Hjem > H > Hva Er Norges Fineste Dialekt?

Hva er Norges fineste dialekt?

19 norske dialekter fra hele landet – en fra hvert fylke - ble plukket ut. Gjennom sommeren har P4s lyttere kåret den vakreste, eller mest populære om du vil. Det ble en svært jevn kåring, og etter mange tusen stemmer sto til slutt Telemark-dialekten igjen som vinneren.

Les mer

Deretter, hva er norges mest irriterende dialekt?

I en landsomfattende undersøkelse InFact har utført for PurDialekt mener nesten en av fem spurte at bergensk er den mest irriterende dialekten her til lands. 19,7 prosent synes bergensere er de mest plagsomme å høre på. Nordlendingene på andreplass får 12 prosent av stemmene. Folk spør også hva betyr grævla? Dette ordet blir brukt om ting som er grove å høyre på eller sjå på. Ifølgje språkdirektøren er grævligt og grævla nesten-banning. For mange på Sør-Vestlandet blir orda sett på som eit erstatningsord for jævlig.

Dessuten, hvor kommer stavanger dialekten fra?

- Vi har mange spesielle dialektord i Stavanger, og i Rogaland for øvrig. Det er en rotfast dialekt, som bygger på tradisjon, samtidig som det er et åpent samfunn, som stadig tar inn nye impulser. Hvordan snakker de i Rogaland? Bymål og bygdemål

I Stavanger har ein tradisjonelt hatt to «dialekter». Folkemålet (også kalla gadespråget) på den eine sida og det høgare talemålet på den andre. Folkemåla i Stavanger og Sandnes har tradisjonelt hatt mange Jær-målmerke i språket. Folkeleg Stavanger-mål har tre kjønn: ein båd, ei sol, et hus.

Hva er en tjommi?

Ordet er i slekt med det engelske "chummy" eller "chum", og betyr "kompis", "kamerat", "venn". Det opprinnelige engelske ordet ble skrevet "cham", som går tilbake til "chamber" - rom, værelse, kammer(s). Hvilken dialekt snakker de i Bergen? Fun fact: På Bergensk er det blant mange, særlig den eldre genereasjonen, vanlig å bøye personnavn og bergensk er en av få dialekter som gjør dette i Norge. I Bergen legger en ofte til -en ending på slutten av navnet til personer en kjenner veldig godt eller er i familie med, når en snakker om dem.

Hva betyr Hallaien?

Hallaien er bergensk for hallo. Du kan også spørre har vestnorsk palatalisering? Vestnorsk har palatalisering i både hoved- og endestavelser. Eksempler på dette er dagen, som blir til dajen, og strand, som blir til strannj. Nord-Norge, Øst-Norge og Trøndelag har kun palatalisering i hovedstavelser.

Dessuten, hva er forskjellen på dialekt og sosiolekt?

Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter.

By Hickey Gawlas

Hvor brukes itte? :: Hvor snakker man jærsk?
Nyttige lenker