Bør du slå av en datamaskin når den ikke er i bruk?

La datamaskinen være på hele tiden, eller slå den av når den ikke er i bruk; gjør det virkelig en forskjell? Hvis du har stilt deg selv dette spørsmålet, vil du gjerne høre at du kan velge hvilken måte du vil. Du trenger bare å forstå hvilke konsekvenser du velger, og ta noen forholdsregler for å sikre at du får lengst mulig levetid fra datamaskinen.

Den viktigste forholdsregelen er å legge til en UPS (Uninterruptible Power Supply), uansett hvilken metode du velger. En UPS kan beskytte datamaskinen mot mange av farene den sannsynligvis vil møte.


Ting som kan skade datamaskinen din

Alle delene som utgjør datamaskinen din har en begrenset levetid. Prosessoren, RAM og grafikkort opplever alle aldring forårsaket av blant annet varme og temperatur. Ytterligere feilmodi kommer fra stresset med å sykle en datamaskin av og på.

Men det er ikke bare datamaskinens halvledere som er berørt. Mekaniske komponenter, for eksempel de som er på harddisker, optiske stasjoner, skrivere og skannere, påvirkes av strømsyklusen de kan gjennomgå når datamaskinen slås av eller på. I mange tilfeller kan eksterne enheter, for eksempel skrivere og eksterne stasjoner, ha kretsløp som registrerer når datamaskinen er slått av eller på, og starter den samme tilstanden, og slår enheten på eller av etter behov.

Det er andre feilmodus å ta i betraktning som stammer eksternt fra datamaskinen. Den som oftest er nevnt er en kraftoverspenning og strømfall, der det plutselig stiger eller faller i spenning på den elektriske kretsen som datamaskinen er koblet til. Vi forbinder ofte disse overspenningene med forbigående hendelser, for eksempel lynnedslag i nærheten, eller enheter som bruker mye strøm på en gang (støvsuger, hårføner osv.).

Alle disse sviktypene må vurderes. Hvis du lar en datamaskin være slått på, kan du redusere eksponeringen for noen av feiltypene, mens du kan forhindre de fleste eksterne vektorer som kan forårsake feil på komponentene til datamaskinen hvis du slår av datamaskinen.

 Dimitri Otis / Getty Images

Spørsmålet blir da, som er best: av eller på? Viser seg, i det minste etter vår mening, er det litt av begge deler. Hvis målet ditt er å maksimere levetiden, er det en periode når det er fornuftig å slå en ny datamaskin av og på; senere er det fornuftig å la den stå på 24/7.


Datalevetesting og feilrate

Det er forskjellige feilmoduser som kan føre til at datamaskinen din, mislykkes. Dataprodusenter har noen triks i ermene for å redusere feilfrekvensen som sluttbrukerne ser.

Det som gjør dette interessant er at forutsetninger fra produsenten om garantiperioder kan bli opprørt av beslutningen om å forlate en datamaskin 24/7; la oss finne ut hvorfor.

Datamaskin- og komponentprodusenter bruker forskjellige tester for å sikre kvaliteten på produktene. En av disse er kjent som livstesting, som bruker en innbrenningsprosess som akselererer aldringshastigheten til en enhet som testes ved å sykle strøm, kjøre enheter ved forhøyet spenning og temperatur, og utsetter enhetene for forhold utenfor miljøet de var ment. å operere i.

Produsenter fant at enheter som overlevde barndommen deres, ville fortsette å fungere uten problemer til forventet levetid var nådd. Enheter i midten av årene mislyktes sjelden, selv når de ble utsatt for forhold like utenfor det forventede driftsområdet.

Grafen som viser feilrate over tid kalles ofte badekarkurven. Wyattsderivativt arbeid: McSush / Public domain 

Grafen som viser feilfrekvens over tid, blir kjent som badekarkurven fordi den så ut som et badekar sett fra siden. Komponenter som er ferske fra produksjonslinjen, vil ha en høy feilrate når de først slås på. Denne feilprosenten vil synke raskt, slik at det på kort tid vil oppstå en jevn, men ekstremt lav feilrate over de gjenværende forventede årene. Nær slutten av komponentens levetid, ville feilprosenten begynne å stige igjen, til den raskt nådde en veldig høy feilprosent, som den som ble sett nær begynnelsen av komponentens levetid.

Livstesting viste at komponentene var svært pålitelige når de var lenger enn spedbarnsperioden. Produsenter vil da tilby komponentene etter å ha brukt en innbrenningsprosess som eldrer enhetene utover barndomsperioden. Kunder som trengte høy pålitelighet, betaler ekstra for disse innebygde enhetene. Typiske kunder for denne tjenesten var militæret, NASA-entreprenører, luftfart og medisinsk.

Enheter som ikke gikk gjennom en kompleks innbrenningsprosess ble solgt hovedsakelig for forbrukerbruk, men produsentene inkluderte en garanti hvis tidsramme vanligvis samsvarte med eller overskred barndomstiden på badekarkurven.

Hvis du slår av datamaskinen hver natt, eller når den ikke er i bruk, virker det som om det kan være en årsak til komponentfeil, og det er sant at når datamaskinen din eldes, vil den sannsynligvis mislykkes når den er slått av eller på. Men det er absolutt litt motstridende å lære at det å legge vekt på systemet ditt når det er ungt og under garanti, kan være bra.

Husk badekarkurven, som sier at tidlig enhetsfeil er mer sannsynlig når komponentene er veldig unge, og at når feilen faller, når de eldes? Hvis du fjerner noen av de forventede typer stress ved aldri å sykle datamaskinen din, reduserer du aldringsprosessen. I hovedsak forlenger du hvor lang tid enheten er utsatt for tidlige feil.

Når datamaskinen din er under garanti, kan det være fordelaktig å gi et stressmoment ved å slå av datamaskinen når den ikke er i bruk, slik at feil som oppstår på grunn av å slå på / av stress skjer under garantien.

Hvis du lar datamaskinen være slått på 24/7, kan du fjerne noen av de kjente stresshendelsene som fører til komponentfeil, inkludert strømstyrken som kan skade enkelte enheter, spenningssvingninger og overspenninger som oppstår når du slår av datamaskinen.

Dette gjelder spesielt når datamaskinen din eldes og kommer nærmere slutten av forventet levetid. Ved ikke å sykle strømmen kan du beskytte eldre datamaskiner mot feil, i det minste en stund.

For yngre datamaskiner kan det imidlertid være mer et "ikke bryr seg" -problem, ettersom forskning har vist at komponenter i tenårene gjennom voksne år forblir veldig stabile, og ikke viser sannsynligheten for svikt ved konvensjonell motorsyklus (snu datamaskinen av om natten).

For nye datamaskiner er det spørsmålet om å fjerne stress som et middel for å bremse aldring, og dermed forlenge tidsrammen for tidlig feil å oppstå utover den normale garantiperioden.


Bruke begge alternativene: Slå av datamaskinen når den er ny, og la den være på med alderen

Gjør det du kan for å dempe miljøfaktorer, for eksempel driftstemperatur. Dette kan være så enkelt som å ha en ekstern vifte (for eksempel en piedestal eller takvifte) i de varme månedene for å sikre luftbevegelse rundt datasystemet ditt. Bruk en UPS for å holde spenningsbølgene i sjakk, og holde spenningsnivået konstant.

Bruk en normal på- og av-syklus; Slå av datamaskinen når den ikke er i bruk i den opprinnelige produsentens garantiperiode. Dette vil bidra til at alle komponenter blir eldre ut under garantien til en tidsramme når feilprosenten faller til et lavt nivå. Det hjelper også til å sikre at feil som kan oppstå vil skje under garantien, og sparer deg for noen alvorlige mynter.

Når du har gått utover garantiperioden, skal komponentene ha blitt eldre enn tidsrammen for spedbarnsdød og gått inn i tenårene når de er tøffe og kan tåle omtrent enhver rimelig mengde stress som kastes mot dem. På dette tidspunktet kan du bytte til driftsmodus 24/7 hvis du ønsker det.

Så, ny datamaskin, slå den av og på etter behov. Tenåring til voksen, det er opp til deg; det er ingen reell fordel uansett. Senior, hold den på 24/7 for å forlenge levetiden.


Når du løper 24/7 Hvilket er bedre, søvn eller dvale?

Et mulig problem med å kjøre datamaskinen 24/7, selv om den ikke brukes aktivt, er at du kan oppdage at datamaskinen gikk over i en dvalemodus som ligner veldig på å slå datamaskinen av og på igjen.

Avhengig av datamaskinen din og operativsystemet den kjører, kan den støtte flere typer strømsparealternativer.

Generelt sett er hvilemodus designet for å redusere strømforbruket mens datamaskinen holdes i en semi-operativ tilstand.

I denne modusen spinner datamaskinen ned alle harddisker og optiske stasjoner den måtte ha. RAM er slått ned til en lavere aktivitetstilstand. Skjermene er vanligvis nedtonet, hvis ikke direkte slått av. Prosessorer kjører med redusert klokkefrekvens eller i en spesiell lavnivåtilstand. I hvilemodus kan datamaskinen vanligvis fortsette å kjøre noen grunnleggende oppgaver, men ikke så raskt som i normal tilstand. De fleste åpne brukerapper er fortsatt lastet, men er i standbytilstand.

Det er unntak, avhengig av operativsystem, men du får ideen. Dvalemodus sparer strøm mens datamaskinen er slått på.

Dvalemodus, en annen versjon for å redusere strømforbruket, varierer litt mellom Mac-, Windows- og Linux-operativsystemer.

I dvalemodus settes apper som kjører i standbytilstand, og deretter kopieres innholdet i RAM til datamaskinens lagringsenhet. På det tidspunktet er RAM og lagringsenhetene slått av.

De fleste eksterne enheter settes i standby-modus, inkludert skjermen. Når alle data er sikret, er datamaskinen egentlig slått av. Å starte på nytt fra dvalemodus er ikke mye mer annerledes, i det minste like opplevd av komponentene som utgjør datamaskinen din, enn å slå på datamaskinen.

Som du kan se, hvis du ikke har sørget for at datamaskinen ikke vil gå i dvalemodus etter litt tid, holder du ikke datamaskinen din døgnet rundt. Så du skjønner kanskje ikke effekten du ønsket å oppnå ved ikke å slå av datamaskinen.

Hvis du har til hensikt å kjøre datamaskinen 24/7 for å utføre forskjellige behandlingsoppgaver, vil du deaktivere alle hvilemodus unntatt skjermsøvn. Du trenger sannsynligvis ikke skjermen for å være aktiv for å kjøre noen av oppgavene. Metoden for å bruke bare skjermsøvn er forskjellig for de forskjellige operativsystemene.

Noen operativsystemer har en annen hvilemodus som gjør at spesifiserte oppgaver kan kjøres mens alle gjenværende oppgaver plasseres i standby-modus. I denne modusen bevares strømmen, men prosesser som må kjøres, får fortsette. I Mac OS er dette kjent som App Nap. Windows har en ekvivalent kjent som Connected Standby, eller Modern Standby i Windows 10.

Uansett hva det heter, eller operativsystemet det kjører på, er formålet å spare strøm mens noen apper kan kjøres. Når det gjelder å kjøre datamaskinen 24/7, viser ikke denne typen hvilemodus den typen strømsykling som er sett i dvalemodus, slik at den kan oppfylle behovene til de som ikke ønsker å slå av datamaskinene.


La datamaskinen være på eller slå den av: endelige tanker

Hvis du spør om det er trygt å slå datamaskinen av og på etter behov, er svaret ja. Det er ikke noe du bør bekymre deg for før datamaskinen når alderdommen.

Hvis du spør om det er trygt å legge igjen en datamaskin 24/7, vil vi si at svaret også er ja, men med et par forbehold. Du må beskytte datamaskinen mot eksterne stresshendelser, for eksempel spenning, lynnedslag og strømbrudd. du får ideen. Selvfølgelig bør du gjøre dette selv om du planlegger å slå datamaskinen av og på, men risikoen er litt større for datamaskiner som er igjen 24/7, bare fordi det er sannsynlig at de blir slått på når en alvorlig hendelse inntreffer, som et tordenvær om sommeren som ruller gjennom området ditt.

Legg igjen en kommentar