for å skrive og publisere en stor bok, full av fotografier og CAD-tegninger.
Beviset er selvfølgelig i bevisene og i pressen. Spol fremover 2 år. Hver trykkpresse jeg kontaktet for både de innbundne bysene (kortsiktig for 150 eksemplarer av forhåndsanmeldelse) og den endelige pressen (2,000 eksemplarer) sa "Linux? Scribus? GIMP? Hva i all verden snakker du om, aldri hørt om dem . " Men to av disse pressene (Bookmobile for de bundne bysene og Friesens for den siste pressekjøringen) sa også at de var villige til å jobbe med nybegynnere, og at de ikke kunne bry seg mindre om hvilken plattform de presseklare PDF-filene ble produsert på, som så lenge de passerte før flyet.
Så jeg tenkte, "hvorfor ikke?" Jeg hadde brukt disse open source-verktøyene for fotoredigering og reklamemateriale i mange år. De så ut til å fungere bra, og lokale skrivere hadde aldri problemer med PDF-ene, selv med CMYK på 2,400 dpi.
Den første økten med neglen tygget kom mens du ventet på de innbundne bysene. Resultat? Ingen problemer, bøkene dine kommer neste uke. Den neste økten involverte hårtrekking i tillegg til å tygge negler, da jeg hadde investert rundt $ 10,000 i pressen. Igjen, samme resultat, PDF-filene var fine. Åpen kildekode før flyet viste 100% OK, og før flyturen fra den store pressen viste det samme, 100% OK. Boken ser flott ut, og selger allerede godt. Og det lille lille forlagsselskapet mitt sparte tusenvis av dollar i programvarekostnader!
Jeg vil dekke de gratis verktøyene med åpen kildekode jeg brukte til denne boken på en ala-carte måte.
OS: Operativsystemet mitt for hele bokprosjektet var Ubuntu.
Foto redigering: GIMP (Gnu Image Manipulation Processor) har vært moden teknologi i mange år nå. Jeg har aldri møtt en eneste feil på ti år med å bruke denne programvaren. Det er like kraftig som Photoshop, med like mange fancy plug-ins tilgjengelig fra tredjeparter (bortsett fra at for GIMP er de gratis).
Min arbeidsflyt med GIMP for boka gikk slik:
- RAW-bilder fra en Pentax k10d i .DNG-format, prosess til ukomprimert TIFF ved hjelp av GIMP UFRaw-plugin-modulen.
- Konverter modus til gråtoner.
- Juster for full hvit og full svart.
- Juster nivåkurven for mellomtoner.
- Bruk lagret presseprofil for maksimal hvit og maks svart prosent. Juster etter behov.
De fleste operasjoner utføres ved hjelp av et høyreklikk i stedet for et menyelement eller docking-bar (selv om du absolutt kan gjøre alt med disse metodene også). GIMP er tilgjengelig gratis for alle Windows-, Mac- og Linux-operativsystemer.
Tekstbehandling: OpenOffice (nå Apache OpenOffice) suite konkurrerer ganske bra med Microsoft Office. Akkurat som med Microsoft Office, vil du støte på noen problemer hvis du skriver en 300-siders bok som en fil, og prøver å importere den til et ekte DTP-layoutprogram. Og hvis du prøver å generere presseklare PDF-filer med hvilken som helst tekstbehandler, vil trykkpressen din CSR le og fortelle deg at du skal kjøpe ekte DTP-programvare.
Jeg brukte OpenOffice til å skrive ett kapittel av denne boka om gangen, som deretter ble importert til DTP. I motsetning til den sterkt lamme Microsoft Works-pakken og den plattformkritiske Microsoft Office, vil Open Office lese og importere nesten hvilket som helst tekstbehandlingsformat hver oppfunnet, og eksportere arbeidet ditt i hvilket som helst format og hvilken som helst plattform også. OpenOffice er tilgjengelig gratis for alle Windows-, Mac- og Linux-operativsystemer.
Sideoppsett (DTP): Dette er programvaren som forbløffet meg. Jeg brukte mange år tidligere både på PageMaker og QuarkXPress. InDesign var langt utenfor min økonomiske rekkevidde for dette nye selskapet. Så fant jeg Scribus. Det er kanskje ikke så elegant som InDesign, og noen automatiske funksjoner av sistnevnte er ikke inkludert. Men styrkene til Scribus oppveier langt de få problemene. CMYK farge- og ICC-fargeprofiler er sømløse - Scribus håndterer dem automatisk, du trenger ikke å konvertere eller behandle noe - PDF / X-3 ble implementert før QuarkXPress eller InDesign til og med hadde formatet inkludert uten plugin-modul.
Makroskripting er veldig enkelt, med mange eksempler på skript tilgjengelig gratis online. Og Scribus pre-flight checker for presseklar PDF-generering fungerer bare - alt fingerneglen min tygger og trekker i håret var for ingenting. Filene var perfekte, uten å berøre Acrobat Distiller! Alt i en nedlastet Distiller-presseprofil fra trykkeriet er tilgjengelig i Scribus fra en enkel PDF-eksportmeny for brukeren. Og vi snakker ikke selvpubliserende forfengelighetstrykk her, dette var den virkelige tingen, med store avgifter hvis noe ble ødelagt. Scribus er tilgjengelig gratis for alle Windows-, Mac- og Linux-operativsystemer.
Vektorgrafikk: Jeg startet opprinnelig CAD for boken ved hjelp av TurboCAD for Windows, fordi det var det jeg hadde. For en katastrofe - det var veldig begrenset i formatene den kunne sende ut, og jeg endte opp med å måtte skrive ut til PDF-filer og deretter importere dem til boken. Omtrent midt i skrivingen av boka fant jeg noen verktøy med åpen kildekode og gikk over til å bruke dem. Inskscape for vektorgrafikk er en moden pakke, og har fungert bra. Den er tilgjengelig gratis for Windows-, Mac- og Linux-systemer. Så langt har jeg imidlertid ikke funnet et godt 3D CAD-program i åpen kildekode.
Konklusjon: En av anmelderne av den nye boka vår komplimenterte oss for hvor tøft det var å forfølge hele prosjektet i åpen kildekode. Men vi er ekstremt fornøyde med resultatene, og inkluderte til og med en programvareuttalelse med åpen kildekode i boken. Jeg anbefaler på det sterkeste at alle, enten det er en uformell hjemmebruker eller en profesjonell, i det minste gir gratis, åpen kildekode-programvare for skrivebordsutgivelse. Alt det koster er litt av tiden din!