Hjem > H > Hva Var Hovedtanken Bak 1917 Reformen?

Hva var hovedtanken bak 1917 reformen?

Hva var hovedtanken bak 1917 - reformen? 1917 -reformen regnes som den første samnorskreformen. Den baserte seg på frivillighet ved å både ha obligatoriske former og valgfrie former. Målet var at landsmålet og riksmålet skulle «smelte» sammen til et skriftspråk (samnorsk).

Les mer

Når ble landsmålet formelt Jamstilt med det almindelige Bogsprog og når ble landsmålet først tatt i bruk i skolen?

Når vart landsmålet jamstilt med «det almindelige Bogsprog»? Landsmålet ble likestilt med det almindelige Bogsprog i 1885. Det var to offisielle skriftspråk i landet, det dominerende var langt på vei dansk, mens Ivar Aasens landsmål bygde på norske bygdemål. Så, hva var den dannede dagligtale? Dannet dagligtale betegner på norsk en dialekt- og sosiolektfri uttale av et landsomfattende mål, gjerne i overregionale media.

Ta dette i betraktning, hvorfor ville man beholde dansk som skriftspråk?

Det første alternativet var å beholde dansk som skriftspråk. De fleste embetsmenn stemte for dette alternativet. De så på Danmark som en kulturnasjon, og ville beholde tett kontakt. En kjent person som stemte for dette alternativet, var dikteren Johan Sebastian Welhaven. Du kan også spørre hvilke virkemidler ble tatt i bruk i 1938 reformen for å føre de to skriftspråkene nærmere hverandre? Hvilke virkemidler ble tatt i bruk i 1938 reformen for å føre de to skriftspråkene nærmere hverandre? Bløte konsonanter ble harde, en god del ord ble fornorsket, og diftonger ble innført.

Tilsvarende, hvorfor endringene i rettskrivningsreformen fra 1938 skapte debatt?

Reforma var eit forsøk på å gå vidare i den språkpolitiske retninga som var staka ut gjennom dei såkalla valfrie endringane i 1917-rettskrivinga. Tanken var å basere seg på språkdrag med grunnlag i austnorsk folkemål både i bokmål og nynorsk. Hva vil Foreldreaksjonen mot samnorsk? Foreldreaksjonen mot samnorsk vart organisert av Riksmålsforbundet i 1951 for å motarbeide politikken med språkleg tilnærming for eit samnorsk skriftspråk. Aksjonen organiserte ein retteaksjon; foreldra vart oppmoda om å «rette» radikale skrivemåtar i lærebøkene.

Også, hva er samnorsktanken ut på?

Samnorsktanken/Politikken gikk ut på at man ville smelte sammen de to norske målformene, til samnorsk. Når kom det rettsskrivningsreformer i perioden 1901-1938? 1901 Reformen - Kutte ut stor bokstav i substantiv og flertallsending i verb. Dessuten, hvordan har det norske språket forandret seg? Norsk har utviklet seg fra det felles skandinaviske språket urnordisk som ble brukt i perioden 200 til 500. Skriftlige kilder av urnordisk finner vi i runeinskripsjoner. Urnordisk må ha vært gjensidig forståelig med de vestgermanske språkene, som blant annet engelsk, tysk og nederlandsk har utviklet seg fra.

Når sluttet vi å si de?

Utover i 1970-årene skjedde det en stor omveltning, og etter 2000 har høflig tiltale mer eller mindre forsvunnet ut av bruk på norsk. Det var på slutten av 1700-tallet at den høflige tiltaleformen «I» (egentlig en flertallsform, «dere», bevart i moderne dansk) ble avløst av «De».

By Cyd Kavanaugh

Hva skjedde med mellomnorsk? :: Hvorfor var det på 1950 tallet Stor motstand mot samnorsken?
Nyttige lenker