Hjem > H > Hva Gikk Marxisme Ut På?

Hva gikk marxisme ut på?

Marxisme er en samfunnsteori som på grunnlag av sin sterke kritikk av kapitalismen tar til orde for dype økonomiske og politiske forandringer for å skape et nytt, kommunistisk samfunn. Den er basert på Karl Marx' (1818–1883) og delvis også Friedrich Engels' (1820–1895) tanker.

Les mer

Hva var Karl Marx opptatt av?

Karl Marx var en tysk filosof, økonom og politisk tenker. Han var blant de første filosofene som ga oppmerksomhet til den nye arbeiderklassen som vokste fram etter den industrielle revolusjonen. Han var også den viktigste bidragsyteren til etableringen av kommunismen. Marx' politiske filosofi kalles marxisme. Så, hva er forskjellen på marxisme og kommunisme? Marx skilte mellom offentlig og felles eiendom; under kommunismen ville det sosialistiske offentlige eierskapet (hvor staten kontrollerer produksjonsmidlene) erstattes med felleseie, hvor produksjonsmidlene eies av arbeiderne i fellesskap.

Hva sa Karl Marx om religion?

Det Karl Marx mente med at religion er folkets opium er at det virker som et smertestillende middel, slik at det blir lettere å holde ut fattigdom og ufrihet, i stedet for å kjempe mot undertrykkerne. Det er særlig fire slags negative virkninger av religion som ofte blir tatt opp i religionkritikken. Hva menes med historisk materialisme? Historisk materialisme er et fellesnavn på alle historiesyn som tillegger materielle forhold (naturforhold og økonomi) grunnleggende vekt som bevegende kraft i samfunnsutviklingen. En motsetning til historisk materialisme er idealisme.

Hva skilte tsarens politikk i Russland fra den som ble ført i vesten?

Hva skilte tsarens politikk i Russland fra den som ble ført i Vesten? Tsaren i Russland nektet å demokratisere landet. I vestlige industriland ble ønsket om revolusjon dempet fordi arbeiderne gradvis fikk stemmerett, egne politiske partier, fagforeninger og økt levestandard. Så, hva var teorien til karl marx? Den tyske filosofen Karl Marx hadde et konfliktteoretisk perspektiv på samfunnet. Han mente at det kapitalistiske samfunnet var preget av store økonomiske forskjeller og en klasse som undertrykker den andre.

Hva menes med Konfliktperspektivet?

En forsker med et konfliktperspektiv vil ofte være opptatt av maktforholdene i samfunnet og det som ikke fungerer, mens en forsker med et harmoniperspektiv forsøker å se på hva som faktisk fungerer, og hvordan ulike sosiale fenomener virker sammen. Folk spør også hva vil det si å være kapitalist? Kapitalisme er et økonomisk system basert på at den økonomiske virksomheten organiseres av kapitaleiere som benytter sin kapital til å anskaffe produksjonsmidler og råvarer og så videre, i tillegg til å lønne arbeidstakere som kompensasjon for å benytte seg av deres arbeidskraft.

Hva er kapitalisme forklart for barn?

Kapitalisme (av latin: capitalis, avledet av caput, «hode») er et økonomisk system hvor formue og produksjonsmidler er privateid. I et kapitalistisk system er det enkeltindivider enten alene eller sammen med andre, som eier, betjener og handler fast eiendom, arbeidskraft og kapital uten å bruke makt eller svindel.

By Batory Watling

Hva er et sosialdemokrati? :: Hva sto Welhaven for i språkdebatten?
Nyttige lenker