Hjem > H > Hvor Mange Prosent I Norge Bruker Nynorsk?

Hvor mange prosent i Norge bruker nynorsk?

11,6 prosent av elevane i grunnskolen har nynorsk som hovudmål. Bokmål utgjer 87,3 prosent. Den resterande prosenten har eit anna språk som hovudmål.

Les mer

Du kan også spørre hvor stor andel av norge bruker nynorsk?

nynorskandelen

FylkeNorge
Skolekretser%Nynorsk18,82 %
EleverTotalt634 674
Bokmål554 010
Nynorsk73 493
12 kolonner til Hvor i Norge snakker man bokmål? Det har blitt anslått at mer enn 20 % av befolkningen i Norge snakker såkalt standard østnorsk, den alminnelige formen av talt bokmål på Østlandet. Det er også sosiolekter i andre deler av landet som anses som talemålsvarianter av bokmål, mest kjent er såkalt «fintrønder» i Trondheim og «penbergensk» i Bergen.

Så, er norges situasjon med to sidestilte skriftspråk uvanlig?

En uvanlig språksituasjon

Å ha to sidestilte målformer som vi har i norsk, er en uvanlig situasjon. Riktig nok finnes det mange land som har to eller flere offisielle skriftspråk, så som hindi og engelsk i India eller nederlandsk, fransk og tysk i Belgia.
Du kan også spørre hvor mange snakker lulesamisk i norge? I 1990 ble det anslått at totalt 2 000 lulesamer (1 500 i Sverige og 500 i Norge) snakket språket. I 2009 var tallet «under 1 000» og i 2015 «omkring 650». Det snakkes langs Luleälven i Sverige, spesielt rundt Jokkmokk og Gällivare i Norrbottens län, og i Nordland i Norge, i Hamarøy og Sørfold.

Hvor mange vil ha nynorsk?

Nynorskandelen er i overkant av 12 prosent i år som i fjor. Geografiske skiller: I ti av Norges 19 fylker finnes det nesten ingen grunnskoleelever som har nynorsk som hovedmål. Når elevene fortsetter i videregående skole, der elevene kan velge hovedmål, blir nynorskandelen halvert til seks prosent. Er det mulig å snakke bokmål? Det er vanskelig å skille dette språket fra språk i høyere samfunnslag i andre byer på Sør-Østlandet, så det går gjerne under navnet «standard østnorsk» eller «dannet østnorsk». Nå finnes det ikke noe offisielt (talt) standardspråk i Norge, og mange språkforskere mener at ingen strengt tatt snakker bokmål.

Så, hva er typisk bokmål?

I definisjonen heter det at bokmålet er en «offisiell» målform. At noe er offisielt, betyr her at det er fastsatt eller godkjent av myndighetene. Bokmål er altså et sett av retningslinjer som styresmaktene i landet har vedtatt for hvordan norsk språk skal skrives. Hvor lenge snakket nordmenn dansk? Husk for øvrig: Dansker og nordmenn har alltid kunnet forstå hverandres tale. Norge og Danmark var et nesten sammenhengende område inntil freden i Roskilde i 1658. Et skille mellom «norsk» og «dansk» som det vi har i dag, eksisterte ikke på 1600-tallet.

Hvordan Grunngav Wergeland sitt språksyn?

Henrik Wergeland mente at norske ord og uttrykk skulle brukes innenfor det danske skriftspråket, men med varsomhet. Hvordan grunngav Wergeland sitt språksyn? Talemålssituasjonen i Norge i 1814 var slik at det var fremdeles dansk skiftspråk.

By Anatole Hambright

Hvor mange snakker nynorsk i dag? :: Er Oslo en del av Viken?
Nyttige lenker