Beskytt deg mot ondsinnede QR-koder

En QR-kode er en høyteknologisk flerdimensjonal strekkode som du peker på smarttelefonkameraet ditt på, og med riktig QR-kodeleserapplikasjon installert, skanner og dekoder meldingen i QR-kodefeltet.


Hvordan QR-koder fungerer

I mange tilfeller er den dekodede meldingen i QR-koden en nettkobling. QR-koder sparer brukerne bryet med å skrive ned en nettadresse eller annen informasjon mens de er ute og går. En rask skanning med telefonen og en QR-leser-app er alt du trenger, ikke fomle med å skrive et nettsted eller et telefonnummer på et serviett eller noe.

Noen annonsører plasserer QR-koder på reklametavler, bygninger, gulvfliser eller andre steder de kan tenke seg, i håp om å gjøre noen nysgjerrige nok til å skanne QR-koden. Brukere finner ut om det er en nettkobling, kupong eller en kode for gratis produkter eller annen godbit. Mange skanner hvilken som helst kode de finner i håp om at den er knyttet til en pris av noe slag.


Hvordan nettkriminelle bruker QR-koder

De fleste skanneapps gjenkjenner det faktum at den dekodede meldingen er en lenke og starter automatisk smarttelefonens nettleser og åpner lenken. Mens du gjør det, sparer du deg bryet med å måtte skrive nettadressen i telefonens lille tastatur, men det er også poenget der skurkene kommer inn i bildet.

Kriminelle har oppdaget at de kan bruke QR-koder til å infisere en smarttelefon med skadelig programvare, lure deg til å besøke et phishing-nettsted eller stjele informasjon direkte fra mobilenheten din.

En kriminell kan kode en skadelig nyttelast eller nettadresse i QR-kodeformatet. De bruker gratis kodingsverktøy som finnes på internett, skriver ut QR-koden på selvklebende papir, og legger sin ondsinnede QR-kode på toppen av en legitim (eller e-post den til deg). Siden QR-kodingen ikke er lesbar for mennesker, vet ikke offeret som skanner den ondsinnede QR-koden at de skannet en ondsinnet lenke før det er for sent.


Beskytt deg mot ondsinnede QR-koder

Det er mange QR-kodelesere der ute. Noen er sikrere enn andre. Flere leverandører er klar over muligheten for ondsinnede QR-koder og har tatt tiltak for å forhindre at brukere blir lurt av skadelige koder.

Norton Snap er en QR-kodeleser tilgjengelig for både iPhone og Android. Etter at Norton Snap har skannet en kode, vises innholdet til brukeren før lenken besøkes. På denne måten kan brukeren bestemme seg for å besøke nettstedet eller ikke. Norton tar også QR-koden og sjekker den mot en database med ondsinnede lenker for å fortelle brukeren om det er et kjent dårlig nettsted eller ikke.


Aktiver QR-kodegjennomgang

Før du installerer en QR-kodeleserapp på smarttelefonen din, må du sjekke hvilke sikkerhetsfunksjoner den tilbyr. Forsikre deg om at det tillater inspeksjon av dekodet tekst før du åpner koden i en nettleser eller et annet målrettet program. Hvis det ikke tillater denne muligheten, finn en som gjør det.

Inspiser QR-koden for å sikre at den ikke er et klistremerke

Mens noen nettsteder inneholder QR-koder, finnes de fleste QR-koder i den virkelige verden. Du ser kanskje en på en butikkdisplay eller på siden av en kaffekopp.

Før du skanner en kode du finner, må du føle det (hvis mulig) for å forsikre deg om at det ikke er et klistremerke plassert over den virkelige koden. Hvis du finner en ondsinnet QR-kode, rapporter den til eieren av virksomheten der du fant den.


Legg igjen en kommentar