Hjem > H > Hvor Snakker Man Jærsk?

Hvor snakker man jærsk?

Jærsk er navnet på talemålet eller dialekten på Jæren. Det hører til de sørvestlandske dialektene. Jærsk tales i kommunene Klepp, Time, Hå, Gjesdal og Bjerkreim.

Les mer

Har Stavanger palatalisering?

Det er ingen palatalisering. Det er ingen apokope. Hvordan min valgte dialekt skiller seg fra andre dialekter i samme landsdel. Tananger sosiolekten skiller seg ut på en del måter fra andre sosiolekter i Stavanger, fordi den ikke er så bred. Hva er Norges styggeste dialekt? Norges befolkning har talt, og den styggeste dialekten denne gangen ble rogalandsdialekten. I mandagens episode av «Brille» her på NRK fikk Rogaland flest stemmer for den verste dialekten, etterfulgt av Hordaland og Sogn og Fjordane. Det var derfor skarre-r'en som fikk gjennomgå.

Følgelig, hvor snakker man stavanger dialekt?

Stavanger-dialekt er talemålet som brukes i Stavanger. Tilsvarende, hva er typisk bergensk dialekt? Bymålet i Bergen skiller seg sterkt ut fra de andre dialektene i Hordaland. Bergensdialekten har infinitivendelse på -æ: å skrivæ, å kåmmæ, mens bygdene rundt byen har infinitiv på -a: å skriva, å kåma. Dialekten i Bergen har bare to kjønn i substantivbøyinga, det heter solen og månen, jenten og gutten.

Hvor snakker man vestnorsk?

Vestnorsk som gruppe utgjøres av talemålene i Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark. Til sammen utgjør antall brukere av denne dialektgruppen rundt 1,9 millioner mennesker. Har Stavanger dialekt tjukk l? dialekt kjennetegn

Skarre-r. har ikke tjukk l. ikke palatisering. Æ-lyden blir vanligvis byttet ut med en e-lyd.

Angående dette, har stavanger tjukk l?

De fleste vestnorske dialektene har ikke tjukk l. Et unntak er romsdalsdialekten, som har trekk både fra vestnorsk og østnorsk. Deretter, hvor er det palatalisering? Palatalisering (også kalt muljering) er en modifisering av uttalen av en konsonant som skjer ved at tungen presses mot den harde gommen (se artikulasjonssted). Palatalisering er vanlig i norske dialekter nord for Sognefjorden og Mjøsa, men finnes også i mange andre språk, f. eks. italiensk og russisk.

Deretter, hva kjennetegner sunnmørsdialekt?

Typiske sunnmørske ord: He (har), fæ (får), gjenge (går), stende (står), fole (veldig), låke (vondt), haude (hodet). «Ej he fole låkt i haude» betyr da «Jeg har veldig hodepine». Sunnmørsk har en tydelig rulle-r, men grensen for skarre-r er på vei nordover.

By Seko Spreen

Hva er Norges fineste dialekt? :: Hva er typisk bergensk dialekt?
Nyttige lenker