Hjem > H > Hva Skjedde På Stiklestad 29. Juli 1030?

Hva skjedde på Stiklestad 29. juli 1030?

Slaget på Stiklestad er et av norgeshistoriens mest kjente slag. Det fant sted på Stiklestad i Trøndelag (i dag Verdal kommune) 29. juli, sannsynligvis i år 1030. I slaget ble den norske kongen Olav Haraldsson drept av en trøndersk bondehær.

Les mer

Angående dette, hva skjedde med olav den hellige etter han døde?

Den døde kroppen ble lagt i et skur, og en blind mann fikk synet igjen da han gned øynene med vannet Olav hadde blitt vasket i. Liket ble etterhvert begravd på en sandbanke ved Nidelva, og da kista ble gravet opp igjen hadde negler og hår vokst. Bare et år etter sin død ble Olav lyst hellig av sin biskop, Grimkjell. Angående dette, hva skjedde i norge i år 1030? Slaget på Stiklestad den 29. juli 1030 er et av de mest berømte slagene i Norges historie. I dette slaget mistet kong Olav Haraldsson livet. Han ble ett år etter helgenerklært, og slaget er regnet som en milepæl for innføringen av kristendommen i Norge.

Hvem drepte Olav Tryggvason?

Av Louis Moe. Kong Olav falt i et sjøslag ved Svolder i år 1000, etter å ha blitt slått av en allianse bestående av danskekongen Svein Tjugeskjegg, den svenske kongen Olof Skötkonung og ladejarlen Eirik Håkonsson. Hvorfor blir han kalt Olav den hellige? Olav Haraldssons viktigste rolle i tidlig norsk historie var likevel ikke kongsgjerningen, men helgennærværet i det norske samfunnet etter hans fall på Stiklestad. Allerede året etter hans fall ble hans legeme tatt opp, erklært hellig av kirken, lagt i skrin og satt på høyalteret i Klemenskirken i Nidaros.

Man kan også spørre hvor lenge var olav i viking før han ble hærfører?

Målet til Olav var å kristne hele Norge. Illustrasjon: Melkeveien designkontor. Allerede som 12-åring dro Olav Haraldsson på vikingtokt. Han var med over hele Nord-Europa, og før han fylte 15 år, var han høvding for en hær av vikinger som herjet i Frankrike og England. Dessuten, hvor er olav tryggvason gravlagt? Snorre forteller at Olav Haraldssons lik kort tid etter slaget på Stiklestad i 1030 ble bragt til Trondheim. Der ble liket gjemt i et skur over natten før det ble gravlagt. Etter ett år ble graven åpnet, og kisten med den helgenerklærte kongen ble plassert på alteret i Klemenskirken. Der sto kisten i omlag 25 år.

Hvem er Harald Hardråde og hva er han kjent for?

Harald III Hardråde (født 1015 på Ringerike, falt 25. september 1066 ved Stamford Bridge i England var konge av Norge fra 1045 til sin død. Han regnes ofte som den siste vikingkonge, og det er ikke uvanlig å sette vikingtidas slutt til hans død. Angående dette, hvordan ble harald hardråde rik? I flere år skal Harald ha kjempet for keiseren på Sicilia og i Bulgaria, og til slutt tjenestegjort i keiserens livgarde. Da han vendte hjem til Norge, hadde han ifølge sagaene samlet seg store rikdommer. På tilbakereisen gjennom Gardarike giftet han seg med storfyrst Jaroslavs datter Ellisiv.

Også, hvorfor olav digre?

Då Olav vart konge i Noreg i 1015, skal noko av det første han gjorde ha vore å kjekle med svenskekongen Olof Skötkonung. Dei skal ha krangla om grenser og skatt, mellom anna. Svenskekongen vart så sur at ingen i Sverige fekk lov til å ein gong nemne Olav Digre sitt namn.

By Terrie Visconti

Hvem var det som kristnet Norge? :: Hva skjedde med mellomnorsk?
Nyttige lenker