Hjem > H > Hvor Mange Snakker Nynorsk I Dag?

Hvor mange snakker nynorsk i dag?

Mellom 10 og 15 prosent av norske språkbrukere har nynorsk som skriftlig målform, målt etter antall elever i videregående skole.

Les mer

Dessuten, hvorfor burde vi beholde dansken?

- Det ville bevare det kulturelle fellesskapet med danskene, som hadde en mye rikere kultur enn Norge, og som vi i større grad kunne ta del av om vi pratet samme språk. Ved å bevare skriftspråket, ville vi kunne lese felles litteratur. Tilsvarende, hvor mange snakker lulesamisk? Antall samer beregnes til å utgjøre i overkant av 100 000 mennesker. Av disse benytter bare ca. 15 % et samisk skriftspråk, og man regner med at kun 30 % av de med samisk bakgrunn kan snakke et samisk språk. De språka som brukes skriftlig i størst grad er nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk.

Hvor kommer lulesamene fra?

Hovedtyngden av bosettingen finnes i Jokkmokk og Gällivare, og i nordre del av Arjeplog kommune. Navnet lulesame har sitt utspring fra Luleälven i Nord-Sverige, og kjennes fra 1653 i Johannes Tornæus' beskrivelse som «Luleå Lapper». Hvor mange samisktalende er det i Norge? ANSLAG OM BRUK AV SAMISK: Forskere har anslått at om lag 25 000 personer i Norge snakker nordsamisk, om lag 600 bruker lulesamisk, mens omtrent 500 personer snakker eller forstår godt sørsamisk.

Folk spør også hva er antall på nynorsk?

BokmålNynorsk
antakelsemeining, tru; godtaking
antalltal (på), mengd, kor mange
antatt(t.d. kostnad) pårekna
antydenemna, ymta om
Og et annet spørsmål, hvor mange vil fjerne nynorsk? Hvis elevene hadde fått velge, så hadde over 95 prosent stemt for å fjerne nynorsken. Over 600 norsklærere ved 93 skoler har undertegnet et skriv om å fjerne nynorskkarakteren i skolen. Om flertallet hadde bestemt, hadde nynorsk vært ut av skolen for lenge siden.

Følgelig, hvor mange stryker i nynorsk?

I år var andelen stryk i nynorsk på 14,3 prosent. Hele 34,4 prosent fikk karakteren 2 i VG3. Dette tilsvarer nesten halvparten. Du kan også spørre hvordan skapte knud knudsen bokmål? Han ønsket å gradvis fornorske det dansk-norske språket til et eget norsk språk, basert på byfolkets og middelklassens dagligtale, og gav ut en tospråklig ordbok Unorsk og norsk i 1881. Knudsens øvrige arbeide har bidratt til den målformen som ble kalt riksmål.

Tilsvarende, hva het bokmål før?

I 1907 var dansken i Norge reformert nok til å kalles sitt eget språk. Skriftspråket fikk navnet riksmål. I 1929 ble det omdøpt til bokmål av Stortinget.

By Lincoln

Hvilke steder ligger i Nordre Aker? :: Hvor mange prosent i Norge bruker nynorsk?
Nyttige lenker