Hvor ble Veiviseren filmet?
«Veiviseren» av regissør Nils Gaup ble spilt inn på 80-tallet, blant annet i Finnmark. Under innspillingen av filmen som er kåret til beste nordnorske film, opplevde produksjonsteamet å måtte jobbe helt ned i 47 minusgrader på det verste.
Derav, når ble veiviseren laget?
Veiviseren eller Ofelaš er en norsk-samisk film fra 1987 om en samegutt som kjemper for både sitt eget og andres liv. Actionfilmen er innspilt på nordsamisk og således den første samiskspråklige spillefilmen. Den er filmregidebuten til norsk-samiske Nils Gaup, som også skrev manuset. Hva handler sagnet Ofelas eller Veiviseren om? I Veiviseren tar Gaup utgangspunkt i et gammelt samisk sagn fra 1200-tallet. En same blir tatt til fange av en karelsk røverbande (tsjudene). Valget står mellom å bli drept eller forråde sitt eget folk. Men den samiske veiviseren klarer med kløkt å lede angriperne utfor et stup.
Hvilke verdier står sentralt i den samiske kulturen som skildres i filmen?
Sentralt i handlingen står samenes levesett, åndsliv/tro/overtro/filosofi, forhold til naturen, språk og deres geografiske tilholdssted. I forhold til dette, hva kalles den skatten samene måtte betale til den norske kongen? Finneskatten, eller finnskatt, finnkaup, lappeskatt eller sameskatt, var en skatt som samene (tidligere kalt «finner») på det området vi i dag kaller Nordkalotten måtte betale til øvrigheten; enten til kongen eller til noen som hadde rett til å kreve inn på hans vegne. Begrepet er mest brukt i sagalitteraturen.
Hvilke norske filmer har fått Oscar?
Nils Gaups Veiviseren (1987) Berit Nesheims Søndagsengler (1996) Petter Næss' Elling (2001. Joachim Rønning og Espen Sandbergs Kon-Tiki (2012) Du kan også spørre hva slags mat spiser samene? kjøtt fra rein og småvilt hos reindriftssamene og mest ku, sau og geit hos sjøsamene. fisk fra havet, fjordene og innlandsvannene. egg og kjøtt fra fugler. bær og planter fra myrer og vidder.
Kva trur samane på?
Samenes religion var en naturreligion og besto av flere guder. De trodde på ånder og at naturen var besjelet. Hva ofret samene til gudene? Samene ofret også til steinguder, sieiddit. Disse kunne ha en spesiell form eller utseende eller kort og godt bare være definerte kraftsentra der gudenes krefter holdt til i lokalmiljøet.
Hva er en Tsjude?
Tsjuder (slavisk: чудь, finsk: tšuudit) betegner i tidlige russiske annaler forskjellige finsk-ugriske folkeslag i området som nå er Finland, Estland og Nordvest-Russland.
Similar articles
- Hvor mange mm er en kvart tomme?
- Hvor langt er 20 tommer?
- Hvor mange prosent av Norges befolkning snakker nynorsk?
- Hvor mange prosent av Norges befolkning snakker bokmål?
- Hvor mange i Norge snakker norsk?
- Hvor mange språk blir snakket i Norge?
- Hvor mange ord i det norske språk?
- Hvor mye koster iPhone 11?
- Hvor mange lånord har norsk?
- Hvor mange nynorskbrukere i Norge?