Hjem > H > Hvordan Var Den Språklige Situasjonen I Norge I 1814?

Hvordan var den språklige situasjonen i Norge i 1814?

Hvordan var talemålssituasjonen her i landet i 1814? Overklassen med dannet tale (dansk) og bygdene med dialekter. Dette er ikke bare et språkpolitisk problem, men et politisk problem. Språkstriden var alvorlig med tanke på at Norge skulle utvikle seg til å bli et demokrati.

Les mer

Hvordan kan en lesebok få betydelig språklig påvirkningskraft?

En lesebok kan få betydelige språklig påvirkningskraft fordi det er jo noe av det første barna lærer når de begynner å lese. Dessverre var det i denne leseboka ikke ment at man skulle bruke alle formene som stod i boka, derfor lærte elevene feil. Disse feilene ble etter hvert kalt «Rolfsen-feil». Folk spør også hva har asbjørnsen og moe skrevet? Asbjørnsen og Moe er de to norske folkeminnesamlerne Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe. De samlet det som i dag er de mest kjente norske folkeeventyrene, og kalles Asbjørnsen og Moes folkeeventyr. Asbjørnsen samlet eventyr og sagn fra midten av 1830-årene, og begynte samarbeidet med Jørgen Moe i 1837.

Folk spør også hvilke eventyr skrev asbjørnsen og moe ned?

I denne boken finner du eventyr som Pannekaken, Per, Pål og Espen Askeladd, Askeladden som kappåt med trollet, De tre bukkene Bruse, Kvitebjørn kong Valemon og alle de kjente og kjære eventyrene som Asbjørnsen og Moe samlet på sine reiser. Tilsvarende, hva skjedde i 1885 i norge? Da vedtaket om jamstilling ble fattet i 1885, var det 78 stortingsrepresentanter som stemte for, alle fra Venstre, og 31 som stemte mot, alle så nær som to fra Høyre. 137 år etter jamstillingsvedtaket har over en halv million nordmenn nynorsk som førstespråk.

Hva innebar jamstillingsvedtaket?

Jamstillingsvedtaket var et vedtak fattet av Stortinget som sidestilte riksmål (bokmål) og landsmål (nynorsk). Dette vedtaket er gjeldende også i dag og skal sørge for at bokmål og nynorsk er likestilte i offentlig språkbruk. Hva var den dannede dagligtale? Dannet dagligtale betegner på norsk en dialekt- og sosiolektfri uttale av et landsomfattende mål, gjerne i overregionale media.

Hvilket politisk parti støttet riksmål?

Tidlig 1900-tallet

Den offisielle norske språkpolitikken utover 1900-tallet, styrt av Venstre og etterhvert overtatt av Arbeiderpartiet, var et forsøk på å smelte sammen riksmålet og landsmålet (i 1929 forandret til henholdsvis bokmål og nynorsk) til ett skriftspråk – samnorsk.
Og et annet spørsmål, hvordan har det norske språket forandret seg? Norsk har utviklet seg fra det felles skandinaviske språket urnordisk som ble brukt i perioden 200 til 500. Skriftlige kilder av urnordisk finner vi i runeinskripsjoner. Urnordisk må ha vært gjensidig forståelig med de vestgermanske språkene, som blant annet engelsk, tysk og nederlandsk har utviklet seg fra.

Følgelig, når var moderne norsk?

Den språkhistoriske perioden frå 1525 blir kalla moderne norsk eller nynorsk. I denne perioden oppstår både bokmål og nynorsk som skriftspråk, og avløyser dansk som skriftspråk i Noreg.

By Kirt Burakowski

Hva var verdens mest brukte emoji i 2017? :: Hva menes med dansketiden?
Nyttige lenker