Hjem > H > Hvor I Norge Finner Vi Palatalisering?

Hvor i Norge finner vi palatalisering?

Palatalisering finnes på norsk blant annet i trøndersk og nordnorsk. I russisk og irsk har de fleste konsonanter en vanlig og en palatalisert form.

Les mer

Derav, hvor brukes tjukk l?

Tjukk l er en språklyd som finnes i en rekke norske dialekter på Østlandet, i Romsdal og på Nordmøre, i Trøndelag, på Helgeland opp til Nord-Salten og enkelte andre steder. Den regnes som et av hovedskillene mellom øst- og vestnorske dialekter. Hvorfor endrer talemålet seg? Årsakene til at dialektane endrar seg, er oftast å finna i den moderne samfunnsutviklinga. Særmerkt for utviklinga i det norske samfunnet etter siste verdskrigen er at det mellom anna har skjedd store forandringar i busetjingsmønsteret. Folk flyttar mykje, og mange buset seg i byar og i tettbygde strok.

Hvorfor mister vi dialekter?

Fjell, daler og fjorder har opp gjennom tidene skapt stengsler mellom folk, slik at ulike ord, uttrykk og grammatiske former har utviklet seg forskjellig. Slik er det ikke lenger. Takket være moderne kommunikasjon og teknologi og stor mobilitet, er avstandene mellom folk blitt mindre, mens kontakten øker. Følgelig, hvem bestemmer hvilke endringer som skjer i språket? Hvem bestemmer hvilke endringer som skjer i språket i dag? Hvorfor er det forskjell på endringer i tale og skriftspråket vårt? Det muntlige språket endrer seg fortere, det er lettere å akseptere endringer i talespråket. Politikerne vedtar endringer i skriftspråk, og de har i oppgave å verne språket.

Hva er Talemålsvarianter?

Talemålsvarianter som viser at språkbrukeren hører til ei bestemt sosial gruppe, kallar vi sosiolekter. I Oslo markerer talemålet hvilken del av byen folk kommer fra, men også hvilken sosial gruppe de identifiserer seg med. Følgelig, hvem sier itte? Helt sør i Østfold er formen ente eller inte. Rundt Mjøsa og i flatbygdene på Østlandet sier de itte. I Trøndelagsfylkene og noe ut på Nordmøre heter det itj.

Følgelig, hva er standardisert talemål?

Eit standardtalemål er eit overregionalt talemål som blir rekna som meir nøytralt enn andre talemålsvariantar. Som regel er standartalemålet knytt til hovudstaden i eit land, og i mange land er dette det offisielle talemålet i landet, slik som f. eks. RP i England. Man kan også spørre hvor mange filippinske språk er det? - Det er 105 språk på Filippinene, og de tilhører den austronesiske språkfamilien. Det kan også være 110, for det er fem språk som er uavklart, om de er språk eller dialekter.

Angående dette, har norge flere dialekter enn andre land?

Dette er en viktig grunn til at vi har så mange dialekter i Norge. Språket kunne utvikle seg forskjellig på hvert sted, uten at endringene spredte seg til resten av landet. Dialektene står sterkere i Norge enn i mange andre land, der flertallet i dag snakker standardisert talemål som gjerne ligner på skriftspråket.

By Corie

Er spissmus skadedyr? :: Hvor mange dialekter er det i Norge?
Nyttige lenker