Hjem > H > Hva Sto Welhaven For I Språkdebatten?

Hva sto Welhaven for i språkdebatten?

Som konservativ romantiker, ønsket Johan Sebastian Welhaven å bevare det dans ke skriftspråket. Og det var flere grunner til dette: - Etter å ha vært i union med Danmark i over 100 år, var det danske skriftspråket blitt en del av Norge. Alle som kunne skrive, skrev dansk.

Les mer

Hvorfor ville noen beholde dansken?

I 1830-årene kom debatten om et eget språk for fullt, og det var tre språksyn som stod mot hverandre: Det første alternativet var å beholde dansk som skriftspråk. De fleste embetsmenn stemte for dette alternativet. De så på Danmark som en kulturnasjon, og ville beholde tett kontakt. Hva slags ulike politiske syn hadde Wergeland og Welhaven? Wergeland representerte venstreromantikk og høgromantikk medan Welhaven representerte høgreromantikk og nasjonalromantikk. Difor kom desse til å bli motpolar i samtida.

Hva er Målparagrafen?

Målparagrafen var paragrafen i folkeskulelovene som regulerte bruken av bokmål og nynorsk i undervisninga. Hovudprinsippa gjeld framleis og er i dag ein del av opplæringslova. Ta dette i betraktning, hva er jamstillingsvedtaket? Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene.

Og et annet spørsmål, hva skjedde i 1885 i norge?

Stortinget 1885

Aksjonen nådde inn i Stortinget då 41 stortingsmenn i februar 1885 gjorde framlegg om at landsmålet måtte få «full Rett og Fridom jamsides med Bokmaalet». Vedtaket kom etter det som truleg er den mest omfattande språkdebatten i Stortinget nokon gong.
Hva var det Welhaven og Wergeland kranglet om? Wergeland og Welhaven var uenige om hvordan diktningen skulle være. Wergeland ønsket frihet og kunne skrive dikt uten enderim og fast rytme. Welhaven opponerte mot dette og ville følge klassiske regler for diktning. Ulikt Wergeland mente han at dikteren skulle tøyle følelsene sine.

Hvilke tekster skrev Henrik Wergeland?

Noen av hans mest kjente dikt, «Til Foraaret», «Til min Gyldenlak» og «Den smukke Familie» ble skrevet på dødsleiet i 1845. Litteraturhistorisk hører Wergeland hjemme i Romantikken. Angående dette, hvordan brukte wergeland naturen i diktningen sin? Både Henrik Wergeland (1808–1845) og Johann Sebastian Welhaven (1807–1873) skrev dikt som hyllet naturen. Felles var blant annet at de satte intuisjon, følelser og fantasi høyere enn kunnskap og fornuft, og de satte naturen høyere enn sivilisasjonen. Naturen får mye plass i Henrik Wergelands dikt.

Hva er Fornorskingslinja?

Forklar hva fornorskingslinja og målreisingslinja gikk ut på. - Fornorskingslinja: gikk ut på at norske og uttrykk litt etter litt skulle innføres i det danske språket. De mente at dette ville resultere i et norsk skriftspråk etter ei tid. Skulle gradvis omforme dansk til norsk.

By Calabresi Dimassino

Hva gikk marxisme ut på? :: Hva slags menneskesyn har buddhismen?
Nyttige lenker