Hjem > H > Hva Var 1917 Reformen?

Hva var 1917 reformen?

1917-reforma er den første samnorskreforma. Rett nok hadde ein teke omsyn til det andre målet i standardiseringa av landsmålet i 1901 og dansk-norsken i 1907, men 1917-reforma var den første som gjaldt begge skriftmåla, som no blei kalla landsmål og riksmål.

Les mer

Også, hvorfor mislyktes samnorsk?

Det største problemet med samnorsken var at den påbød ordformer som ikke har litterær tradisjon. Språklige endringer kan ikke skje fort og i strid med språkets rolige utviklingsgang. 1917-reformen kom for tidlig, bare ti år etter den forrige. Hva gikk 1938 reformen ut på? 1938. Enda større motstand møtte 1938-reformen, som brøt radikalt med det tradisjonelle skriftspråket. Reformen delte de tillatte formene i to klasser: hovedformer og sideformer. Hovedformene skulle brukes i lærebøker, mens sideformene var tillatt for skoleelever.

Også, hvordan ble riksmål til?

Moderne riksmål oppstod i konkurranse til den samnorskpregede bokmålsnormeringen i første halvdel av 1900-tallet som følge av den norske språkstriden, og baserer seg på 1907-reformen av bokmålet, den gang kalt riksmål, og på deler av 1917-reformen. Hva er karakteristisk for 1917 reformen? Hva er karakteristisk for 1917-reformen? 1917 Reformen hadde som hensikt å samle bokmål og nynorsk til ett ved å innføre ortofone prinsipp i begge målformene.

Og et annet spørsmål, hva var liberaliseringsvedtaket?

Liberaliseringsvedtaket for bokmål kom i 1981. Formålet var å åpne for større valgfrihet i språket. Kva fekk opphevinga av NRKs monopol på radio og fjernsyn å seie for det språklege mangfaldet i landet? Tilsvarende, hva skjedde med samnorsktanken? I 1980 vart bokmålet igjen normert, og mange av formene frå 1917 kom inn att i bokmålet. Formelt sett vara samnorsktanken fram til 2002, med opprettinga av Språkrådet. Språkrådet si oppgåve er ikkje å normere nynorsk og bokmål i retning av kvarandre, men å styrke norsk språk.

Tilsvarende, hva skjedde med samnorsken?

«Samnorsk» blir også brukt nedsettende om det radikale bokmålet som ble innført ved rettskrivningsreformen av 1938, og da særlig den nynorsknære varianten som preget skolens lærebøker i 1940- og 50-årene. Samnorsken ble offisielt oppgitt i 2002, da Odelstinget vedtok å oppheve paragraf 1b i Lov om Norsk språkråd. Deretter, hva var tanken bak samnorsk? Tanken om å redusere skilnadene mellom dei to skriftspråka bokmål og nynorsk slik at dei etter kvart kunne vekse saman til eitt, hadde vore framme alt i 1880-åra. Tanken kom til å prege rettskrivingsreformene til og med læreboknormalen av 1959.

Ta dette i betraktning, hva var hensikten med reformene i 1917 og 1938?

Rettskrivningsreformene i 1917 og 1938 representerte begge betydelige skritt i retning et framtidig samnorsk skriftspråk. Reformene skapte strid og motstand nettopp på grunn av samnorskpolitikken som lå til grunn for de endringene som ble foretatt i både bokmål og nynorsk.

By Waugh

Hva er de viktigste endringene i nynorsk etter 2012 reformen? :: Hva er WPS knappen på ruteren?
Nyttige lenker