Hjem > H > Hva Er Karakteristisk For 1917 Reformen?

Hva er karakteristisk for 1917 reformen?

Hva er karakteristisk for 1917-reformen? 1917 Reformen hadde som hensikt å samle bokmål og nynorsk til ett ved å innføre ortofone prinsipp i begge målformene.

Les mer

Hvilket politisk parti støttet riksmål?

Tidlig 1900-tallet

Den offisielle norske språkpolitikken utover 1900-tallet, styrt av Venstre og etterhvert overtatt av Arbeiderpartiet, var et forsøk på å smelte sammen riksmålet og landsmålet (i 1929 forandret til henholdsvis bokmål og nynorsk) til ett skriftspråk – samnorsk.
I forhold til dette, kva for språkpolitiske vedtak gjorde stortinget i 1885 og 1929? Aksjonen nådde inn i Stortinget då 41 stortingsmenn i februar 1885 gjorde framlegg om at landsmålet måtte få «full Rett og Fridom jamsides med Bokmaalet». Vedtaket kom etter det som truleg er den mest omfattande språkdebatten i Stortinget nokon gong. Den store prinsippdebatten kom 29.

Hvor mange nynorskbrukere i Norge?

Noen statistikk over nynorskbrukere finnes ikke, men tallet blir alminnelig antatt å ligge mellom 10 og 15 prosent. Også, når ble riksmål til bokmål? I 1907 var dansken i Norge reformert nok til å kalles sitt eget språk. Skriftspråket fikk navnet riksmål. I 1929 ble det omdøpt til bokmål av Stortinget.

Hva er det opprinnelige norske språket?

Norrønt/gammelnorsk: ca. 700 til 1350. Angående dette, hva er et skriftspråk? Skriftspråk, språk som uttrykkes i skrift; skrevet språk. I vid forstand en skriftform som er felles for flere dialekter og et større geografisk område.

Følgelig, hva var skriftspråket i norge fra 1400 tallet til 1800-tallet?

Artikkelstart. Mellomnorsk er ei nemning på språket som vart snakka og skrive i Noreg i seinmellomalderen, frå rundt 1370 til 1525. Mellomnorsk avløyste norrønt og utvikla seg vidare til nynorsk. Så, hva er det almindelige bogsprog? Og dette er egentlig ganske typisk for mye av det som ble skrevet i Norge ved inngangen til 1900-tallet, og som karakteriserte den språknormen som gjerne ble omtalt som «det almindelige Bogsprog ».

Hva preget språkdebatten på 1900-tallet?

Drømmen om et samnorsk språk

I første halvdel av 1900-tallet handlet derfor språkpolitikken i Norge om hvordan en kunne få de to målformene til å nærme seg hverandre. I 1907 blei mange danske former erstattet med norske i det som da blei kalt "riksmålet". I 1917 vedtok Stortinget en reform som gjaldt begge målformer.

By Anny Sugahara

Hva betyr fylkesvei? :: Når kom landsmålet?
Nyttige lenker