Hjem > H > Hvor I Norge Er Det Vanlig Med Orografisk Nedbør?

Hvor i Norge er det vanlig med orografisk nedbør?

Hvor finner vi mye orografisk nedbør? Vi har mye orografisk nedbør her på Vestlandet og i Nord-Norge fordi fuktige luftmasser som kommer inn fra havet i vest i vestavindsbeltet, møter disse fjellene, stiger opp, avkjøles, kondenserer og gir regn.

Les mer

Dessuten, hva avgjør om nedbøren faller ned som regn eller snø?

Temperaturen like over bakken avgjør om nedbøren faller som snø eller regn. I forhold til dette, hvor mye er 1 mm nedbør? Nedbøren oppgis i millimeter (mm), som tilsvarer liter pr. m². Faller det 10 mm nedbør på et areal på 100 m², tilsvarer det en vannmengde på 1000 liter (1 tonn).

Og et annet spørsmål, hva består regn av?

Regn er dråper av vann som faller til jordoverflaten. Det er en av flere former for nedbør, sammen med snø, hagl, sludd og yr. Nedbøren kalles gjerne regn hvis dråpene har diameter over cirka 0,5 millimeter. Hvordan oppstår fønvind? Føn eller føhn er en spesielt varm, tørr vind som kommer ned fra en fjellkjede. Den oppstår når fuktig luft presses opp langs fjellkjeden, avgir det meste av fuktigheten som orografisk nedbør og kommer ned igjen på lesiden som tørr og relativt varm luft.

Hva betyr tempererte soner?

Tempererte soner er klimabelter mellom polarsirklene og vendesirklene på de to jordhalvkuler, kalles henholdsvis den nordlige og sørlige tempererte sone. Også, hva kjennetegner tempererte soner? Temperert klima er et klima man finner mellom de arktiske og de subtropiske områdene. Områder med temperert klima har oftest omtrent like lang sommer som vinter, men vinterens temperatur kan variere – noen områder med temperert klima har vintre som ikke er kaldere enn mai måned i Norge.

Hva heter de forskjellige klimasonene?

Verden er delt inn i forskjellige klimasoner. Vi har fire hovedklimasoner og to av disse deles i undersoner. Grunnlaget for denne inndelingen er variasjon i klimaet, vegetasjonen, lufttrykket og den gjennomsnittlige temperaturen. De fire hovedsonene er: arktisk, temperert, subtropisk og tropisk. Hvordan oppstår fralandsvind og pålandsvind? - Fralandsvind: På kvelden er det fralandsvind. Det vil si at havet er varmere enn bakken, og varm luft fra havet og danner skyer. Bakken er kaldere enn havet. Det er lavtrykk på havet, men høytrykk på landet.

Du kan også spørre hva er pålandsvind enkelt forklart?

Pålandsvind oppstår ved at bakken på en varm sommerdag blir varmet opp hurtigere enn havet. Når bakken varmes opp, blir luften over bakken også varmet opp, og den stiger til værs. Det blir da et svakt lavtrykk over land. Vannet er da kjøligere enn landjorda, og her synker luft ned.

By Carmelo Mazikowski

Hvilke tre muligheter så man for seg for skriftspråket i Norge etter 1814? :: Hva er konvektiv nedbør Orografisk nedbør og Frontnedbør?
Nyttige lenker