Hjem > N > Når Regnes Et Språk Som Døende?

Når regnes et språk som døende?

Døde språk eller utdødde språk er språk som ikke lenger brukes som morsmål av en gruppe mennesker. Ordet brukes særlig om språk som ikke lenger tales som dagligspråk i et samfunn, men som er kjent gjennom skriftlig overlevering og kan brukes som talespråk for visse formål.

Les mer

Så, kommer norsk til å dø ut?

Det norske språket kommer ikke til å forandre seg så veldig mye på hundre år, tror språkforskerne. Men fremtidsmenneskene kommer til å bruke ord som vi ikke har i språket vårt i dag. Det kan for eksempel være engelske ord. De bruker vi allerede mange av. Dessuten, hvor mange språk dør hver dag? 5000 levende språk i verden i dag. I snitt dør 30–60 språk hvert år. Hvilke måter å forstå verden på er det som da forsvinner for godt? På samme tid som noen språk dør, vokser verdens mest utbredte språk eksplosivt.

Også, hvor mange språk er det i hele verden?

Anslagene over hvor mange språk det finnes i verden i dag, varierer mellom rundt 6000 og 7500, blant annet på grunn av problemene med å definere skillet mellom språk og dialekter. Det toneangivende registeret og forskningsprosjektet Ethnologue opererer per 2013 med tallet 7105. Hvor mange snakker lulesamisk? Antall samer beregnes til å utgjøre i overkant av 100 000 mennesker. Av disse benytter bare ca. 15 % et samisk skriftspråk, og man regner med at kun 30 % av de med samisk bakgrunn kan snakke et samisk språk. De språka som brukes skriftlig i størst grad er nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk.

Hvorfor døde det norrøne språket ut i Norge?

Med reformasjonen ble dansk administrasjons- og kirkespråk, og dermed døde norrønt raskt ut som et skriftlig språk. Muntlig levde det videre i dialektene, men også disse ble utsatt for sterk påvirkning fra dansk. Elementer fra norrønt språk kan gjenkjennes i enkelte dialekter, f. Du kan også spørre er det norske språk truet? De fleste språkvitere er enige om at norsk som språk ikke er truet av engelsk i dag. Det er med andre ord intet som tyder på at norsk i overskuelig framtid vil bli erstattet av engelsk, og derved lide det som kalles språkdød.

Hvorfor forsvinner språk?

Men de mest vanlige tallene er at verden i dag har rundt 6000 til 7000 språk. Mellom halvparten og 90 prosent av dem kan forsvinne innen 2100, ifølge Cambridge Handbook of Endangered Languages. Forklaringen er ofte at de unge ikke bruker språket. Og grunnen til dette henger sammen med kolonihistorien. Er dialektene truet? De fleste nordmenn er stolte av at vi har så mange dialekter, men likevel ser vi at dialektene er truet. Flere steder i Norge er det bare den eldre generasjonen som holder på dialekten sin.

Man kan også spørre når døde latin ut?

ble latin vestkirkens språk, en stilling det beholdt gjennom hele middelalderen. Latin ble dermed det internasjonale språket som Vestens lærde kommuniserte på. Latin opphørte å være morsmål ca. år 600.

By Johnath Springsteen

Hvordan henger språk og kultur sammen? :: Hvordan kom det engelske språket til Australia?
Nyttige lenker